SUA dau vina pe Rusia pentru criza din Siria si il avertizeaza pe Vladimir Putin: Strategia Moscovei "este sortita esecului"

Ultima actualizare: 15-09-2015 07:01

Presedintele Statelor Unite Barack Obama a estimat vineri ca strategia Rusiei in Siria de a acorda sprijin regimului lui Bashar al-Assad este "sortita esecului", informeaza AFP si Reuters.

"Rusia impartaseste angajamentul nostru de a lupta impotriva extremismului violent", a explicat Obama la o intalnire cu militari americani la baza Fort Meade (Maryland, estul Statelor Unite) pentru a comemora atacurile din 11 septembrie 2001, scrie Agerpres.

"Daca sunt dispusi sa lucreze cu noi si cu cele 60 de tari ale coalitiei, atunci exista posibilitatea unui acord politic de tranzitie", a mai declarat el.

"Vestea proasta este ca Rusia continua sa creada ca Assad este cineva care merita sa fie sprijinit", a adaugat Obama, promitand sa transmita un mesaj clar Rusiei: "Nu puteti continua sa aplicati o strategie ce este sortita esecului".

Liderul sirian este "distrugatorul poporului sau", a acuzat Obama, subliniind ca Assad si-a transformat tara intr-o zona ce atrage" jihadistii din intreaga regiune".

Statele Unite au anuntat o recenta desfasurare de material si soldati rusi in apropiere de Latakia, fief alawit al presedintelui Bashar al-Assad, aminteste France Presse.

Moscova a negat orice consolidare a prezentei sale militare in Siria. Ministrul afacerilor externe Serghei Lavrov a admis totusi ca avioanele rusesti cu destinatia Siria transportau de asemenea echipamente militare si nu doar ajutor umanitar asa cum a dat asigurari pana acum.

Vineri, Rusia a cerut coalitiei internationale conduse de SUA sa coopereze cu Damascul pentru a-si coordona mai bine loviturile aeriene contra gruparii jihadiste Statul Islamic (SI).

SUA si aliatii lor dau vina pe Rusia pentru criza din Siria

Siria, sfasiata de razboi, este locul de unde vine imensa majoritate a refugiatilor. Iar o rezolvare a crizei la sursa pare imposibila. Ba din contra, poate fi si mai rau. Statele Unite si aliatii lor considera ca principala vina pentru conflict o poarta regimul Bashar al Assad. Insă Rusia sprijina acest regim, inclusiv cu mijloace militare. Iar serviciile secrete americane spun ca detin informatii potrivit carora rusii isi sporesc prezenta militara in Siria.

"Sustinerea lui Assad cu forte militare adanceste criza din regiune. Practic, aceasta ar putea duce la o confruntare intre fortele rusesti si fortele coalitei care lupta impotriva teroristilor din Statul Islamic" - este avertismentul coordonatorului numit de Casa alba pentru coalitia internationala impotriva jihadistilor, generalul in rezerva John Allen.

Dan Dungaciu: "Jocul principal in Siria e intre SUA si Rusia. Suntem in 2015 si rusii se duc in continuare in Siria si americanii ii avertizeaza pe rusi prin vocea lui John Carrey ca remilitarizeaza Siria, inseamna ca se redeschide dosarul sirian la cel mai inalt nivel. Intre americani si rusi. Se redeschide problema care e principala sursa a neajunsurilor pe care le are Europa in acest moment."

Statele Unite au acuzat Rusia ca si-a intarit prezenta militara in Siria, trimitand armament si soldati langa Lattaque, fieful presedintelui Bashar al-Assad. Iar Parisul si-a exprimat "nelinistea" fata de aceste informatii.

Nu e vorba de intariri militare - a venit, prompt, dezmintirea de la Kremlin. Dar, seful diplomatiei ruse a recunoscut, pentru prima data ca:

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: "Avioanele rusesti zboara spre Siria si livreaza atat echipament militar, in conformitate cu acordurile existente, cat si ajutor umanitar. Personalul militar rus este prezent in Siria. Sunt acolo de multi ani si ajuta armata siriana sa foloseasca armele pe care le livram noi, pentru a lupta cu terorismul reprezentat de Statul Islamic."

Tocmai Regimul Assad e cel vinovat pentru moartea a zeci de mii de oameni si ascensiunae Statului Islamic - este pozitia, diametral opusa, a Washingtonului.

John Kirby, purtator de cuvant Departamentul de Stat SUA: "Nu credem ca inarmarea sau sprijinirea regimului Assad constituie o cale de rezolvare a problemelor din Siria. Solutia crizei trebuie sa fie politica si tari ca Rusia si Iran trebuie sa inceteze sa mai sprijine regimul Assad."

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO