Turcia a arestat 62 de copii de la o scoala militara si 42 de jurnalisti. "Au fost folositi, au fost fortati sa faca asta"
Regimul lui Erdogan face noi arestari in urma loviturii de stat esuate. De data aceasta 62 de copii, cu varste cuprinse intre 14 si 17 ani, elevi ai scolii militare Kuleli, cea mai veche institutie de profil din Istanbul, au ajuns la inchisoare.
Elevii au fost fost dusi la inchisoare si nu li s-a permis sa isi contacteze parintii sau alte rude, relateaza Daily Mail. In unele cazuri, parintii un mai stiu nimic de ei de sapte zile.
Familiile lor povestesc ca la scurt timp inainte de lovitura de stat acestia au fost chemati la o petrecere a scolii, dar au fost obligati sa faca parada cu arme, sa poarte uniforma militara si sa isi pazeasca campusul.
Parintii se tem acum ca fiii si fiicele lor nu vor avea parte de un proces cinstit. Minorilor li s-au acordat doar cateva minute sa depuna marturie, fara sa aiba posibiltatea de a fi asistati de o ruda.
"Copilul nostru nu a mai tinut o arma in mana in viata lui. Au fost folositi, au fost fortati sa faca asta." a declarat mama unui baiat de 15 ani, arestat si el.
"Sunt nevinovati. Statul trebuie sa faca diferenta intre cei vinovati si cei care nu au facut nimic." a spus o alta mama ingrijorata.
In acest context, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat luni ca Turcia este departe de a se alatura Uniunii Europene, iar negocierile vor inceta imediat daca tara reintroduce pedeapsa cu moartea. "Sunt de parere ca Turcia, in starea in care se afla, nu se poate alatura UE prea curand, nici chiar dupa o perioada indelungata." a declarat Juncker.
42 de junalisti au fost arestati si numeroase posturi TV si de radio, inchise
Autoritatile turce au emis luni mandate de arestare pe numele a 42 de jurnalisti, a anuntat postul privat NTV, ultima dintr-o serie de masuri de epurare ample care au urmat tentativei de lovitura de stat esuate din Turcia, din 15 iulie.
Printre jurnalistii pe numele carora a fost emis un mandat de arestare figureaza cunoscutul comentator si fost parlamentar Nazli Ilicak, concediat de cotidianul proguvernamental Sabah in 2013 pentru ca i-a criticat pe ministrii implicati intr-un scandal de coruptie, au transmis NTV si CNN-Turk. El nu era la domiciliul sau din Istanbul si ar putea sa se afle in vacanta la Marea Egee, a relatat cotidianul Hurriyet, care il citeaza pe procurorul antiterorist din Istanbul, Irfan Fidan, potrivit Agerpres.
Autoritatile turce au suspendat, retinut sau plasat sub ancheta pete 60.000 de militari, politisti, judecatori, profesori sau functionari publici in zilele care au urmat puciului esuat din 15 iulie, amintesc Reuters si AFP.
La 19 iulie, autoritatea de reglementare a presei audiovizuale din Turcia a retras licenta de functionare a numeroase posturi de televiziune si radiouri banuite ca sprijina reteaua predicatorului Fethullah Gulen, exilat in SUA din 1999 si acuzat de autoritatile turce ca ar fi 'creierul' din spatele loviturii de stat esuate. Aceasta decizie a vizat 24 de posturi de televiziune si radiouri si 34 de jurnalisti, considerati apropiati ai lui Gulen. Acestora le-au fost retrase legitimatiile de presa.
Sursa: Daily Mail
Etichete: Turcia, copii, elevi, arest, jurnalisti, scoala militara, lovitura de stat, puci, posturi tv,
Dată publicare:
25-07-2016 12:34