Bancomate cu recunoaştere facială. Cum ar putea hoţii să copieze trăsăturile clienţilor

Ultima actualizare: 21-05-2019 09:56

O bancă spaniolă a devenit prima din lume care foloseşte recunoaşterea facială pentru a permite clienţilor să facă retrageri de la ATM. Clienţii sunt încântaţi, dar specialiştii în securitate bancară spun că tehnologia lasă loc unor posibile fraude.

În Barcelona sunt testate deja primele ATM-uri dotate cu camere video de înaltă tehnologie care pot identifica o persoană în funcţie de trăsături. Tot ceea ce trebuie să facă clientul este să se lase fotografiat.

Benjami Puigdevall, CaixaBank Digital Business: „Când vrei să scoţi bani prin intermediul acestui sistem biometric, un algoritm verifică peste 16.000 de puncte de pe faţa ta şi le compară cu cele 16.000 de puncte de identificare din baza noastră de date. Clientul îşi primeşte banii doar dacă suntem absolut convinşi că este vorba de persoana potrivită. Dacă nu, atunci nu va putea scoate bani din bancomat. “

Banca spaniolă vrea să introducă noile bancomate în 20 de orașe până la sfârșitul anului. Oamenii sunt încântaţi de noua tehnologie pentru că, spun ei, le face viaţa mai uşoară.

Pe de altă parte, experţii în securitate digitală spun că tehnologia nu e complet sigură, iar banca e singura responsabilă în cazul unor fraude.

Josep Morros, expert software: “Când o bancă introduce un sistem nou ca acesta, îşi asumă eventualele pierderi, care sper să fie mici. Cred că aş putea avea încredere în această tehnologie. În orice caz, cred că recunoaşterea facială e mai puţin sigură ca alte sisteme de protecţie. Nu cunosc detalii în acest caz. Alte sisteme pot fi mai sigure, dar şi mai intruzive”.

Recunoașterea facială este folosită pentru deblocarea telefoanelor mobile de ultimă generație, însă tehnologia e controversată. Anul trecut au apărut mai multe cazuri în care hackeri au reușit să păcălească softul utilizând capete printate 3D și aplicații care modifică trăsăturile unei persoane.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO