Avionul cu aproape 200 de oameni prăbuşit în Indonezia era nou. Cine erau pilotul și copilotul
Avionul de pasageri indonezian care s-a prăbuşit luni la scurt timp după decolarea de pe aeroportul internaţional din Jakarta era un aparat nou.
Aeronava avea doar două luni şi 800 de ore de zbor, au indicat oficiali locali din domeniul securităţii aviatice, citaţi de dpa, Reuters şi AFP.
Este vorba de un aparat Boeing 737 MAX 8, o variantă mai eficientă energetic a lui Boeing 737, intrată în serviciul comercial anul trecut. Boeing a primit 4783 de comenzi pentru 737 MAX, din care 219 au fost livrate la finele lui septembrie. Lion Air, compania indoneziană low-cost de care aparţinea aeronava prăbuşită, a primit 13 dintre ele.
Video: Rescue workers at the site of Indonesia Lion Air plane crash pic.twitter.com/SSZHCInz3p
— Khalid khi (@khalid_pk) October 29, 2018
Accidentul de luni este primul de pe plan mondial al unui aparat Boeing 737 MAX 8.
Boeingul 737 aparţinând companiei Lion Air care s- aprăbuşit luni dimineaţa în Indonezia cu 189 de persoane la bord a fost suspus recent unor reparaţii, în urma unor probleme tehnice, a declarat directorul companiei aeriene indoneziene Edward Sirait pentru AFP.
Aeronava ”a fost reparată la Denpasar”, pe Insula Bali, iar ”apoi a zburat către KJakarta”, a precizat el.
”Tehnicienii de la Jakarta au primit note şi au efectuat altă reparaţie, înainte ca (avionul) să plece spre Pangkal Pinai", unde urma să ajungă luni, a mai declarat Edward Sirait pentru AFP.
Directorul Lion Air a subliniat că a fost vorba despre ”o procedură normală”.
Cursa JT610 a Lion Air, cu 189 de oameni la bord - între care doi bebeluşi, un copil şi opt membri ai echipajului - a pierdut legătura cu turnul de control la 13 minute de la decolare şi a căzut la circa 15 km nord în largul insulei Java din arhipelagul indonezian. Aparatul decolat la ora locală 06.20 (23.20 GMT, duminică) ar fi trebuit să aterizeze la Pangkal Pinang, pe insula Bangka, la ora 07.20.
Circa 20 de pasageri erau angajaţi ai Ministerului de finanţe, care se întorceau de la o reuniune, a confirmat ministerul.
#Indonesia: Distraught family members receive treatment after #LionAir #JT610 crash | @Ruptly
Friends & family members of Lion Air flight JT-610 passengers were being treated in the Depati Amir airport in Pangkal Pinang, after receiving news loved ones had crashed into the sea. pic.twitter.com/sRBoFqyeZb
— Real News Line (@RealNewsLine) October 29, 2018
Şeful operaţiunilor de salvare a declarat că nu sunt semne că ar exista supravieţuitori, iar o parte din rămăşiţele pământeşti ale celor aflaţi la bord au fost localizate. Generalul Nugroho Budi Wiryanto, director de operaţiuni al Oficiului naţional pentru căutare şi salvare, a afirmat că au fost localizate şi înregistratoarele de zbor ale avionului.
Dat fiind că avionul a căzut în ape relativ puţin adânci - 30-35 metri -, recuperarea cutiilor negre ar trebui să fie mai uşoară.
Lion Air a precizat că pilotul şi copilotul aveau peste 11.000 de ore de zbor, iar potrivit agenţiei indoneziene pentru meteorologie condiţiile meteo erau considerate sigure în momentul decolării.
Lion Air, creată în 1999, a fost scoasă de pe lista neagră a securităţii aeriene a Uniunii Europene în 2016. Singurul accident fatal în care a mai fost implicat un avion al său a fost în 2004, când un aparat MD-82 s-a prăbuşit la aterizare la Surakarta (insula Java) şi 25 din cele 163 de persoane aflate la bord şi-au pierdut viaţa.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!