Banca Angliei i-a ajutat pe nazisti sa vanda aurul "furat" din Cehoslovacia
Un document oficial postat marti online chiar de Banca Angliei arata cum "Batranica de pe Strada Threadneedle" asa cum mai este denumita institutia britanica a facilitat vanzarea aurului furat de nazisti din Cehoslovacia dupa invazia din 1938.
Banca Centrala a Regatului Unit si-a admis astfel rolul in unul dintre cele mai negre episoade din istoria ei, relateaza telegraph.co.uk. Potrivit documentului, in martie 1939, la un an de la invazia nazista in Cehoslovacia, aur in valoare de 8.8 milione de $ (5.6 milioane de lire) a fost transferat dintr-un cont al Bancii Nationale din Cehoslovacia prin Banca Reglementelor Internationale (BIS) catre un cont al Reichsbank Banca Centrala a Germaniei.
In acea perioada Banca Angliei detinea "sefia" Bancii Reglementelor Internationale, cu sediul in Basel, Elvetia, prin intermediul directorului ei de atunci Otto Niemeyer. BRI a fost fondata in 1930 si este o institutie bancara centrala care ofera servicii specializate bancilor centrale din intreaga lume.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
In 1939, Banca Angliei depozita o mare parte din rezerva internationala de aur a BRI in sediul central de pe Strada Threadneedle din Londra. Aceasta a vandut pentru nazisti aur in iunie 1939 fara a astepta aprobarea guvernului britanic. 3 luni mai tarziu tarziu guvernul britanic declara razboi nemtilor ca urmare a invadarii Poloniei.
"O tranzactie de pe 1 iunie (1939) marca o prima vanzare de aur in valoarea de 440.000 de lire si alta de 420.000 de lire catre New York dintr-un cont al BRI. Acesta reprezenta aurul pe care Banca Germaniei l-a trimis la Londra. Inainte de a actiuna la cererea BRI, Banca Angliei a cerut aprobarea cancelarului care a dus problema in fata Coroanei" se arata in documentele postate online.
Neintelegeri intre guernatorul BA Montagu Norman si cancelarul britanic de atunci John Simon au tulburat si mai tare apele in aceasta tranzactie. Istoricii britanici au sustinut ca guvernatorul Bancii Angliei de atunci, Montagu Norman, i-a sustinut pe nemti pana la startul Celui De-Al Doilea Razboi Mondial.