Avion spațial misterios, la finalul unei misiuni secrete. Ce record a doborât

Ultima actualizare: 29-10-2019 12:43
Avionul spațial X-37B - 1
Getty

Un avion spaţial al U.S. Air Force, creat pentru o misiune ținută secretă de mai mulți ani, a aterizat, duminică, după ce a petrecut 780 de zile pe orbita Terrei, un record.

X-37B, un avion militar experimental creat de Boeing, desfășoară de mai mulți ani misiuni în cadrul unui misterios program militar american, scrie CNN.

Mai multe imagini cu avionul spațial american descoperiți în galeria foto

Avionul fără echipaj uman la bord, care seamănă cu o navetă spaţială în miniatură, a aterizat la Centrul Spaţial Kennedy din Florida după un nou record privind durata zilelor petrecute pe orbita Terrei. Precedenta misiune s-a încheiat după 700 de zile.

Avionul din flota U.S. Air Force a efectuat o serie de experimente în intervalul de 780 de zile petrecute pe orbită, însă natura acestor experimente este păstrată secretă.

Reprezentanții U.S. Air Force au precizat, într-un comunicat, că programul ”realizează reduceri ale riscului, experimente şi operaţii conceptuale pentru dezvoltarea tehnologiilor aferente vehiculelor spaţiale reutilizabile”, fără a oferi alte detalii.

X-37B, cunoscut şi sub numele de Orbital Test Vehicle (OTV), a zburat pentru prima dată în spaţiu în aprilie 2010 şi s-a întors pe Terra după opt luni. A doua misiune a fost lansată în martie 2011 şi a durat 15 luni, iar în cadrul celei de-a treia, avionul a decolat în decembrie 2012 şi a revenit pe Terra după 22 de luni.

Următoarele misiuni s-au încheiat în mai 2017, respectiv în octombrie 2019.

"Echipa noastră s-a pregătit pentru acest eveniment și sunt extrem de mândru să văd că munca lor a culminat cu această aterizare în siguranță a avionului X-37B", a precizat generalul Doug Schiess într-un comunicat.

Deoarece misterul din jurul acestor zboruri nu a fost complet elucidat în acești ani, se speculează că avionul este folosit pentru activități de spionaj sau testarea de arme ce pot fi folosite în spațiu.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO