Avionul Tupolev, unul din cele mai sigure avioane ale generatiei sale
Avionul prezidential polonez, Tupolev Tu-154, este o aeronava de marime medie, creata in anii '60, in Uniunea Sovietica, fiind capabil sa decoleze si sa aterizeze in conditii extreme.
Tupolev a fost considerat unul din cele mai bune avioane din generatia sa, fiind principala aeronava sovietica timp de cateva decenii.
Aeronava a fost exportata si utilizata de 17 companii aeriene din afara Rusiei, precum si de unele servicii militare aeriene non-ruse.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Tupolev ramane principala aeronava civila in Rusia si in alte state din fosta Uniune Sovietica. Avionul atinge o viteza de aproape o mie de kilometri pe ora, fiind unul din cele mai rapide aparate de zbor civile.
Capabil sa decoleze si sa aterizeze in conditii extreme, el functioneaza si in apropiere de Polul Nord, unde aeroporturile nu au decat conditii de siguranta de baza.
Primul zbor cu un Tupolev Tu-154 a avut loc in 1968, el fiind introdus in circulatie in 1972.
Principalele companii aeriene care utilizeaza Tupolevul sunt Iran Air Tours, KMV Avia (Rusia) si Utair (Rusia).
Avionul a intrat in productie limitata din 1998, iar in ianuarie 2010 principala companie aeriana a Rusiei, Aeroflot, a anuntat retragerea acestui tip de aeronava din flota sa.
Cele trei motoare ale avionului Tupolev sunt dispuse similar celor de la Boeing 727, insa aeronava este mai mare decat omologul sau american.
La bordul avionului pot calatori 128 de pasageri in dispunerea pe doua clase de zbor, 164 de pasageri in dispunerea pe o singura clasa si 180 de pasageri in conditii de maxima densitate.
In ceea ce priveste folosirea Tupolevului in scopuri militare, acesta este, in prezent, operat de Azerbaidjan, Bulgaria, China, Kazakhstan, Mongolia, Coreea de Nord, Rusia, Slovacia, Turkmenistan, Ucraina si Uzbekistan.
De-a lungul anilor, au existat 63 de incidente aviatice in care a fost implicat Tupolevul, dintre care sase atentate teroriste sau militare si 36 de accidente cu pierderi de vieti omenesti.
Totusi, aparatele Tu-154 au un record de siguranta, avand in vedere si istoria lor indelungata, iar putine accidente aviatice s-au petrecut din cauza unor defectiuni tehnice.