Avertisment pentru românii care merg cu mașina în Grecia. S-a schimbat Codul Rutier

Ultimul update: Miercuri 18 Iulie 2018 19:40
Data publicarii: Miercuri 18 Iulie 2018 15:37
Categorie: Internaţional

Mare atenţie dacă plecaţi cu maşina în vacanţă în străinătate. Multe ţări sancţionează aspru greşelile în trafic. Puteţi plăti şi 1.200 de euro amendă sau chiar să ajungeţi la închisoare.

În Grecia, Codul Rutier s-a schimbat de curând, şi dacă nu purtaţi centura, sau vorbiţi la telefon, rămâneţi şi fără permis şi fără plăcuţele de înmatriculare. Primiţi aceleaşi sancţiuni şi dacă aruncaţi chiştoace şi gunoaie din maşină.

Când ajungeţi cu maşina în Grecia, respectaţi toate regulile de circulaţie pentru că sancţiunile sunt drastice.

Noile reglementări al Codului Rutier din Grecia spun că dacă nu purtaţi centura de siguranţă sau dacă folosiţi telefonul mobil la volan, rămâneţi pe loc fără permisul de conducere. Aceleaşi greşeli costă în România doar câteva sute de lei amendă. De asemenea, rămâneţi fără permis şi fără plăcute, dacă aruncaţi gunoiul pe geam, pe străzile din Grecia.

Consulatul General al României la Salonic ne avertizează şi că şoferii pot rămâne fără permis şi fără plăcuţele de înmatriculare, dacă trec pe roşu, dacă nu respecta indicatorul "STOP" sau dacă fac manevre periculoase. Pentru aceste greşeli, amendă ajunge la 700 de euro. Dacă lăsaţi maşina în locuri unde e interzisă parcarea, vi se ridică permisul şi primiţi o amendă între 40 şi 150 de euro.

Iar pentru şoferii prinşi că au băut înainte să urce la volan, pedepsele sunt şi mai mari.

Riscaţi să ajungeţi cel puţin două luni la închisoare, dacă sunteţi prins conducând cu o alcoolemie de peste 0,60 de mg/l în aerul expirat. În plus, trebuie să plătiţi o amendă de 1.200 de euro.

În plus, rămâneţi fără permis timp de 6 luni, dar şi fără plăcuţe. Nu o să aveţi voie nici să mutaţi maşina de pe loc, aşa că o să daţi bani şi pe închirierea unei platforme. Dacă depăşiţi limita de viteză cu peste 30 de km/oră primiţi o amendă de 350 euro, plus ridicarea pe loc a permisului.

Şi în Bulgaria, regulile sunt diferite de cele de la noi. De pildă, dacă rămâneţi fără permis, să nu vă ia prin surprindere că veţi fi duşi obligatoriu la o secţie de poliţie, ca să semnaţi procesul verbal. Cereţi un translator, fiindcă aveţi dreptul la unul, dacă sunteţi autorii unor contravenții sau infracțiuni. Tot în Bulgaria, nu uitaţi şi să folosiţi faza scurtă pe toate drumurile, şi în oraşe, şi în afara lor.

MODIFICĂRI ADUSE CODULUI RUTIER din GRECIA:

1. Neutilizarea centurii de siguranță sau a căștii de protecție pentru motociclişti se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

2. Utilizarea telefonului mobil de către conducătorul auto în mers, fără dispozitiv Bluetooth sau fără ca telefonul să fie plasat în loc special pentru activarea difuzorului se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

3. Conducerea autovehiculului de către o persoană având ο concentrație de alcool de:

- 0,50-0,80 g/l ȋn sânge sau de 0,25-0,40 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 200 euro și imobilizarea autovehiculului;
- 0,80-1,10 g/l ȋn sânge sau de 0,40- 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile și imobilizarea autovehiculului;
- peste 1,10 g/l ȋn sânge sau de peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoare de minimum două luni, amendă de 1.200 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.

Conducătorii auto care recidivează în termen de 2 ani și care sunt depistaţi având o concentrație de alcool în sânge de peste 1,10 g/l sunt sancționați cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 5 ani, cu închisoare de cel puțin 6 luni, amendă de 2.000 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.

4. Depășirea limitei de viteză cu peste 30 km/oră se sancţionează cu amendă de 350 euro şi ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.

5. Nerespectarea culorii roşii a semaforului se sancţionează cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile.

6. Νerespectarea semnificației indicatorului „STOP la intersecţie” se sancționează cu o amendă de 700 euro, ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp 20 de zile.

7. Efectuarea de manevre periculoase se sancţionează cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 30 de zile, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

8. Staționarea - parcarea ilegală se sancţionează cu amendă de 40-150 euro, după caz, și ridicarea permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

9. Blocarea rampelor de trecere destinate persoanelor cu handicap sau parcarea în locuri destinate persoanelor cu handicap se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

10. Utilizarea pentru deplasare a benzii de urgență, indiferent de durată, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

11. Circulaţia constantă a camioanelor grele și a autobuzelor pe banda din stânga sau utilizarea acestei benzi pentru depăşiri care surprind șoferii care circulă de drept pe această bandă se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.

12. Aruncarea pe geam, ȋn timpul mersului, de obiecte sau substanțe care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv țigările, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

13. Plata a jumătate din cuantumul amenzii în termen de 10 zile a fost abrogată. Amenda se plătește în termen de 15 zile la Poșta Elenă sau la sediul primăriei pe raza căreia se află secția de poliție rutieră care aplică amenda.

O poliţistă a dat cu banul pentru a decide dacă amendează sau nu un şofer
O poliţistă a dat cu banul pentru a decide dacă amendează sau nu un şofer
VIDEO PROTVPLUS.RO
luare de ostatici germania
Poliţia germană suspectează un "atentat terorist" în cazul luării de ostatici din Koln
Un Brexit fără acord, "mai probabil ca niciodată", susţine Donald Tusk
O femeie și-a salvat rudele cu ajutorul imaginilor din satelit. Ce a observat în ele
Avioanele invizibile americane, distruse de uraganul Michael. Un singur aparat poate costa 150 milioane $
Scandări ”vrem acasă, hoții nu ne lasă” în timpul vizitei în Italia a lui Iohannis
Cum se schimbă ordinea de succesiune la tronul Marii Britanii, după ce Meghan Markle va naște
Avion
Un avion a rămas fără roţi după ce s-a izbit de pista îngheţată. Ce au păţit pasagerii
Persoana luată ostatică, în principala gară din Koln, a fost eliberată. Starea agresorului
ONU: Yemenul ar putea fi afectat de cea mai mare foamete din ultimii 100 de ani
Trump susține că Putin ar putea fi în spatele unor cazuri de asasinate. Afirmațiile făcute
Inundații puternice în sudul Franței. Șase oameni și-au pierdut viața
O stewardesă a suferit răni grave după ce a căzut de la bordul unei aeronave