Atac cu 11 morți și 6 răniți în SUA. Strigătele autorului, un antisemit şi adept al supremaţiei albilor

28-10-2018 09:21


Sunt 11 morţi în Statele Unite după un atac armat sângeros la o sinagogă din Pittsburgh. Alte şase persoane, dintre care patru poliţişti, au fost rănite.

Un individ de 46 de ani, antisemit şi adept al supremaţiei albilor, a intrat în sinagogă şi a deschis focul la întâmplare. Autorităţile au anunţat că atacatorul va fi acuzat de atac armat cu motivaţie rasială şi riscă pedeapsa cu moartea.

Alerta s-a dat în timpul slujbei de Sabat. Un bărbat înarmat cu o puşcă şi trei pistoale a intrat în sinagogă şi a deschis focul către cei adunaţi la parter. Apoi a coborât la subsol, unde se desfăşura o altă ceremonie.

A tras şi acolo, strigând întruna, potrivit martorilor, "Să moară toţi evreii!". A urcat la etajul sinagogii chiar la sosirea poliţiştilor. A deschis focul spre ei şi a împuşcat doi agenţi şi doi membri ai trupelor speciale Swat. A fost la rândul lui rănit şi s-a predat.

Wendell Hissrich, oficial local: "Locul crimei arăta îngrozitor. Mai rău de atât nu am mai văzut şi am fost la accidente de avion. E foarte rău."

Atacatorul a fost identificat drept Robert Bowers, un localnic în vârstă de 46 de ani.

Bob Jones, agent FBI: "În momentul de faţă nu avem informaţii că Bowers era cunoscut poliţiei. Nu ştim în amănunt care au fost motivele atacului, însă credem că a acţionat singur."

Pe internet, Bowers nu şi-a ascuns ura pentru evrei, în special pentru o asociaţie evreiască non-profit care oferă ajutor refugiaţilor şi pe care a acuzat-o că aduce în ţară asasini. Cu doar o oră înaintea a atacului a scris că s-a săturat "să-şi vadă concetăţenii măcelăriţi" şi că va lua atitudine.

Preşedintele Trump, criticat la rândul lui de atacator, a declarat că tragedia are puţine de-a face cu limitarea accesului la armele de foc. Şi că, în schimb, ar trebui modificată legislaţia privind pedeapsa cu moartea.

Donald Trump: "Dacă înăuntrul sinagogii era un paznic înarmat, acesta ar fi putut să-l oprească, poate nu ar mai fi murit nimeni în afara atacatorului."

Trump a anunţat până la urmă că va merge la Pittsburgh, după ce, într-o primă fază a insistat că nu va lăsa atacul să-i modifice programul electoral înaintea alegerilor parţiale de lună viitoare.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO