Banca Mondială suspendă ajutoarele pentru Afganistan, după ce talibanii au preluat puterea
Banca Mondială a anunţat marţi că a suspendat ajutorul acordat Afganistanului după ce talibanii au preluat puterea, explorând în acelaşi timp "modalităţi de a rămâne angajaţi pentru (...) a sprijini în continuare poporul afgan", informează AFP.
"Am suspendat plăţile pentru operaţiunile noastre în Afganistan, monitorizăm şi evaluăm îndeaproape situaţia", a declarat o purtătoare de cuvânt a instituţiei internaţionale cu sediul la Washington.
"Suntem profund îngrijoraţi de situaţia din Afganistan şi de impactul acesteia asupra perspectivelor de dezvoltare ale ţării, în special pentru femei", conform sursei citate, care nu a indicat suma plăţilor ce urmau să fie făcute dacă talibanii nu ar fi preluat puterea la Kabul.
Până pe 15 august, Banca Mondială finanţa în Afganistan aproximativ 20 de proiecte de dezvoltare. Din 2002, a furnizat 5,3 miliarde de dolari, în special sub formă de subvenţii, potrivit Agerpres.
Pe 18 august, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat suspendarea ajutorului acordat Afganistanului din cauza incertitudinii legate de statutul conducerii de la Kabul după preluarea puterii de către talibani."În prezent, există o lipsă de claritate în cadrul comunităţii internaţionale cu privire la recunoaşterea unui guvern în Afganistan, din cauza căreia ţara nu poate accesa DST (drepturi speciale de tragere) sau alte resurse ale FMI".
FMI urma să acorde Afganistanului o ultimă tranşă, în valoare de aproximativ 105,6 milioane de dolari, ca parte a unui program aprobat pe 6 noiembrie 2020, în valoare totală de 370 de milioane de dolari.
Fostul preşedinte al Băncii Centrale Afgane, Ajmal Ahmadi, a scris pe Twitter că Afganistanul ar fi trebuit să primească de la FMI aproximativ 340 de milioane de dolari pe 23 august, în noi drepturi speciale de tragere, destinate creşterii rezervelor ţării.