Rușii vor să cucerească Bahmutul cu orice preț. Capturarea orașului i-ar da posibilitatea de a avansa spre vestul Ucrainei

×
Codul embed a fost copiat

Rusia a crescut producția de rachete de croazieră hipersonice, scrie "Jerusalem Post", citând compania de stat din domeniul apărării.

În paralel, șeful diplomației europene a îndemnat statele comunitare să livreze Kievului muniții cât mai repede. În caz contrar, Rusia ar putea câștiga războiul în "câteva săptămâni".

Și nu e singurul pericol. China ar lua în calcul să ofere Rusiei arme și muniții pentru războiul din Ucraina, susține secretarul de stat american Antony Blinken.

Pe de altă parte, președintele american Joe Biden este așteptat luni, în Polonia, pentru a marca un an de la debutul invaziei în Ucraina vecină.

Rușii încearcă să cucerească orașul Bahmut cu orice preț. Atacuri sunt la fiecare minut, spun jurnaliștii care transmit din zonă.

Citește și
putin, xi jinping
SUA avertizează: China este gata să ofere ”sprijin letal Rusiei" în războiul din Ucraina, ”în principal arme”
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Anton Kotsukon, corespondent TV 1+1 Ucraina: „Apărătorii orașului Bahmut mențin apărarea. Luptele continuă în nordul, estul, sudul și sud-vestul orașului. Atacurile sunt foarte dese. Ca să vă faceți o idee, cea mai lungă perioadă în care nu se aud sunete de arme grele este doar de 30-40 de secunde”.

Câteva mii de civili se află încă în oraș. Capturarea orașului Bahmut i-ar deschide Rusiei posibilitatea de a avansa spre vest, spre orașe mai mari precum Kramatorsk sau Sloviansk.

Dar, potrivit președintelui Zelenski, soldații ucraineni provoacă pierderi majore forțelor Kremlinului în apropierea orașului Vuhledar, din estul țării.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Situația este foarte dificilă. Noi luptăm. Îi zdrobim pe invadatori și provocăm pierderi extrem de semnificative Rusiei. Repet: cu cât Rusia pierde mai mult în regiunea Donbas - în Bahmut, Vuhledar, Mariinka, Kreminna, cu atât mai repede vom putea încheia acest război cu victoria Ucrainei”.

În schimb, ministerul de Externe al Ucrainei a spus că Rusia a blocat rotația experților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Mai mult, continuă să aducă armament în zonă.

Antony Blinken, secretar de stat al SUA: Am văzut companii chineze oferind sprijin neletal Rusiei pentru a fi folosit în războiul din Ucraina. Suntem îngrijorați însă pe baza informațiilor pe care le avem, că iau în considerare să acorde Rusiei și sprijin letal. Le-am făcut cunoscut clar că pentru noi aceasta ar fi o problemă și ar avea consecințe pentru realațiile noastre bilaterale”.

Reporter: Sprijin letal, ce înseamnă asta?

Antony Blinken: „Arme. Arme”.

Beijingul a dezmințit relatările potrivit cărora Moscova ar fi solicitat Chinei echipamente militare.

Pe de altă parte, Emmanuel Macron a declarat că doreşte înfrângerea Rusiei în războiul din Ucraina, dar nu și zdrobirea sau umilirea Rusiei.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Vreau înfrângerea Rusiei în Ucraina şi vreau ca Ucraina să îşi poată apăra poziţia, dar sunt convins că până la urmă nu se va încheia pe cale militară. Nu cred, ca unii, că Rusia ar trebui să fie total învinsă, atacată pe teritoriul său. Aceşti observatori doresc mai presus de toate să zdrobească Rusia. Aceasta nu a fost şi nu va fi niciodată poziţia Franţei”.

Este declarația dată de Macron într-un interviu pentru presa franceză, în avionul care îl aducea înapoi din Germania, unde a participat la conferinţa de securitate de la Munchen. Liderul de la Elysee și-a reafirmat dorința de a promova o încheiere la masa negocierilor a războiului pornit de Rusia acum aproape un an.

Un moment mult-aștepat în această săptămână este discursul președintelui rus Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin se va dresa marți celor două camere ale parlamentului de la Moscova și, potrivit purtătorului său de cuvânt, va evalua progresul așa-numitei "operaţiuni militare speciale" din Ucraina.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Război în Ucraina. Președintele Franței: Vreau înfrângerea Rusiei în Ucraina, dar nu și zdrobirea sau umilirea Rusiei
Război în Ucraina. Președintele Franței: Vreau înfrângerea Rusiei în Ucraina, dar nu și zdrobirea sau umilirea Rusiei

Două rachete rusești au trecut periculos de aproape de reactorul unei centrale nucleare din sudul Ucrainei, anunță operatorul centralei.

SUA avertizează: China este gata să ofere ”sprijin letal Rusiei
SUA avertizează: China este gata să ofere ”sprijin letal Rusiei" în războiul din Ucraina, ”în principal arme”

Beijingul ia în considerare furnizarea de "arme" Rusiei pentru a sprijini ofensiva acesteia în Ucraina, a avertizat duminică secretarul de stat american, Antony Blinken, după o întâlnire cu omologul său chinez, Wang Yi.  

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.