Atacurile israeliene în Gaza s-au soldat cu cel puţin 35 de morţi. Netanyahu spune că războiul va mai dura mai multe luni

gaza
Profimedia

Atacurile israeliene în centrul Fâşiei Gaza s-au soldat cu cel puţin 35 de morţi, duminică, în contextul în care luptele au devastat micuţa enclavă, la o zi după ce premierul israelian a declarat că războiul va continua "încă multe luni".

Armata a anunţat că forţele israeliene operează în cel de-al doilea oraş ca mărime din Gaza, Khan Younis, iar locuitorii au raportat lovituri în regiunea centrală, cel mai recent focar al războiului aerian şi terestru de aproape trei luni, care a ridicat temeri privind o conflagraţie regională.

Armata americană a precizat că forţele sale au împuşcat şi ucis mai mulţi rebeli houthi susţinuţi de Iran atunci când au încercat să atace o navă de marfă în Marea Roşie, o escaladare a unui conflict maritim legat de război. Iar un ministru al cabinetului israelian a sugerat încurajarea populaţiei din Gaza să emigreze, remarci care ar putea agrava tensiunile cu Egiptul şi alte state arabe prietene.

Israelul afirmă că doreşte să distrugă capacităţile guvernamentale şi militare ale Hamas în Gaza, de unde a fost lansat atacul din 7 octombrie asupra sudului Israelului. Militanţii au ucis aproximativ 1.200 de persoane după ce au străpuns apărarea extinsă a frontierei Israelului, spulberând sentimentul de securitate al ţării. De asemenea, au capturat aproximativ 240 de ostatici, dintre care aproape jumătate au fost eliberaţi în timpul unui acord temporar de încetare a focului în noiembrie.

Imediat după miezul nopţii, de Anul Nou, militanţii Hamas au lansat o ploaie de rachete, declanşând sirenele de raid aerian în sudul şi centrul Israelului. Nu au fost raportate victime.

Citește și
Benjamin Netanyahu
Premierul israelian apără războiul, spunând că este „de o moralitate fără precedent”

Palestinienii strămutaţi au găsit puţine motive de sărbătoare în ajunul Anului Nou în Muwasi, o tabără improvizată într-o zonă în mare parte nedezvoltată din sudul coastei mediteraneene a Fâşiei Gaza, desemnată de Israel ca zonă sigură.

"Din cauza intensităţii durerii pe care o trăim, nu simţim că există un nou an", a declarat Kamal al-Zeinaty, înghesuit cu familia sa în jurul unui foc în interiorul unui cort. "Toate zilele sunt la fel".

O altă rudă, Zeyad al-Zeinaty, care a fugit împreună cu familia din tabăra de refugiaţi Jabaliya din nordul Gaza, a declarat că soţia, fratele şi nepoţii săi se numără printre numeroasele rude pe care le-a pierdut în război.

Ofensiva aeriană şi terestră fără precedent a Israelului a ucis peste 21.800 de palestinieni şi a rănit alţi peste 56.000, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, guvernată de Hamas, care nu face distincţie între morţile civililor şi cele ale combatanţilor.

Războiul a declanşat o criză umanitară, un sfert dintre locuitorii din Gaza confruntându-se cu foametea, potrivit ONU. Bombardamentele israeliene au distrus zone vaste din teritoriu, provocând strămutarea a aproximativ 85% din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza.

Ofensiva continuă

În această săptămână, Israelul şi-a extins ofensiva în centrul Fâşiei Gaza, vizând o centură de comunităţi dens construite care adăpostesc refugiaţi din războiul din 1948, care a dus la crearea Israelului, şi urmaşii acestora.

În Zweida, un atac aerian israelian a ucis cel puţin 13 persoane şi a rănit zeci de alte persoane, potrivit martorilor. Cadavrele au fost învelite în plastic alb şi aşezate în faţa unui spital, unde au avut loc rugăciuni înainte de înmormântare.

"Erau oameni nevinovaţi", a declarat Hussein Siam, ale cărui rude se aflau printre cei morţi. "Avioanele de război israeliene au bombardat întreaga familie".

Oficiali de la spitalul Al-Aqsa din centrul Deir al-Balah au declarat că cele 13 persoane se numără printre cele 35 de cadavre primite duminică.

Armata israeliană a declarat că se luptă cu militanţii din Khan Younis, unde Israelul crede că se ascund liderii Hamas. De asemenea, a declarat că forţele sale care operează în tabăra de refugiaţi Shati, în nordul Gaza, au găsit o bombă într-o grădiniţă şi au dezamorsat-o. Hamas a continuat să lanseze rachete spre sudul Israelului.

