Au venit pe lume intre disperare si haos, dar aduc speranta. Povestea bebelusilor imigranti care s-au nascut in gara Keleti

imigranti Budapeste -Agerpres

Cel mai mare val de imigranti din Europa de Al Doilea Razboi Mondial incoace lasa in urma in mod nedrept victime, cum este cazul baietelului sirian gasit la malul Mediteranei.

In timp ce acea imagine va deveni simbolul unei crize umane catastrofale, totusi, exista o urma de speranta in micutii care s-au nascut in aceste zile in gara din Budapesta.

Dupa ce miercuri sute de imigranti au protestat in gara Keleti, care a ramas inchisa pentru ei, joi, autoritatile au capitulat, in fata miilor de refugiati.

Politia ungara s-a retras joi din fata Garii de Est (Keleti) din Budapesta, iar zecile de imigranti care asteptau in fata portilor au luat cu asalt peroanele si au incercat sa se urce la bordul unui tren. Asta in conditiile in care compania ungara feroviara MAV a decis sa suspende pe termen nelimitat toate serviciile internationale din Budapesta catre Europa occidentala, relateaza agentiile internationale de presa.

Printre paturile si cartoanele pe care imigrantii le-au intins in gara Keleti din Budapesta, doi nou-nascuti stau cuminti langa mamele lor. Viata lor a inceput intre drumuri, in gara Keleti, iar parintii lor se lupta acum nu doar pentru supravietuire, ci si pentru viitorul copiilor, pe care spera sa il faca in inima Europei Occidentale, lasand in urma terorarea si agonia din tarile lor natale, unde moartea era singura lor salvare de la un trai in infern.

Citește și
baiat sirian cu blur - Agerpres
Povestea imaginii cu baietelul inecat in Mediterana. Tatal copiilor a povestit totul: "Mi-au alunecat din maini"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

 


Cei de la Sky News au surprins imaginea unui bebelus nascut cu patru zile in urma, in timp ce doarme linistit, impaturit si cuminte. La cativa metri distanta, o alta refugiata isi imbratiseaza bebelusul, pe nume Shems, care s-a nascut miercuri, in ciuda violentelor si a incaierarilor din gara din Budapesta.

Shems s-a nascut in pasajul subteran de langa gara, in praf, dupa ce o ambulanta a refuzat sa o duca pe mama ei la spital. Numele ei, "Shems" semnifica speranta si lumina, acelasi vis pe care il au mii de refugiati. Miercuri noaptea, mamei si fetitei ei le-a fost permis sa urce in tren, spre Germania, unde primeste ingrijiri medicale, relateaza Daily Mail. Alte mii de refugiati asteapta sa urce in trenurile spre Vest, insa autoritatile ii tin blocati pentru ca nu au actele in regula.

 

Among the battered cardboard and blankets, two tiny newborn babies lie encased in their mothers' arms, unaware of the tragedy unfolding around them.

Posted by Daily Mail on Thursday, September 3, 2015

O voluntara care a asistat la nasterea lui Shems a spus pentru The Sun ca a fost impresionanta pana la lacrimi si ca este un lucru ingrozitor ca un copil sa se nasca langa calea ferata. Imediat dupa nastere, mama ei, o sirianca vaduva, a imbracat-o in folie de staniol, singurul lucru pe care il avea la indemana.

"S-a nascut aici, in praf si mizerie, langa calea ferata, pentru ca ambulanta a refuzat-o sa o duca pe femeie la spital. A fost ceva cu totul special momentul in care a venit pe lume, dar mi-a frant inima sa vad unde si in ce conditii se naste" a declarat un voluntar pentru The Sun.

Nasterea celor doi copii din gara din Budapesta vine dupa ce o lume intreaga a fost cutremurata de imaginea unui copil sirian, de 3 ani, gasit mort la malul Mediteranei, in Turcia. Aylan Kurdi, care avea 3 ani, a venit din Siria, pe barca, impreuna cu mama sa si fratele lui, Galip, in varsta de 5 ani. Toti trei au avut aceeasi soarta si au murit incercand sa parcurga drumul spre Vest, unde sperau ca vor gasi un trai decent.

Budapesta a devenit focusul in esecul Uniunii Europene de a rezolva criza imigrantilor, cel mai mare val de refugiati din Al Doilea Razboi Mondial incoace. Aproximativ 300.000 de imigranti au venit spre Europa numai in acest an.

Familiile care si-au cheltuit ultimii bani pe bilete inutile, pentru ca nu sunt lasati sa urce in trenuri, acum, mor de foame si nu mai au nimic cu care sa supravietuiasca. Fara haine, fara mancare si doar cu ce au pe ei, mii de refugiati spera sa apuce ziua de maine.

Mohammad Jopar, refugiat din Siria, inginer de meserie, poveste cum a parcurs traseul din tara natala pana in Ungaria. "Am platit niste contrabandisti, le-am dat 1250 de dolari ca sa ma scoata prin Liban, Turcia si apoi sa ma puna pe barca in Grecia. Calatoria a fost una extrem de periculoasa, dar nimic nu este mai periculos ca bombele din Damasc" a povestit barbatul pentru The Sun.

La fel de cutremuratoare este si povestea unui alt refugiat sirian, Josef, de 37 de ani, care provine dintr-un sat in apropierea orasului Damasc. "Am platit niste oameni, le-am dat 7000 de dolari sa ne duca departe, cat de departe pot de casa. Ultimii bani din buzunar i-am dat pe biletele de tren spre Germania. Acum, suntem blocati si dormim pe strazi, alaturi de cei sase copii" a spus acesta.

Marea Britanie a oferit azil pentru 12.000 de refugiati, dar premierul David Cameron insista sa declare ca nu va permite strainilor sa le cotropeasca tara. Germania a oferit deja azil politic pentru 74.000 de refugiati si este asteptat sa mai primeasca inca 800.000 de cereri.

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
Cea mai mare migratie de la cel de-al Doilea Razboi Mondial. Drumul refugiatilor pana in Europa, in IMAGINI
Cea mai mare migratie de la cel de-al Doilea Razboi Mondial. Drumul refugiatilor pana in Europa, in IMAGINI

Dupa ce isi vand casele si se lasa pe mainile traficantilor, imigrantii calatoresc pe mare si pe uscat, ghidati de retelele de socializare. Merg pe sinele de cai ferate, trec granitele ilegal si toate astea ca sa ajunga in Europa, “taramul fagaduintei”.

Povestea imaginii cu baietelul inecat in Mediterana. Tatal copiilor a povestit totul:
Povestea imaginii cu baietelul inecat in Mediterana. Tatal copiilor a povestit totul: "Mi-au alunecat din maini"

Imaginea unui copil adus la tarm de valurile marii, pe plaja din orasul Bodrum, in Turcia, a socat o lume intreaga.

Imaginea care a zguduit Europa. Un baiat sirian de 3 ani, inecat, este adus de valuri la tarmul Mediteranei, in Turcia
Imaginea care a zguduit Europa. Un baiat sirian de 3 ani, inecat, este adus de valuri la tarmul Mediteranei, in Turcia

Imaginea unui copil adus la tarm de valurile marii, pe plaja din orasul Bodrum, in Turcia face ocolul presei internationale. Urmeaza imagini cu impact emotional puternic!

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).