Filmul unei zile istorice in Europa: 6000 de refugiati in Austria; 10.000, asteptati in Germania. Amenintarea Ungariei

×
Codul embed a fost copiat

Austria si Germania au acceptat sa permita intrarea miilor de migranti, multi plecati pe jos din Ungaria. Premierul ungar a amenintat ca ar putea trimite armata la granita cu Serbia incepand cu 15 septembrie.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

SUMARUL EVENIMENTELOR

►Viktor Orban: Vom desfasura armata. Nu sunt sute de mii, sunt milioane de imigranti
►Germania asteapta sambata intre 5000-10000 de refugiati
►Peste 6.500 de imigranti au ajuns in Austria. Autostrada M1 este blocata pe mai multi kilometri
►Ungaria anunta ca nu va mai inchiria autobuze pentru transportul imigrantilor la frontiera cu Austria
►Real Madrid si Bayern Munchen doneaza cate un million de euro pentru imigranti
►Austria nu va face uz de forta pentru a-i opri pe imigranti

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR, SAMBATA 5 SEPTEMBRIE

Citește și
aylan
Ziua in care umanitatea "s-a inecat la tarm". Omagiile aduse lui Aylan, copilul devenit simbol al dramei refugiatilor
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

UPDATE 21:00 Sarkozy vrea centre de primire pentru refugiati in Africa de Nord, Serbia sau Bulgaria

Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy a pledat sambata pentru infiintarea de centre de primire in Africa de Nord, Serbia sau in Bulgaria care sa acorde sau nu statutul de refugiat politic imigrantilor inainte ca acestia sa intre in spatiul Schengen, relateaza AFP.Sarkozy a facut aceasta afirmatie in localitatea La Baule, la o tabara de vara regionala a partidului sau, Republicanii, si a facut un apel la "reinfiintarea" spatiului de libera circulatie format din 26 de tari.

"Nu cred intr-o reforma a Schengen. Trebuie sa reinfiintam Schengen in Europa", a spus presedintele Republicanilor, cu "conditia prealabila" ca toate statele membre sa aiba "aceeasi politica migratorie".Potrivit fostului sef de stat, "statutul de refugiat politic trebuie refuzat sau acordat inainte sa fie traversata Marea Mediterana. Dupa aceea, este prea tarziu!", preconizand amenajarea de "centre de primire in tari din Africa de Nord care vor dori sa le gazduiasca sau in Serbia si in Bulgaria, tari care nu sunt in Schengen".

"Am spune 'da' sau 'nu' statutului de refugiat politic, dar nu am avea drama din Mediterana", a adaugat Sarkozy. Marile sau rival pentru investitura partidului pentru o candidatura la prezidentialele din 2017, Alain Juppé, a facut apel "sa se faca distinctie intre imigrantii economici si refugiati".

"Franta trebuie sa-si asume partea sa de probleme, dar nu pe toate. In caz contrar, vor exista veritabile seisme politice si economice", a avertizat Alain Juppé. El sustine ca trebuie preluat din nou controlul asupra situatiei. "François Hollande si Angela Merkel propun organizarea de centre de primire de urgenta in Italia si in Grecia pentru a distinge intre solicitantii de azil si imigrantii economici. Sa le facem (...) Exista barbati si femei care vin din tari in care nu sunt persecutati si nu au dreptul sa solicite azil", a spus Alain Juppé.

UPDATE 20:30 Federica Mogherini face apel la UE sa dea dovada de unitate fata de o criza a imigrantilor care va dura

Sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, le-a cerut celor 28 de membri ai Uniunii Europene (UE) sa ramana ''uniti'' si sa actioneze ''eficient'', avertizand ca actuala criza a imigratiei care ii divizeaza ''va dura'', relateaza AFP. ''Ne confruntam cu un eveniment dramatic'' care ''va dura'', a avertizat dna Mogherini la incheierea unei reuniuni a ministrilor de externe ai UE la Luxemburg.

''Cu cat vom accepta mai repede cu atat vom fi in masura sa raspundem eficient'', a adaugat ea, in timp ce europenii sunt divizati in privinta raspunsurilor lor la cea mai grava criza a imigratiei in Europa din 1945, ca este vorba de controversatul gard ridicat de Ungaria la granita sa cu Serbia sau de noile propuneri de cote pentru repartizarea mai multor cereri de azil in cadrul UE.

''Nu vorbim aici de un aflux de imigranti economici. Sunt in majoritate refugiati pe care noi trebuie sa-i primim'', a insistat dna Mogherini, reamintind ca, in ultimele saptamani au fost ''mai ales sirieni, afgani, eritreeni'' care au sosit in Europa. ''Europa este in joc'', a estimat dna Mogherini, afirmand ca ''trebuie sa se puna capat acuzatiilor reciproce'' si facand apel la cei 28 de membri ai UE sa ramana ''uniti'' si ''sa-si pastreze credinta in valorile noastre umane''.

UPDATE 20:00  Angela Merkel vrea sa mentina un buget echilibrat, in pofida afluxului record de refugiati

Cancelarul german, Angela Merkel, mentine obiectivul privind un buget echilibrat, in pofida costurilor legate de primirea unui numar record de solicitanti de azil, potrivit mesajului sau video saptamanal, relateaza sambata AFP. ''Trebuie sa reconsideram neincetat prioritatile'', dar ''nu putem sa ne limitam la a spune: cum ne revine o sarcina dificila, echilibrul bugetar sau problema datoriei nu mai au importanta'', a declarat dna Merkel.

''Ce cheltuim acum mai mult, in raport cu incasarile noastre, reprezinta bani luati de la viitoarele generatii'', a insistat cancelarul, intr-o tara unde disciplina bugetara si demografia atona merg impreuna in discursuri. Calificand drept ''o datorie nationala'' gazduirea si integrarea refugiatilor, cancelarul a estimat ca ''fiecare nivel - landuri, localitati, stat federal - trebuie sa aiba partea sa justa''.

Dna Merkel, care a promis lunea trecuta ca statul federal va face ''mai mult'' pentru a ajuta colectivitatile locale, n-a oferit nici o cifra pe aceasta tema, care urmeaza sa fie transata mai tarziu, pe 24 septembrie, in cadrul unei reuniuni intre guvern si landuri. ''Vreau sa le dau localitatilor net o mai mare marja de manevra pentru a infiinta rapid structuri de primire a solicitantilor de azil'', a promis sambata ministrul mediului Barbara Hendricks (SPD). Germania se asteapta sa inregistreze 800.000 de cereri de azil in acest an, respectiv de patru ori mai mult decat anul trecut, si prevede mentinerea, cel putin pana in 2019, a echilibrului conturilor statului federal atins anul trecut, pentru prima data din 1969.

UPDATE 19:00 Real Madrid si Bayern Munchen doneaza cate un million de euro pentru imigranti

Clubul de fotbal Real Madrid "va dona un milion de euro pentru refugiatii primiti in Spania" si va pune la dispozitia acestora mai multe localuri, a anuntat sambata vicecampioana din Primera Division, relateaza AFP.De asemenea, Real le va oferi echipament sportiv tinerilor refugiati,. Clubul a prezentat in aceasta saptamana o cifra de afaceri record de 660,6 milioane de euro pentru sezonul trecut.

Initiative similare au aparut in lumea sportului, ca raspuns la criza imigrantilor pe care o cunoaste Europa.Joi, campioana Germaniei la fotbal, Bayern Munchen si-a anuntat intentia de a dona un milion de euro si de a lucra in colaborare cu autoritatile din Munchen pentru a instala terenuri de antrenament, tinerii refugiati urmand sa beneficieze de masa, echipamente de fotbal si cursuri de limba germana.

Comitetul International Olimpic (CIO) s-a angajat de asemenea ca creeze un fond de doua milioane de dolari (1,79 milioane de euro). Europenii sunt sub presiune pentru a demonstra mai multa solidaritate si omenie, dupa ce mai mult de 366.000 de persoane au traversat Mediterana de la inceputul anului, 2.800 dintre acestea pierzandu-si viata in timpul periplului, potrivit ONU.
 

