"Autoritatile NU au mintit". Motivul pentru care politia franceza a cerut stergerea filmarilor din timpul atacului de la Nisa
Mult prea tarziu pentru cele 84 de victime ale atacului de la Nisa, intre care se numara si un roman, guvernul francez a dispus o ancheta cu privire la lipsa masurilor de siguranta prevazute pentru festivitatile de 14 iulie.
Inainte ca fortele de securitate sa apuce sa intervina, teroristul a fost infruntat de un civil. Aflat pe un scuter, un barbat de aproape 50 de ani s-a lansat in urmarirea camionului condus de Mohammed Bouhlel. Abia dupa 6 zile de investigatii, jurnalistii francezi au reusit sa dea de urma acestui erou autentic.
Franck a ajuns in acea seara prea tarziu pe Promenade des Anglais ca sa mai prinda artificiile. Dintr-o data a observat camionul navalind pe faleza.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Franck: "Inteleg foarte repede ca e vorba de un carnagiu, vad oameni zburand in toate partile, oameni disparand sub camion".
Frank stie ca baiatul lui se afla printre miile de oameni rasfirati pe promenada.
"Ma catar pe portiera cabinei, ca sa trag de volan, sa-l opresc, sa rastorn camionul. Geamul era deschis. Il lovesc din toate puterile, ii dau in cap, il lovesc intruna. Nu reusesc sa-l scot din cabina. Suntem fata in fata. Isi cauta pistolul trage, dar glontul nu porneste. "
Franck cade de pe scara camionului, dar se agata din nou de portiera.
"Are o privire de gheata. Niciun pic de emotie.La un moment dat, imi pune pistolul la tampla. Nu ma las, as fi continuat pana-n panzele albe. Eram gata sa mor. Simt cumva ca ajung politistii, vad lumini, aud gloante suierand si ma strecor sub camion".
In nebunia momentului, politistii l-au luat pe Franck drept complice al teroristului, asa ca il salta inainte sa-l intrebe orice. Abia ulterior, se lamuresc lucrurile.
Martorii afirma ca gestul lui Frank a permis incetinirea camionului, permitand astfel politistilor sa il ucida pe terorist.
"Nu sunt un erou. Sunt un cetatean normal."
Din fericire fiul lui Franck este teafar. Pe de alta parte, o parte dintre rudele victimelor au depus deja plangere impotriva statului francez ori a primariei din Nisa pentru precaritatea masurilor de securitate. Propusa initial de autoritatile locale, filtrarea publicului a picat la vot din cauza numarului insuficient de politisti. De asemenea, blocurile de beton au fost excluse in ideea ca, in cazul unuei eventual incident, ar ingreuna sosirea ajutoarelor. Avand drumul barat de o singura masina de politie, atacatorul a taiat-o pur si simplu pe trotuar. Cat despre eficienta sistemului de supraveghere video.
Cynthia Foucault, politist Nisa: "Camionul a fost vazut pe camere trecand de bariera, dar parea sa fie o infractiune rutiera. Si totul s-a petrecut foarte repede. De cand a trecut de bariera pana cand a inceput sa loveasca oameni au trecut doar 45 de secunde."
Politia judiciara cere stergerea imaginilor din timpul atacului
Ofiteri ai politiei judiciare au cerut autoritatilor locale din Nisa sa stearga cele peste 27.000 de ore de supraveghere video din timpul atentatului de Ziua Bastiliei, dupa ce le-au copiat pentru a le analiza, o cerere refuzata, insa.
Avocatul administratiei locale, Phlippe Blanchetier, a anuntat ca municipalitatea nu va sterge imaginile.
De asemenea, el i-a cerut Parchetului sa puna imaginile sub sechestru “pentru a nu ipoteca eventuale alte proceduri care ar putea fi lansate dincolo de ancheta antiterorism in curs”.
Polemica pe tema dispozitivului instituit la Nisa a fost relansata de cotidianul Libération, care afirma ca o singura masina de politie municipala interzicea accesul in zona pietonala a Promenade des Anglais atunci cand Mohamed Lahouaiej Bouhlel a intrat cu camionul in multime.
Denuntand un "contra-adevar", ministrul de Interne Bernard Cazeneuve a ordonat politiei sa efectueze o ancheta administrativa.
Rezultatul urmeaza sa fie facut public "saptamana viitoare", a anuntat presedintele François Hollande, care a promis "adevar si transparenta" si a apreciat ca "o polemica nu isi are locul".
Aflat intr-o vizita in Savoia, Manuel Valls a apreciat "insuportabila punerea in discutie in permanenta a cuvantului statului, prefectului, politistilor".
"In niciun moment, autoritatile nu au mintit", a dat asigurari prefectul din Alpes-Maritimes.
Dupa ce a denuntat "minciunile" Guvernului, liderul Les Républicains din regiunea Paca Christian Estrosi s-a "felicitat" de deschiderea acestei anchete a Inspectiei Generale a Politiei Nationale (IGPN). Insa el a reclamat totodata, impreuna cu primarul din Nisa Philippe Pradal, o ancheta a inspectiei generale a administratiei, pentru "a se intelege cum a organizat Prefectura Alpes-Maritimes dispozitivul" de securitate.
Frontul National (FN, extrema-dreapta) a afirmat ca demisia lui Bernard Cazeneuve este "inevitabila".