Autoritățile sunt în alertă. Un nou val de căldură se îndreaptă spre Australia
Catastrofa din Australia s-ar putea agrava încă și mai mult, din cauza unui nou val de caniculă şi de vânturi puternice, condiţiile perfecte pentru noi incendii de vegetaţie.
Armata şi chiar marina intervin în zonele cele mai afectate şi sute de pompieri americani şi canadieni au venit să dea o mână de ajutor.
În incendiile fără precedent din Australia şi-au pierdut până acum viaţa cel puţin 26 de oameni și aproape un miliard de animale au murit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Flăcările au mistuit peste cinci milioane de hectare de teren, de două ori suprafaţa Belgiei.
Autorităţile din statele australiene Victoria şi New South Wales sunt în alertă: orele următoare sunt critice, iar incendiile de vegetaţie ar putea căpăta o intensitate devastatoare. Totul, din cauza vremii extrem de nefavorabile. Câteva zeci de unităţi de pompieri sunt ţinute în rezervă, pentru a fi trimise în misiune la nevoie.
Grahame Reader, meteorolog: „Ne aşteaptă încă o zi periculoasă, cu o vreme potrivită pentru incendii, o combinaţie dificilă de temperaturi ridicate, vânt schimbător şi, mai târziu, rafale puternice care vor veni de la sud.”
În largul oraşelor aflate în calea focului au fost trimise nave ale marinei australiene, care îi vor prelua pe localnici în cazul în care incendiile ajung în zonele locuite. Militarii vor contribui şi la operaţiunile de stingere a focului. În portul Eden, de exemplu, mai multe nave de desant au adus la ţărm tehnica militară de pe nava de război Adelaide.
Kez West, armata australiană: „Acum că am ajuns la mal, rolul nostru este să ajutăm comunităţile din zonă cu toate posibilităţile puse la dispoziţie de către guvern şi să contribuim la stingerea incendiilor de vegetaţie.”
Pentru localnicii din zonele afectate, prezenţa armatei înseamnă speranţă şi resurse în plus, mai ales acolo unde nu sunt surse de apă potabilă.
Locuitor: „Să avem sprijinul armatei, să-i ajute pe oameni, să ducă apă potabilă. Simţi că eşti de unul singur şi sosirea armatei sau a marinei e ceva fantastic.”
În portul Moruya de pe coasta de sud-est a Australiei au sosit câteva sute de pompieri canadieni şi americani. Mulţi dintre ei au mai lucrat alături de colegii lor australieni, în timpul incendiilor din California.
Terrence Gallegos, pompier american: „E o ocazie bună să venim aici şi să-i ajutăm pe fraţii şi surorile noastre din Australia în operaţiunile lor de stingere a incendiilor, să le dăm o mână de ajutor. E ceva reciproc şi e o senzaţie bună să fim aici şi să ajutăm.”
În total, sunt peste 130 de focare de incendiu de-a lungul şi de-a latul Australiei, iar numărul lor va creşte în orele următoare.
Peste cinci milioane de hectare au fost distruse de flăcări, iar specialiştii estimează că jur de un miliard de animale şi-au pierdut viaţa în flăcări. În mai multe regiuni, veteranii armatei australiene au ridicat centre în care sunt tratate animalele rănite în incendii. Multe dintre aceste vietăţi, îndeosebi ursuleţi koala şi canguri, trebuie, însă, eutanasiate din cauza rănilor prea grave.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: incendiu, australia, amenintare, val de caniculă,
Dată publicare:
10-01-2020 12:54