Atentat sinucigaș la un loc de rugăciune din Kabul. Oamenii celebrau Anul Nou persan
Cel puțin 29 de persoane au murit și 52 au fost rănite, miercuri, într-un presupus atentat sinucigaș care a avut loc la un loc de rugăciune din capitala afgană Kabul. Autoritățile se tem că numărul victimelor ar putea să crească.
Din primele informații, atacatorul și-ar fi detonat centura cu explozibil în mijlocul a sute de persoane care s-au adunat să celebreze noul an persan, cunoscut drept Nowruz, informează BBC News
Atacul a avut loc în apropiere de spitalul Ali Abad și de Universitatea din Kabul.
Alegeri 2024
16:55
Alegeri prezidențiale 2024. USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al alegerilor
16:47
Vasile Bănescu, despre prezidențiale: ”Ar fi o imensă rușine să validăm golani agresivi cu privire bovină”. Mesaj cu tâlc
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
At least 26 martyred in suicide bomb attack near Shia Hazara shrine in #Kabul's Karta-e-Sakhi neighborhood as the victims were celebrating Persian new year. #Nowruz
No one has claimed responsibility yet pic.twitter.com/jwt7MnzFN6
— Asfandyar Bhittani (@BhittaniKhannnn) March 21, 2018
Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Poliției din Kabul a precizat că atacatorul încerca să ajungă la locul de rugăciune, dar că a fost identificat de forțele de securitate în timp ce se afla în fața Universității, astfel că și-a detonat centura acolo, conform CNN.
Martorii au declarat pentru BBC că multe dintre victime dansau și cântau când a avut loc explozia. Multe dintre victime ar fi șiite, mai precizează sursa citată.
#UPDATE At least 29 killed in #Kabul New Year attack https://t.co/LLzovjIzRa pic.twitter.com/wQKZkjJYcT
— CGTN (@CGTNOfficial) March 21, 2018
Ambasadorul Statelor Unite în Afganistan, John R.Bass, a condamnat atacul ca fiind unul „rușinos”, pe contul său de Twitter.
Nu este prima dată când acest loc de rugăciune a fost vizat de atacuri. În octombrie 2016, cel puțin 14 persoane au fost ucise în timp ce musulmanii șiiți se pregăteau pentru festivalul Ashura. Într-un alt atac care a avut loc în 2011, au murit 59 de persoane.
Musulmanii șiiți constituie aproximativ 15% din populația Afganistanului. Mulți dintre ei provin din grupul etnic hazara.