Arsenalul descoperit într-un laborator din Hong Kong, înaintea unui protest masiv

20-07-2019 19:05


Arme Hong Kong

Poliţia din Hong Kong a anunţat sâmbătă că a descoperit un laborator clandestin de fabricare a explozivilor TATP în care se aflau şi dispozitive incendiare, acid, cuţite şi bare de metal.

Poliția a confiscat broşuri pro-independenţă şi haine, în timp ce fosta colonie britanică se confruntă cu o mişcare masivă de contestare, relatează AFP şi dpa. Anchetatorii verifică dacă există o legătură între existenţa acestui depozit şi protestele planificate duminică.

Un bărbat în vârstă de 27 de ani a fost arestat în legătură cu această descoperire făcută vineri seara în timpul unei descinderi într-o clădire industrială din districtul Tsuen Wan.

"Avem de-a face cu un laborator artizanal pentru fabricarea de explozivi puternici, în special a TATP", a declarat presei un ofiţer de poliţie, Alick McWhirter, specialist în deminare.

"Acest exploziv este extrem de instabil şi puternic, care poate provoca daune excepţionale", a adăugat el.

TATP (triperoxid de triaceton) este un exploziv artizanal, care a fost folosit mai ales în atacurile jihadiste de la Paris din 13 noiembrie 2015, de la Bruxelles în martie 2016 şi în atentatele comise de Paşti în Sri Lanka la 21 aprilie 2019.

Echipa de deminare a efectuat o explozie controlată şi a planificat mai multe altele.

Poliţia a declarat că a confiscat în timpul operaţiunii un tricou cu logo-ul "Frontului Naţional din Hong Kong", un grup pro-independenţă, precum şi pliante având legătură cu manifestaţiile antiguvernamentale care agită teritoriul semi-autonom.

Frontul naţional din Hong Kong a scris pe Facebook că bărbatul arestat este unul dintre membrii săi, dar a adăugat că nu are informaţii cu privire la prezenţa produselor explozive.

În noiembrie 2017, doi membri ai unui mic grup pro-independenţă au fost găsiţi vinovaţi de producere de explozibili şi au fost încarceraţi.

Hong Kong se confruntă de câteva săptămâni cu un val imens de protest pentru respingerea unui proiect de lege, deja suspendat, care permitea extrădarea infractorilor suspecţi în China. Milioane de locuitori din Hong Kong au participat la proteste care au fost în mare parte paşnice dar care uneori au fost reprimate violent de poliţie.

Cerinţele protestatarilor s-au extins pentru a include o anchetă independentă asupra violenţei poliţiei, mai multă democraţie şi păstrarea câştigurilor şi libertăţilor democratice - în special cea de exprimare şi independenţa justiţiei - de care acest teritoriu se bucură teoretic până în 2047, în condiţiile Acordului de retrocedare.

Zeci de mii de protestatari sunt aşteptaţi să iasă în stradă din nou duminică în Hong Kong.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO