Un bazin de apa dulce din Oceanul Arctic ar putea modifica clima Europei

Ultima actualizare: 03-11-2012 15:46
ghetar

Oamenii de stiinta europeni monitorizeaza “un bazin” urias de apa dulce din Oceanul Arctic, care in curand s-ar putea revarsa in Atlantic, lucru ce poate afecta serios clima Europei.

Specialistii ingrijorati: Incalzirea globala ameninta intreaga planeta

Ghetarii se topesc de 100 de ori mai repede decat in ultimii 350 de ani

Oceanografii din Olanda sustin ca acumularea masiva de apa dulce s-a format din cauza topirii ghetarilor, dar si a debitului crescut al raurilor siberiene si canadiene ce se varsa in Oceanul Arctic. Ambele sunt efecte clare ale incalzirii globale, sustin cercetatorii.

Laura De Steur, de la Institutul de Cercetari Marine din Olanda, a declarat ca daca aceasta acumulare uriasa de apa dulce ajunge in Atlantic ar putea, in cel mai rau caz, sa schimbe curentii oceanici care aduc caldura de la tropice in zona continentului nostru, informeaza AP.

Este vorba despre curenti care au un rol foarte important in formarea climatului temperat. Fara acestia, clima, mai ales cea din Europa de Vest, s-ar putea modifica pentru totdeauna, prin schimbarea temperaturilor, dar si a curentilor de aer care strabat continentul.

Benjamin Rabe, cercetator german la Institutul Alfred Wegener, a declarat ca in Oceanul Arctic continutul de apa dulce a crescut cu 20% in ultimele doua decenii - mai exact dublul volumului de apa din Lacul Victoria, cel mai mare din Africa - totul din cauza incalzirii globale.

Circa 1 miliard de persoane, amenintate de topirea ghetii in Oceanul Arctic

Cutremurul din Japonia a deplasat un ghetar din Antarctica

Cel mai lung ghetar din Noua Zeelanda "pierde" 30 de mil. tone, dupa seism

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO