SUA dau vina pe Rusia pentru criza din Siria si il avertizeaza pe Vladimir Putin: Strategia Moscovei "este sortita esecului"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Statelor Unite Barack Obama a estimat vineri ca strategia Rusiei in Siria de a acorda sprijin regimului lui Bashar al-Assad este "sortita esecului", informeaza AFP si Reuters.

"Rusia impartaseste angajamentul nostru de a lupta impotriva extremismului violent", a explicat Obama la o intalnire cu militari americani la baza Fort Meade (Maryland, estul Statelor Unite) pentru a comemora atacurile din 11 septembrie 2001, scrie Agerpres.

"Daca sunt dispusi sa lucreze cu noi si cu cele 60 de tari ale coalitiei, atunci exista posibilitatea unui acord politic de tranzitie", a mai declarat el.

"Vestea proasta este ca Rusia continua sa creada ca Assad este cineva care merita sa fie sprijinit", a adaugat Obama, promitand sa transmita un mesaj clar Rusiei: "Nu puteti continua sa aplicati o strategie ce este sortita esecului".

Liderul sirian este "distrugatorul poporului sau", a acuzat Obama, subliniind ca Assad si-a transformat tara intr-o zona ce atrage" jihadistii din intreaga regiune".

Citește și
Vladimir Putin si Barack Obama
Razboi al declaratiilor intre rusi si americani: "NATO face amenintari la adresa Rusiei si tremura de frica in fata ISIS"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Statele Unite au anuntat o recenta desfasurare de material si soldati rusi in apropiere de Latakia, fief alawit al presedintelui Bashar al-Assad, aminteste France Presse.

Moscova a negat orice consolidare a prezentei sale militare in Siria. Ministrul afacerilor externe Serghei Lavrov a admis totusi ca avioanele rusesti cu destinatia Siria transportau de asemenea echipamente militare si nu doar ajutor umanitar asa cum a dat asigurari pana acum.

Vineri, Rusia a cerut coalitiei internationale conduse de SUA sa coopereze cu Damascul pentru a-si coordona mai bine loviturile aeriene contra gruparii jihadiste Statul Islamic (SI).

SUA si aliatii lor dau vina pe Rusia pentru criza din Siria

Siria, sfasiata de razboi, este locul de unde vine imensa majoritate a refugiatilor. Iar o rezolvare a crizei la sursa pare imposibila. Ba din contra, poate fi si mai rau. Statele Unite si aliatii lor considera ca principala vina pentru conflict o poarta regimul Bashar al Assad. Insă Rusia sprijina acest regim, inclusiv cu mijloace militare. Iar serviciile secrete americane spun ca detin informatii potrivit carora rusii isi sporesc prezenta militara in Siria.

"Sustinerea lui Assad cu forte militare adanceste criza din regiune. Practic, aceasta ar putea duce la o confruntare intre fortele rusesti si fortele coalitei care lupta impotriva teroristilor din Statul Islamic" - este avertismentul coordonatorului numit de Casa alba pentru coalitia internationala impotriva jihadistilor, generalul in rezerva John Allen.

Dan Dungaciu: "Jocul principal in Siria e intre SUA si Rusia. Suntem in 2015 si rusii se duc in continuare in Siria si americanii ii avertizeaza pe rusi prin vocea lui John Carrey ca remilitarizeaza Siria, inseamna ca se redeschide dosarul sirian la cel mai inalt nivel. Intre americani si rusi. Se redeschide problema care e principala sursa a neajunsurilor pe care le are Europa in acest moment."

Statele Unite au acuzat Rusia ca si-a intarit prezenta militara in Siria, trimitand armament si soldati langa Lattaque, fieful presedintelui Bashar al-Assad. Iar Parisul si-a exprimat "nelinistea" fata de aceste informatii.

Nu e vorba de intariri militare - a venit, prompt, dezmintirea de la Kremlin. Dar, seful diplomatiei ruse a recunoscut, pentru prima data ca:

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: "Avioanele rusesti zboara spre Siria si livreaza atat echipament militar, in conformitate cu acordurile existente, cat si ajutor umanitar. Personalul militar rus este prezent in Siria. Sunt acolo de multi ani si ajuta armata siriana sa foloseasca armele pe care le livram noi, pentru a lupta cu terorismul reprezentat de Statul Islamic."

Tocmai Regimul Assad e cel vinovat pentru moartea a zeci de mii de oameni si ascensiunae Statului Islamic - este pozitia, diametral opusa, a Washingtonului.

John Kirby, purtator de cuvant Departamentul de Stat SUA: "Nu credem ca inarmarea sau sprijinirea regimului Assad constituie o cale de rezolvare a problemelor din Siria. Solutia crizei trebuie sa fie politica si tari ca Rusia si Iran trebuie sa inceteze sa mai sprijine regimul Assad."

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Avertismentul dat de Germania Rusiei:
Avertismentul dat de Germania Rusiei: "Speram ca Rusia nu mizeaza pe prelungirea razboiului civil din Siria"

Ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier a avertizat Rusia impotriva oricarei implicari menite sa prelungeasca ramanerea la putere a presedintelui sirian Bashar al-Assad, informeaza Agerpres.

Razboi al declaratiilor intre rusi si americani:
Razboi al declaratiilor intre rusi si americani: "NATO face amenintari la adresa Rusiei si tremura de frica in fata ISIS"

NATO se ocupa doar cu amenintari la adresa Rusiei si tremura de frica in fata gruparii teroriste Statul Islamic (, este de parere seful Comisiei pentru afaceri externe din cadrul Dumei de Stat (camera inferioara a parlamentului rus), Aleksei Puskov.

Ancheta a ONU asupra utilizarii armelor chimice in Siria dupa ce Rusia si-a ridicat obiectiile
Ancheta a ONU asupra utilizarii armelor chimice in Siria dupa ce Rusia si-a ridicat obiectiile

ONU va putea lansa in cele din urma o ancheta asupra recentelor atacuri cu arme chimice in Siria, atribuite de tarile occidentale regimului lui Bashar al-Assad, Rusia ridicandu-si obiectiile, informeaza AFP, citand surse diplomatice contactate joi.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.