UPDATE 18:00 MAE, atentionare de calatorie: Autostrada de la granita Ungariei cu Austria, blocata pe 11 km

Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau doresc sa se deplaseze in Ungaria ca pe autostrada M1, in zona localitatii Hegyeshalom din apropierea punctului de trecere a frontierei cu Austria, s-a creat un blocaj in circulatia auto, coloana de masini ajungand la o lungime de 11 km.  Potrivit unui comunicat al MAE, politia ungara recomanda urmatoarele rute ocolitoare pentru a intra in Austria: DN 13 catre Komarom, prin Slovacia, intrarea in Austria va fi facuta dinspre Bratislava; iesirea de pe M1 in dreptul localitatii Csorna, continuand deplasarea pe DN 85 si DN 84 catre Sopron, de unde se poate intra in Austria.

Pentru cetatenii blocati deja in apropiere de Hegyeshalom, politia ungara va indeparta parapetul despartitor al sensurilor de circulatie in dreptul km.172, pentru ca autoturismele sa se poata intoarce pe sensul de mers catre Budapesta si sa aleaga una dintre rutele ocolitoare.

UPDATE 17:00 Ungaria anunta ca nu va mai inchiria autobuze pentru transportul imigrantilor la frontiera cu Austria

Seful politiei ungare, Karoly Papp, a declarat sambata ca Ungaria nu va mai inchiria autobuze pentru a transfera imigranti la frontiera cu Austria, subliniind ca transportarea a mii de imigranti ce a avut loc in noaptea de vineri spre sambata a fost ''o initiativa unica'', relateaza AFP. ''Punerea la dispozitie de autobuze catre Austria a fost o initiativa unica si nu vor mai exista vehicule pentru a-i transporta pe refugiatii care merg pe sosea'' spre Viena, a declarat Papp intr-o conferinta de presa.

In cursul noptii de vineri spre sambata, mii de imigranti au fost transportati la frontiera cu Austria. La inceputul dupa-amiezii, circa 6.500 de imigranti intrasera deja in Austria. Austria i-a autorizat sa patrunda pe teritoriul sau si a inchiriat autobuze si trenuri pentru a-i transporta la Viena, Salzburg si in Germania.

Punerea la dispozitie a unor autobuze de catre Ungaria a intervenit dupa ce aproximativ 1.200 de imigranti au pornit vineri pe jos catre frontiera cu Austria, dupa ce fusesera blocati timp de mai multe zile in Gara Keleti din Ungaria. Alte cel putin 500 de persoane au pornit sambata pe jos din gara Keleti catre frontiera cu Austria.

De asemenea, alti circa 800 de imigranti au plecat sambata din tabara de refugiati situata la periferia Debretinului (est). Politia ungara i-a impiedicat sa ajunga pe autostrada M1 si i-a dirijat catre o sosea nationala.

UPDATE 16:00 Peste 6.500 de imigranti au ajuns in Austria

Aproximativ 6.500 de refugiati au ajuns in Austria de cand Ungaria a inceput sa-i transporte pe imigranti la granita ungaro-austriaca si 2.200 dintre ei sunt deja in drum spre Germania, a declarat ministrul austriac de interne, Johanna Mikl-Leitner, presei in gara din Viena, relateaza agentia Reuters.

Dna Mikl-Leitner a indicat anterior ca politia austriaca nu va face uz de forta pentru a opri afluxul de refugiati pe teritoriul tarii, dupa ce Austria si Germania au lasat deschise granitele pentru valurile de imigranti. ''Subliniez din nou ca politistii nostri nu vor face uz de forta impotriva acestor oameni, familii si copii'', afirma ministrul austriac de interne

UPDATE 15:40 Ungaria ar putea desfasura armata la frontierele sale dupa 15 septembrie, pentru a stavili afluxul de imigranti

Premierul ungar, Viktor Orban, a afirmat sambata ca Ungaria va desfasura forte de politie de-a lungul frontierei sale sudice dupa 15 septembrie, pentru a stavili afluxul de imigranti, si va trimite si armata daca parlamentul aproba o propunere guvernamentala, relateaza agentia Reuters.''Vor veni mari schimbari dupa 15 septembrie si vom pune granitele sub control pas cu pas'', a declarat Orban intr-o conferinta de presa. ''Vom trimite politia, apoi, daca vom obtine aprobarea parlamentului, vom desfasura armata'', a adaugat premierul ungar. ''Nu sunt 150.000 (de imigranti sositi) pe care unii vor sa-i imparta pe cote, nu sunt 500.000, numar pe care l-am auzit la Bruxelles, ci milioane, apoi zeci de milioane, deoarece afluxul de imigranti este fara sfarsit'', a afirmat Orban.

UPDATE 1530: Imigrantii sosesc cu sutele in sudul Germaniei (politia federala)

Sute de imigranti veniti din Ungaria prin Austria soseau sambata dimineata in gara din Munchen, in sudul Germaniei, care asteapta inca circa douasprezece trenuri dupa-amiaza, potrivit politiei federale germane, citata de AFP. Aproape 400 de persoane au ajuns in capitala Bavariei in cursul diminetii cu mai multe trenuri, inainte de un ''tren special plecat din Austria cu 400-500 de persoane la bord'', asteptat la inceputul dupa-amiezii, urmat de o serie de trenuri regulate, a indicat un purtator de cuvant al politiei din Munchen. Potrivit AFP, pana la 7.000 de imigranti sunt asteptati sa soseasca in Germania in cursul acestei zile.

UPDATE 15:00 Austria nu va face uz de forta pentru a-i opri pe imigranti

Austria nu va face uz de forta pentru a opri miile de refugiati care intra pe teritoriul sau dinspre Ungaria, a afirmat sambata ministrul austriac de interne, Johanna Mikl-Leitner, relateaza agentia Reuters. ''Peste 3.000 de refugiati au sosit in Austria noaptea trecuta. Fiecare refugiat poate face, desigur, cerere de azil in Austria si este informat in legatura cu aceasta posibilitate'', a declarat dna Mikl-Leitner intr-un comunicat.

Potrivit declaratiilor sale, circa 10 refugiati au facut cerere de azil in Austria pana in prezent, iar ceilalti vor sa-si continue drumul, in primul rand catre Germania. ''Subliniez din nou ca politistii nostri nu vor face uz de forta impotriva acestor oameni, familii si copii'', a spus ministrul austriac de interne

UPDATE 13:30 Pana in prezent, aproximativ 4.000 de imigranti au traversat frontiera in cursul noptii si in dimineata zilei de sambata, dupa ce au fost condusi de autoritatile ungare la frontiera cu Austria, potrivit ministerului. Si politia germana a anuntat ca autoritatile de la Berlin se asteapta sa primeasca pana la 10.000 de imigranti in cursul zilei de sambata dupa ce Austria si Germania au cazut de acord cu Ungaria sa le permita imigrantilor sa treaca liber granitele dintre ele, noteaza Reuters.

"Nu avem inca date sigure, dar ne asteptam la 5.000 pana la 10.000 de refugiati astazi (sambata - n.r.)", a declarat purtatorul de cuvant al politiei germane, Stefan Sonntag.

El a adaugat ca autoritatile germane inca lucreaza la punerea la punct a planului pentru a face fata acestui numar de refugiati. Un tren din Austria cu sute de refugiati urma sa ajunga in jurul pranzului la Munchen. Potrivit secretarului de stat Karoly Kontrat, din cadrul Ministerul de Interne ungar, 4.500 de imigranti au fost transportati de autoritatile ungare cu autobuzele la granita cu Austria in cursul noptii de vineri spre sambata, relateaza MTI.

Autoritatile ungare au precizat ca situatia din gara Keleti din Budapesta permite restabilirea serviciilor de transport. Serviciile de transport international au revenit de asemenea la normal in cursul diminetii, potrivit purtatoarei de cuvant a companiei feroviare MAV, citata de MTI. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a afirmat ca autoritatile nu mai intentioneaza sa transporte imigranti ilegali din gara Keleti catre frontiera cu Austria.

Dupa zile de proteste si haos, guvernul ungar de dreapta a pus vineri seara la dispozitie zeci de autobuze pentru a transporta imigranti din capitala Budapesta pana la granita cu Austria. "Ma aflu la frontiera cu Ungaria si privesc. Fluxul (de persoane) continua", a declarat, pentru agentia de presa austriaca, Hans Peter Doskozil, seful politiei din landul Burgenland (estul Austriei), relateaza Agerpres.

"Asteptam 17 sau 18 autobuze cu etaj pentru a-i duce la Viena si poate si in Germania", a adaugat el. Circa 400 de imigranti, care au fost gazduiti intr-o sala de concerte amenajata ca centru de primire la Nickelsdorf, la frontiera, s-au urcat intr-un prim tren care a plecat in zori spre Vest, a indicat responsabilul citat.

Un al doilea tren urmeaza sa plece in curand, a adaugat el. "Al doilea grup de 400 de persoane este in drum (spre gara). Ploaia a fost destul de puternica, acum e burnita, oamenii sunt uzi", a spus el.

UPDATE 10:00 Austria si Germania permit intrarea imigrantilor

Austria si Germania au acceptat sa permita intrarea miilor de imigranti pe care Ungaria a anuntat ca ii va duce la frontiera austriaca. Primele autobuze au pornit deja din Budapesta. Sunt 100 de masini care urmeaza sa-i transporte atat pe cei care se afla in zona garii, cat si pe cei 1.200 care au plecat vineri pe jos, de-a lungul principalei autostrazi maghiare, spre vest.

Tocmai acest mars spontan, care a captat atentia presei internationale, pare sa-l fi determinat pe premierul Viktor Orban sa cedeze. Daca niciun tren din Ungaria nu mai pleaca spre Occident, mergem pe jos. Asta si-au spus imigrantii, satui de asteptarea zadarnica in principala gara din Budapesta.

Refugiatii au pornit intr-un mars spontan. Au agitat drapele ale Uniunii europene si au afisat portrete ale cancelarului german Angela Merkel. "Mama noastra" - cum o numesc unii, plini de speranta. Parintii isi tin copiii mici in brate. Sunt si oameni paralizati, in scaune cu rotile, impinse, pe rand, de rude sau prieteni. Altii incearca sa se tina de grup, desi merg cu greu, sprijiniti in carje. Politistii ii insotesc, fara sa incerce sa-i opreasca. Vegheaza doar sa nu ocupe toata soseaua si sa blocheze complet circulatia rutiera.

Marsul a inceputi vineri la pranz. Imigrantii au traversat unul dintre podurile principale peste Dunare si, dupa-amiaza, au iesit din oras, mergand de-a lungul autostrazii M1, care duce spre granita austriaca. Asa cum era de asteptat, s-au rasfirat mult pe drum."Orban este rusinea Europei", scria pe o pancarta. Dupa o reuniune de urgenta cu principalii ministri si consilieri, premierul ungar a cedat insa. A anuntat ca vor fi rechizitionate 100 de autobuze care sa ii adune pe imigranti de pe drum, dar si pe cei ramasi in Budapesta.

 Ca raspuns, Austria si Germania au anuntat ca sunt gata sa-i primeasca pe refugiati. Tot vineri, Parlamentul de la Budapesta a adoptat o legislatie mult mai dura impotriva imigratiei, instituind chiar si notiunea de "stare de criza provocata de imigratia masiva", prin care se pot acorda puteri sporite politiei si armatei.

UPDATE 09:00 Imigrantii adusi cu autobuze traverseaza pe jos, prin ploaie, frontiera dintre Ungaria si Austria

Un grup de circa 400 de imigranti adusi cu autobuze din Ungaria a traversat pe jos sambata frontiera cu Austria, bucurosi, pentru a se urca intr-un tren cu destinatia Viena special pregatit de autoritatile austriece, relateaza AFP. "Asta e, am ajuns in Austria?", intreaba unul dintre ei, sceptic, dar bucuros, in timp ce chipurile marcate de oboseala ale celor de langa el - barbati, femei si copii - se lumineaza.

Efectuat prin ploaie, traseul de circa 5 km duce de la postul de frontiera Nickelsdorf pana la gara cu acelasi nume, unde un tren special al companiei nationale OBB urmeaza a-i transporta pana la Salzburg, in apropiere de frontiera germana, pe imigrantii care vor sa-si continue drumul spre Germania. Putinii imigranti care vor sa inregistreze o cerere de azil in Austria sunt invitati sa intre intr-o sala de concert uriasa, unde trebuie sa completeze formulare, dupa care sunt dusi in centre de primire.

Escortati de politisti, imigrantii sunt de asemenea luati in grija si de Crucea Rosie. Autostrada si soseaua de acces spre Nickelsdorf au fost inchise circulatiei pe timpul tranzitului, a anuntat politia austriaca. Potrivit politiei austriece, circa 2.000 de imigranti au ajuns deja la granita, iar acest numar ar putea creste de peste doua ori in cursul zilei, relateaza Reuters.

"Cea mai mate problema a noastra este ca ungurii - dupa ce au vorbit cu Budapesta - refuza sa permita ca autobuzele noastre sa intre pe teritoriul lor si sa-i ia pe refugiati", a declarat Hans Peter Doskozil, seful politiei din landul austriac Burgenland. "Le-am propus sa-i aduca pe refugiati direct la trenuri sau la adapost (in partea austriaca), dar ei opresc autobuzele in partea ungara si toti trebuie sa coboare in ploaie", a adaugat el, citat de Reuters.

UPDATE 08:00 Merkel: Germania poate face fata valului de refugiati fara a creste taxele

Germania poate face fata unui aflux record de refugiati si migranti in acest an fara a creste taxele si fara a-si periclita obiectivul de a avea un buget echilibrat, a declarat cancelarul Angela Merkel intr-un interviu publicat de mai multe ziare locale sambata, relateaza Reuters. Cu legi relativ liberale in materie de azil si beneficii generoase, Germania este cel mai mare recipient al UE de persoane ce fug de razboi din Orientul Mijlociu si migranti economici din sud-estul Europei.

Un record de 104.460 de solicitanti de azil au intrat in cea mai mare economie a Europei in august si tara se asteapta la aproximativ 800.000 de refugiati si migranti in acest an - de patru ori nivelul anului trecut, noteaza Reuters. In lumina acestui aflux, guvernul intentioneaza sa introduca un buget suplimentar pentru a elibera fonduri destinate refugiatilor si ajuta orasele din prima linie, care deja se lupta sa plateasca pentru cazare si asistenta medicala pentru noii veniti.

"Nu vom mari taxele. Avem de asemenea obiectivul unui buget echilibrat fara a face noi datorii", a declarat Merkel in interviul publicat de mai multe ziare. Pozitia bugetara confortabila a Berlinului face mai usor ca el sa stapaneasca aceste "sarcini neprevazute", a notat Merkel, adaugand ca criza refugiatilor este acum o prioritate a guvernului.

Datorita veniturilor fiscale mai mari decat au fost estimate si unor castiguri exceptionale din vanzarea de frecvente de telefonie mobila, guvernul german ar putea avea o marja de manevra pentru cheltuieli suplimentare publice de pana la cinci miliarde de euro in acest an, au declarat oficiali.

Coalitia lui Merkel este de asteptat sa cada de acord asupra unei serii de masuri duminica, inclusiv facilitarea constructiei de noi adaposturi pentru azilanti, accelerarea procedurilor de azil si cresterea fondurilor pentru state federale si orase. Revenind asupra nivelului european, Merkel si-a repetat apelul ca refugiatii ar trebui distribuiti mai egal in toate statele membre UE, ca parte a unei strategii comune de a face fata crizei migratiei fara precedent in Europa.  "Intregul sistem trebuie proiectat din nou", a spus Merkel, adaugand ca sarcinile si povara ar trebui distribuite mai echitabil, adauga Reuters.

UPDATE 07:00 ONU: Europa ar fi trebuit sa se astepte la criza refugiatilor

Tarile europene au fost avertizate in mod repetat asupra crizei refugiatilor care acum bate la usa lor si potopul de oameni disperati de razboi care se revarsa asupra Europei nu ar trebui sa surprinda pe nimeni, a declarat vineri un inalt oficial ONU, citat de Reuters.  Ivan Simonovic, secretar general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, a discutat cu reporterii la New York despre escaladarea crizei migratiei in Europa, declarand ca aceasta nu se va potoli prea curand.

Peste 300.000 de persoane au trecut pana acum in Europa pe mare in acest an si mai mult de 2.600 au murit in aceasta incercare. Multi care au pornit pe acest drum fug de razboiul civil din Siria, acum in al cincilea an, aminteste Reuters.  Simonovic a declarat ca moartea unui copil sirian care s-a inecat in largul coastei Turciei dupa ce o barca cu refugiati s-a rasturnat ii face pe oameni sa inteleaga impactul uman al crizei. Dar Natiunile Unite au prezis demult ca criza refugiatilor se va revarsa in Europa, a notat el.

"Migratia si refugiatii isi schimba acum ruta", a spus el. "Anterior era Mediterana. Acum vin din est... prin Balcani, prin Turcia, Grecia, Macedonia, Serbia, Ungaria".  "Noi despre acest lucru am avertizat tot timpul", a adaugat el. "Nu poti spera sa rezolvi aceasta criza doar inchizand usa. Acei oameni disperati vor trece prin ferestre daca le inchizi usa", a remarcat el.

Simonovic a adaugat ca marea majoritate a oamenilor care isi abandoneaza tarile sunt refugiati - un termen legal ce impune obligatii tarilor unde ajung pentru a-i proteja - si nu  simpli imigranti in cautarea unor perspective economice mai bune. Cei mai multi sunt din Siria, Afganistan, Irak, Somalia, Eritreea si alte conflicte si crize.  Simonovic a mai notat ca criza europeana era inevitabila deoarece tari ca Iordania, Liban si Turcia, care au luat in masa refugiati fugind de razboiul din Siria, gazduiesc de prea mult timp milioane de refugiati.  "Acum cand nu mai stau in Liban, Iordania si Turcia, este Europa care-i vede la usa ei", a adaugat el.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Ultimele cuvinte rostite de baietelul sirian inainte de a muri inecat in Mediterana:
Ultimele cuvinte rostite de baietelul sirian inainte de a muri inecat in Mediterana: "Tati, te rog, nu muri!"

Matusa lui Aylan Kurdi, baietelul sirian care a zguduit lumea cu moartea sa, dupa ce corpul lui a fost adus la tarm de valurile Mediteranei, a dezvaluit care au fost ultimele cuvinte ale baietelului.

Ziua in care umanitatea
Ziua in care umanitatea "s-a inecat la tarm". Omagiile aduse lui Aylan, copilul devenit simbol al dramei refugiatilor

Artistii din colturile lumii au fost impresionati de drama micutului Aylan, baiatul sirian de 3 ani care a murit inecat dupa ce barca in care se afla cu familia s-a rasturnat.

"Nu vrem sa ramanem in Europa". Mesajul unui refugiat sirian in varsta de 13 ani arata ce-si doresc de fapt imigrantii

Un interviu cu un refugiat sirian in varsta de 13 ani a devenit viral pe Facebook, unde a fost vizualizat de 1 milion de ori si distribuit de peste 16.000 de persoane.

Au venit pe lume intre disperare si haos, dar aduc speranta. Povestea bebelusilor imigranti care s-au nascut in gara Keleti
Au venit pe lume intre disperare si haos, dar aduc speranta. Povestea bebelusilor imigranti care s-au nascut in gara Keleti

Cel mai mare val de imigranti din Europa de Al Doilea Razboi Mondial incoace lasa in urma in mod nedrept victime, cum este cazul baietelului sirian gasit la malul Mediteranei.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.