Bahmut, orașul peste care ploaia de obuze cade neîncetat. Ce importanță are pentru ambele tabere
Presedintele american Joe Biden s-a aflat, luni, la Kiev, într-o vizită-surpriză, prima de la începutul invaziei ruse, din urmă cu aproape un an.
L-a asigurat pe Volodimir Zelenski că Statele Unite vor susține Ucraina în acest război dificil. Iar după discuții, a pornit spre Varșovia.
Pe de altă parte, șeful diplomației chineze este astăzi la Moscova, pentru a discuta - relatează presa - un posibil plan de pace în Ucraina.
Sirenele de alarmă sunau la Kiev, ca de altfel în toată Ucraina, când președintele Biden s-a întâlnit cu președintele Zelenski.
Au discutat despre livrarea armelor cu rază lungă de acțiune și un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina în valoare de peste o jumătate de miliard de dolari. Incluzând aici muniție pentru artileria reactivă HIMARS, arme anti-blindate și radare pentru supraveghere aeriană.
Bahmutul, atacat neîncetat de ruși
Între timp, rușii atacă fără încetare la Bahmut, în estul Ucrainei.
Anton Kotsukon, TV 1+1 Ucraina: „Apărătorii orașului Bahmut mențin rezistența. Luptele continuă în nordul, estul, sudul și sud-vestul orașului. Atacurile sunt foarte dese. Ca să vă faceți o idee, cea mai lungă perioadă în care nu am auzit bubuitul artileriei a fost de doar de 30-40 de secunde”.
Câteva mii de civili se află încă în oraș.
Localnică: „E un râu acolo, în spatele bisericii. Acela este cartierul Zabahmitka, cel mai afectat de bombardamente, iar peste deal... rușii sunt deja acolo”.
Pentru Ucraina, apărarea Bahmutului a devenit un simbol al tenacității și perseverenței în fața agresiunii ruse și, de asemenea, o modalitate de a măcina forțele pe care rușii le aruncă în luptă, contribuind la crearea condițiilor pentru o viitoare contraofensivă.
Dar, capturarea Bahmutului - și Vulhedarului din apropiere - i-ar deschide Rusiei posibilitatea de a avansa spre vest, spre orașe mai mari precum Kramatorsk sau Sloviansk.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Situația este foarte dificilă. Noi luptăm. Îi zdrobim pe invadatori și provocăm pierderi extrem de semnificative Rusiei. Repet: cu cât Rusia pierde mai mult în regiunea Donbas - în Bahmut, Vuhledar, Mariinka, Kreminna, cu atât mai repede vom putea încheia acest război cu victoria Ucrainei”.
Dar și apărătorii au pierderi grele. Iar confruntarea cu moartea este cea mai sumbră realitate a războiului... Puțini înțeleg asta mai bine ca Taras.
Sergentul face parte dintr-o unitate care are misiunea de a colecta, zilnic, trupurilor soldaților ucraineni uciși în luptă, de la morgile din apropierea liniei frontui. Eroii căzuți ajung astfel la familiile lor, pentru a fi înmormântați așa cum se cuvine.
La o morgă de pe front, din apropiere de Kramatorsk, sunt identificate trupurile celor uciși în lupte.
Un soldat adus acolo tocmai și-ar fi sărbătorit cea de-a 27-a aniversare: „Mă cuprind tot felul de emoții, uneori mă simt pustiit, alteori furios sau plin de ură față de invadatori. Mă gândesc mereu să se termine odată războiul ăsta. Sper că se va termina curând”.
Aici se vede prețul greu plătit în vieți omenești. Comandanții ucraineni nu dezvăluie numărul pierderilor. Dar jurnaliștii au văzut, doar la această morgă, într-o singură dimineață, 15 trupuri neînsuflețite aduse de pe front.