Informatia care iti poate schimba viitorul. Cum o regula din China ar putea ajunge lege planetara
In prezent, numarul locuitorilor se apropie de sapte miliarde, insa unele guverne iau masuri pentru sporirea populatiei, in timp ce unele grupuri religioase interzic utilizarea metodelor de contraceptie.
Populatia lumii ar putea ajunge la 15 miliarde de persoane pana la sfarsitul secolului, potrivit unui raport ONU ce va fi publicat saptamana aceasta si care avertizeaza asupra impactului acestei situatii asupra resurselor, relateaza The Guardian.
Numerosi experti ar putea fi "socati" de estimare, avand in vedere numarul foarte mare, comenteaza cotidianul, in conditiile in care estimarile anterioare indicau circa zece miliarde de locuitori pana in 2100.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Noua estimare apare intr-un studiu major al United Nations Population Fund (UNFPA) care urmeaza sa fie publicat in cursul acestei saptamani.
The Economist a calculat anul in care se va naste ultima romanca. Brazilienii raman singuri pe Terra
Raportul, intitulat "Situatia populatiei lumii in 2011", este realizat pentru a marca momentul in care, in octombrie, este asteptata nasterea copilului care va duce la depasirea pragului de sapte miliarde de locuitori.
Pamantul intra intr-o "faza noua si periculoasa", a apreciat Roger Martin, directorul grupului britanic de reflectie Population Matters, care activeaza in domeniul controlului populatiei.
"Planeta noastra se apropie de o furtuna perfecta a cresterii populatiei, schimbarii climatice si scumpirii maxime a petrolului", a declarat el.
In prezent, populatia mondiala s-a dublat fata de anii '60, impulsionata atat de ratele inalte ale natalitatii inregistrate in Africa, Asia si America Latina, cat si de raspandirea medicinei si unor mai bune ingrijiri de sanatate care au condus la o diminuare a ratei mortalitatii infantile.
Acest lucru a contrabalansat scaderea ratei nasterilor in tarile avansate si a fost amplificat de cresterea nivelului sperantei de viata in lume. Insa unii experti au reactionat cu scepticism. Profesorul Jack Goldstone de la George Mason University a declarat ca "mijloacele si dorinta oamenilor de a reduce numarul de copii se raspandeste in lume", apreciind ca nivelul populatiei va ajunge mai degraba la 10-12 miliarde de persoane pana in 2100.