Ancheta a ONU asupra utilizarii armelor chimice in Siria dupa ce Rusia si-a ridicat obiectiile
ONU va putea lansa in cele din urma o ancheta asupra recentelor atacuri cu arme chimice in Siria, atribuite de tarile occidentale regimului lui Bashar al-Assad, Rusia ridicandu-si obiectiile, informeaza AFP, citand surse diplomatice contactate joi.
Consiliul de securitate adoptase in unanimitate in 7 august o rezolutie prin care crea un “mecanism comun de ancheta” intre ONU si Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), relateaza Agerpres.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a propus apoi ca aceasta misiune sa fie incredintata unui grup de trei experti independenti si a cerut aprobarea Consiliului pentru a-i recruta.
Dar Rusia, care prezideaza Consiliul de securitate in septembrie, intarzie sa raspunda. Potrivit diplomatilor, Moscova cere garantii asupra mai multor puncte, in special cu privire la respectarea suveranitatii aliatului sau sirian si la finantare.
Ban a adresat miercuri o scrisoare ambasadorului rus Vitali Ciurkin in care il asigura ca ONU va “consulta rapid” Damascul pentru a incheia un acord asupra functionarii misiunii de ancheta si ca cererile de acces pe teren vor fi “rezonabile”.
Guvernul sirian este invitat sa coopereze plenar cu anchetatorii.
Rusia ar vrea, de asemenea, ca anchetatorii sa cerceteze utilizarea armelor chimice in Irak de catre jihadistii din grupul Statul Islamic. Dar aceasta ar necesita o noua rezolutie si acordul guvernului irakian.
Statul islamic este suspectat ca a atacat in august combatanti kurzi cu gaze sarin in Irak si in nordul Siriei.
SUA, Marea Britanie si Franta acuza armata siriana ca ar fi efectuat atacurile chimice, unele dintre ele cu clor in stare gazoasa. Rusia, dimpotriva, considera ca nu exista probe impotriva aliatului sau sirian, pe care a cautat intotdeauna sa-l protejeze in cadrul Consiliului.
Anchetatorii vor avea misiunea sa stabileasca responsabilitatile atacurilor, ceea ce ar putea determina apoi Consiliul sa ia masuri. Dar pentru aceasta va fi necesara o noua rezolutie pe care Rusia o va putea bloca utilizand dreptul sau de veto.
Ban Ki-moon a indicat joi, intr-un comunicat, ca “va intreprinde fara intarziere toate masurile si aranjamentele necesare pentru a infiinta rapid si a face sa functioneze mecanismul anchetei”.
El nu a precizat totusi cand va putea incepe intr-adevar aceasta ancheta.