Israelul s-a confruntat cu o rezistenţă dură din partea Hamas de când a început ofensiva terestră la sfârşitul lunii octombrie, iar armata afirmă că 172 de soldaţi au fost ucişi în această perioadă.

Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei, a declarat că Israelul îşi retrage unele forţe din Gaza ca parte a "gestionării inteligente" a războiului. El nu a spus câte şi a lăsat să se întrevadă posibilitatea ca acestea să se întoarcă într-un moment ulterior al războiului.

Presa israeliană a relatat că până la cinci brigăzi, care numără mii de soldaţi, vor fi retrase, dar nu a fost imediat clar dacă aceasta reprezintă o rotaţie normală a trupelor sau o nouă fază a luptelor. Hagari a mai spus că unii rezervişti se vor întoarce la viaţa civilă pentru a susţine economia în vreme de război a Israelului.

Amploarea distrugerilor şi a exodului către sud a stârnit temeri în rândul palestinienilor şi al ţărilor arabe că Israelul intenţionează să alunge populaţia din Gaza şi să o împiedice să se întoarcă.

Duminică, ministrul israelian de finanţe de extremă-dreapta a declarat că Israelul ar trebui să "încurajeze migraţia" din Gaza şi să restabilească aşezările evreieşti în teritoriu, de unde a retras coloniştii şi soldaţii în 2005.

"Dacă în Gaza ar exista doar 100.000 sau 200.000 de arabi şi nu 2 milioane, întreaga discuţie despre "ziua de după" ar fi complet diferită", a declarat ministrul de finanţe Bezalel Smotrich la Radio Armata.

Smotrich a fost în mare parte marginalizat de un cabinet de război din care nu face parte. Dar comentariile sale riscă să înrăutăţească tensiunile cu Egiptul vecin, care este profund îngrijorat de un posibil aflux masiv de refugiaţi palestinieni, alături de alte ţări arabe prietene.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul trebuie să menţină un control de securitate pe termen nelimitat asupra Fâşiei Gaza. La o conferinţă de presă de sâmbătă, el a declarat că războiul va continua timp de "încă multe luni" şi că Israelul va prelua controlul asupra părţii din Gaza a frontierei cu Egiptul.

Israelul spune că Hamas a introdus ilegal arme din Egipt, dar este probabil ca Egiptul să se opună oricărei prezenţe militare israeliene în această zonă.

De asemenea, Netanyahu a declarat că nu va permite Autorităţii Palestiniene, susţinută la nivel internaţional, care administrează unele părţi din Cisiordania ocupată, să îşi extindă conducerea limitată în Gaza, unde Hamas şi-a alungat forţele în 2007.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a făcut marele anunț: ”M-am decis! Începem negocierile”
Gigi Becali a făcut marele anunț: ”M-am decis! Începem negocierile”
Citește și...
2023 în imagini: războiul Israel - Hamas. Moarte și devastare în Gaza, după luni întregi de lupte crâncene | GALERIE FOTO
2023 în imagini: războiul Israel - Hamas. Moarte și devastare în Gaza, după luni întregi de lupte crâncene | GALERIE FOTO

Un atac-surpriză lansat de gruparea militantă Hamas, pe 7 octombrie 2023, pe teritoriul Israelului, a provocat un răspuns sângeros din partea statului evreu în Fâșia Gaza.

Premierul israelian apără războiul, spunând că este „de o moralitate fără precedent”
Premierul israelian apără războiul, spunând că este „de o moralitate fără precedent”

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu afirmă că războiul armatei sale în Fâşia Gaza este "de o moralitate fără precedent", reacţionând la acuzaţiile Africii de Sud de "acte de genocid" la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ).

Recomandări
Guvernul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”. Lista miniștrilor din noul cabinet
Guvernul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi „pentru”. Lista miniștrilor din noul cabinet

Guvernul Marcel Ciolacu 2 a primit, luni, votul de încredere al Parlamentului, cu 240 de voturi favorabile. Votul a fost secret, exprimat cu bile.  

POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”
POLITICO: Cum a câștigat Putin alegerile din România. „Totul se decide în spatele ușilor închise”

România încă se recuperează de ascensiunea și căderea rapidă a lui Călin Georgescu, un candidat care a ajuns la alegători printr-o campanie pe TikTok.

Klaus Iohannis, mesaj pentru noul Executiv condus de Marcel Ciolacu: „Intraţi într-o perioadă dificilă”
Klaus Iohannis, mesaj pentru noul Executiv condus de Marcel Ciolacu: „Intraţi într-o perioadă dificilă”

Oamenii aşteaptă un Guvern care menţine ferm traiectoria pro-europeană a României, a declarat, luni, preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul ceremoniei de depunere a jurământului de către membrii noului Executiv condus de Marcel Ciolacu.