Batalia pentru Irak. Teroristii Statului Islamic au cucerit orasul Ramadi cu un buldozer blindat
Aproape 25.000 de persoane au parasit in masa orasul irakian Ramadi, dupa ce acesta a fost atacat de luptatorii gruparii extremiste Statul Islamic (SI).
Potrivit ONU, cei mai multi se indreapta spre Bagdad. ONU si alte agentii au inceput sa distribuie alimente, apa potabila si materiale medicale si sa lucreze la ridicarea de tabere temporare, a precizat Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare din Irak, conform Agerpres. Totusi, precizeaza acesta, fondurile pentru operatiuni in Irak sunt pe sfarsite si stocurile de ajutoare aproape s-au terminat.
Ramadi a cazut in weekend in mainile militantilor gruparii SI, multi dintre locuitori fiind nevoiti sa-si paraseasca locuintele pentru a doua oara, dupa un exod de 130.000 de oameni care a avut loc in aprilie. "Mii de familii care plecasera revenisera in casele lor din Ramadi, cand luptele au izbucnit din nou, fortandu-le sa paraseasca orasul pentru a doua oara", a mai mentionat biroul ONU. "Nimic nu este mai important acum decat sa ajutam oamenii care au plecat din Ramadi. Au probleme si trebuie sa facem tot posibilul sa-i ajutam", a spus coordonatorul ONU pentru afacerile umanitare din Irak, Lise Grande.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Mii de oameni au trebuit sa doarma sub cerul liber pentru ca nu aveau unde sta. Am putea face mult mai mult daca am avea finantarea", a adaugat ea.
Agentiile ONU si alte organizatii acorda asistenta esentiala unui numar de 2,5 milioane de refugiati si stramutati in Irak, dar finantarea aproape s-a terminat si 56 de programe de sanatate vor fi sistate pana in iunie", avertizeaza comunicatul citat.
Cucerirea orasului irakian Ramadi de catre Statul Islamic este un "regres"
Cucerirea orasului irakian Ramadi de catre gruparea Statul Islamic constituie "un regres", dar orasul va fi recucerit de fortele irakiene cu sustinerea coalitiei conduse de Statele Unite ale Americii, a declarat luni un purtator de cuvant al Pentagonului. "Am spus mereu ca vor exista pasi inainte si reculuri, ca vor exista victorii si regrese. Acesta este un regres", a declarat colonelul Steven Warren, purtator de cuvant al Pentagonului.
"Vom recuceri Ramadi", a subliniat el. "Vom recuceri orasului la fel cum suntem pe cale sa recucerim alte parti ale Irakului, prin combinatia dintre fortele irakiene in teren si loviturile aeriene ale coalitiei", a mai precizat el.
Armata irakiana si militiile siite incercau luni sa pregateasca un contraatac dupa ocuparea Ramadi, din provincia sunnita Al-Anbar, de catre jihadisti, un pas inapoi de anvergura pentru puterea irakiana sustinuta de coalitia condusa de SUA. Vehicule ale militiilor siite au fost trimise spre orasul care in cele din urma a cazut in mainile jihadistilor, dupa luni de lupte. Combatantii militiilor ar urma sa sprijine fortele guvernamentale, care si-au parasit duminica ultimele pozitii, respectiv cartierul general al armatei din provincia Al-Anbar, cea mai mare din tara.
Purtatorul de cuvant al Pentagonului a apreciat luni ca militiile siite "au un rol de jucat" in recucerirea orasului din mainile jihadistilor gruparii SI, atata timp cat acestea se afla sub controlul guvernului irakian.
Statul Islamic a revendicat aceasta victorie pe forumuri jihadiste. "Allah a permis soldatilor califatului sa curete intreg orasul Ramadi", a scris gruparea, adaugand: "Ei au preluat controlul orasului, impreuna cu batalioanele de tancuri si lansatoare de rachete care se gaseau acolo, precum si centrul de comandament al operatiunilor (din provincia Al-) Anbar".
"Zeci (de membri ai fortelor proguvernamentale) au fost ucisi si sute de renegati au fugit", si-a exprimat satisfactia SI, facand referinta cu termenul "renegati" la luptatorii triburilor sunnite aliate ale guvernului.
Cu putin timp inainte, purtatorul de cuvant si consilierul guvernatorului provinciei, Mouhannad Haimour, a anuntat pierderea centrului de comandament al fortelor de securitate din Ramadi, fapt ce a permis SI sa preia controlul efectiv asupra orasului. Premierul irakian, Haider al-Abadi, le-a ordonat duminica trupelor sale "sa isi mentina pozitiile si sa nu permita Daech (acronim al SI in araba) sa isi extinda controlul asupra altor sectoare", a declarat purtatorul de cuvant al prim-ministrului, Saad al-Hadithi, care a promis trimiterea de intariri la Ramadi.
Atac cu buldozerul blindat
Militanti ai gruparii SI au atacat vineri orasul Ramadi, capitala provinciei irakiene Al-Anbar (vest), utilizand sase masini-capcana pentru a ajunge in centrul orasului, a informat politia, relateaza Reuters. Insurgentii SI si-au reinnoit ofensiva asupra orasului Ramadi in luna aprilie, castigand teren la nord si est, si au lansat un atac violent in cursul noptii de joi spre vineri asupra capitalei provinciale.
Politia a declarat ca militantii au folosit un buldozer blindat pentru a inlatura zidurile spulberate care blocau drumul catre departamentul de politie si au aruncat in aer vehiculul cand au ajuns acolo. Un vehicul Humvee plin cu explozivi a vizat Ministerul Educatiei si o a treia masina capcana a fost detonata la intrarea in cladirea guvernoratului din centrul Ramadi.
In partea de vest a orasului, trei masini capcana au explodat langa Centrul de comandament al operatiunilor militare din provincia Al-Anbar.
Sursa: Agerpres
Etichete: razboi, SUA, irak, statul islamic, Ramadi,
Dată publicare:
19-05-2015 08:58