"Al Capone e mic copil pe langa El Chapo". Gafa care a dus la arestarea celui mai redutabil traficant de droguri din istorie

Ultima actualizare: 12-01-2016 07:13

Baronul mexican al drogurilor, Joaquin El Chapo Guzman, fugar de sase luni, a ajuns din nou in arest. Americanii fac mari presiuni asupra guvernului mexican sa obtina extradarea lui Guzman.

Cel mai redutabil traficant de droguri din toate timpurile nu s-a putut abtine sa contacteze producatori pentru realizarea unui film despre viata lui iesita din comun. Procurorul general al Mexicului a explicat in fata presei ca nascisismul i-a adus ghinion lui El Chapo. Cu alte cuvinte acesta voia sa-si duca faima pe marele ecran si a contactat o echipa de producatori pentru a face un film despre viata lui. Asa s-ar fi aflat unde este. A fost arestat chiar in regiunea lui natala, unde multi il admira si-l protejeaza. "Se stie ca umbla prin Sinaloa, adesea cu cate 150 de bodyguarzi dupa el", a spus Michael Braun, fost sef de operatiuni la Agentia Americana Anti-Drog.

"Cand vine vorba de crima organizata, majoritatea americanilor se gandesc automat la indivizi precum John Gotti ori Al Capone. Astia doi sunt mici copii pe langa pe langa El Chapo Guzman", a spus Michael Braun, fost sef de operatiuni Agentia Americana Anti-Drog. In urma schimburilor de focuri din cursul operatiunii, cinci apropiati ai traficantului au fost ucisi, iar alti sase au fost arestati, intre care si "mana dreapta" a traficantului, "El Cholo".

In locuinta in care se ascundea a fost gasit un arsenal impresionant: vehicule blindate, arme si chiar un lansator de rachete. Arestarea lui Guzman este un suspind e usurare si pentru guvernul mexican, umilit de evadarea spectaculoasa a acestuia din vara trecuta. Atunci s-a facut pur si simplu nevazut printr-un sofisticat tunel, lung de un kilometru su jumatate, care ducea din celula sa direct intr-o cladire aflata in constructie. "El Chapo" evadase si in 2001 dintr-o inchisoare de maxima securitate, ascuns intr-un cos cu lenjerie murdara.

Se va intoarce in inchisoarea din care a evadat

Baronul drogurilor Joaquin "El Chapo" Guzman se va intoarce in inchisoarea de maxima securitate din Altiplano de unde a evadat spectaculos in luna iulie, a anuntat procuroarea generala mexicana Arely Gomez.  "Guzman Loera va reveni din nou la Altiplano", a declarat Gomez, in cursul unei conferinte de presa pe aeroportul din Ciudad de Mexico, inainte ca Guzman sa urce la bordul unui elicopter al armatei, in fata camerelor de luat vederi.

Joaquin "El Chapo"' Guzman, 58 de ani, a evadat la 11 iulie din aceasta inchisoare, situata la aproximativ 90 kilometri vest de capitala Ciudad de Mexico, printr-un tunel care ducea spre o cladire aflata in constructie. Presedintele Enrique Pena Nieto, care a anuntat arestarea lui Guzman Loera, a declarat ca aceasta a necesitat "zile si luni" de eforturi si constituie o mandrie pentru toti mexicanii.

Traficantul, considerat cel mai mare din toate timpurile, a fost arestat intr-un hotel in apropiere de Los Mochis, zona de coasta a statului Sinaloa (nord-vest), regiunea lui natala, a anuntat guvernatorul statului, Mario Lopez Valdez. In urma schimburilor de focuri din timpul operatiunii, cinci apropiati ai traficantului au fost ucisi, iar alti sase au fost arestati, intre care si "mana dreapta" a traficantului, "El Cholo".

Presa mexicana afirma ca Guzman a fost capturat si cu sprijinul serviciilor secrete din SUA si ca acesta ar putea fi extradat in aceasta tara, unde ar urma sa fie tras la raspundere pentru faptele sale. "El Chapo" a fost declarat de catre SUA "inamicul public numarul 1", dupa ce ar fi introdus in tara droguri in valoare de sute de milioane de dolari. Centrul operatiunilor desfasurate in SUA de catre cartelul sau ar fi in Chicago, insa Guzman nu a calcat niciodata aici.

Cine este Joaquin "El Chapo" Guzman

Joaquín Archivaldo Guzmán Loera este o legenda in Mexic si nu numai. Chiar si data nasterii este invaluita in mister, existand doua variante: 25 decembrie 1954 sau 4 aprilie 1957. A ajuns in fruntea cartelului Sinaloa, organizatie criminala denumita dupa regiunea in care isi are originea. Este considerat "cel mai puternic traficant de droguri din lume" de catre autoritatile americane.

Guzman ar fi adunat din traficul de droguri o avere de peste un miliard de dolari si este al doilea cel mai bogat om din Mexic, dupa Carlos Slim - cel mai bogat om din lume. Ani la rand, Guzman a fost inclus de revista Forbes in topul celor mai puternici si influenti oameni din lume. Guzman a fost poreclit "El Chapo" (Piticul) din cauza inaltimii sale de 1,68 metri.

Evadarile lui "El Chapo"

Guzman a evadat in luna iulie dintr-o inchisoare aflata in Altiplano, la 90 de kilometri vest de capitala Ciudad de Mexico, printr-un tunel de 1,5 kilometri, sapat de complicii sai, care ducea intr-o cladire aflata in constructie.“El Chapo” a mai evadat in 2001 dintr-o inchisoare de maxima securitate, ascuns intr-un cos cu lenjerie murdara.

Procuratura generala din Mexic oferise o recompensa de 60 de milioane de pesos (circa 3,8 milioane de dolari) pentru orice informatie despre locul unde s-ar putea ascunde baronul drogurilor. Suma oferita este dubla fata de cat s-a oferit la prima evadare a liderului cartelului Sinaloa.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO