Avioanele pot manipula prognoza meteo. De ce ploua sau ninge mai mult langa aeroporturi
Rezidentii care locuiesc langa aeroporturi au parte nu numai de nopti nedormite, dar si de vreme teribila. Un nou studiu sugereaza ca avioanele, atunci cand decoleaza sau aterizeaza, pot induce in mod semnificativ ninsoarea sau ploaia.
Se pare ca, atunci cand avioanele trec in viteza prin formatiunile noroase au un efect similar cu operatiunile de insamantare a norilor, cand cristale de gheata sunt create in atmosfera pentru a produce precipitatii.
Studiul publicat in prestigioasa revista de stiinta Science se bazeaza pe imagini din satelit cu formatiunile noroase aflate in jurul aeroporturilor, a caror comportament a fost evaluat cu ajutorul computerelor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Efectele secundare ale zborurilor pot fi cel mai mai bine observate in apropierea celor mai aglomerate aeroporturi din lume, ca de exemplu Heathrow, unde mai mult de 1.200 de avioane aterizeaza sau decoleaza in fiecare zi.
Cum se produce fenomenul
Fenomenul se produce cand avioanele intra in viteza prin norii care contin apa foarte rece sau picaturi de apa cu temperatura de - 10 grede Celsius sau mai putin.
Atunci cand o aeronava trece prin nor, aerul din spatele aripilor si a elicelor se dilata si se raceste rapid. Aceste scaderi bruste de temperatura sunt suficiente sa inghete picaturile de apa, transformandu-le in cristale de gheata.
In timp, aceste cristale cresc, afectand picaturile de apa vecine. In acest fel, in formatiunile noroase se creeaza o gaura care se mareste timp de mai multe ore, crescand sansele de ninsoare sau ploaie.
Este putin probabil insa ca traficul aerian sa influenteze climatul la nivel global, mai spun cercetatorii. Cu toate acestea nu este pentru prima data cand oamenii de stiinta au vorbit despre o realie intre zborul avioanelor si prognoza meteo.