Atac sângeros în Afghanistan. Cel puţin 14 morţi în urma exploziei a două bombe

Ultima actualizare: 24-11-2020 19:07
Atac la Bamyan
AFP

Cel puţin 14 persoane şi-au pierdut viaţa marţi în urma exploziei a două bombe în oraşul Bamyan, din centrul Afganistanului. Este cel mai sângeros atac din ultima perioadă în această ţară, au anunţat responsabili afgani, citaţi de France Presse.

"Paisprezece persoane au fost ucise, iar alte 45 rănite în explozia" a două bombe, a declarat Zabardast Safi, şeful poliţiei din Bamiyan, precizând că 13 civili şi un agent de circulaţie figurează printre victime.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei, Reza Yosufi, a adăugat că bombele fuseseră plasate în două locuri diferite.

Tareq Arian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, a confirmat bilanţul respectiv.

Celebră pentru cele două statui gigantice ale lui Buddha distruse în 2001 de talibani, provincia Bamiyan este considerată mai puţin periculoasă şi printre cele mai puţin conservatoare din ţară. Această zonă montană era frecventată în special de turiştii străini şi găzduia competiţii de schi.

Cea mai mare parte a provinciei este locuită de minoritatea şiită Hazara. Această minoritate a fost de mai multe ori ţinta grupării jihadiste Statul Islamic, în special în luna mai, când un atac a vizat o maternitate, administrată de organizaţia neguvernamentală Medici fără frontiere. Douăzeci şi cinci de persoane şi-au pierdut viaţa atunci, între care 16 mame.

Talibanii, care i-au persecutat pe hazari în timpul războiului civil din anii '90, au negat orice implicare în atac, aminteşte AFP.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO