Anuntul armatei ruse la o luna de la interventia in Siria. De ce Statul Islamic "nu e inca invins"
Armata rusa a anuntat vineri ca a distrus 1.623 de “tinte teroriste” in Siria, de la inceputul interventiei sale militare in aceasta tara, in urma cu exact o luna, informeaza AFP si Reuters.
“In decurs de o luna, avioane ruse au efectuat 1.391 de operatiuni si au distrus 1.623 de tinte teroriste”, dintre care 51 de tabere de antrenament si 131 de depozite de munitii, a anuntat seful operatiunii militare a armatei ruse in Siria, generalul Andrei Kartapolov, citat de agentiile de presa ruse, relateaza Agerpres.
Printre tintele lovite de aviatia rusa, care si-a inceput campania de atacuri aeriene la 30 septembrie, generalul Kartapolov a enumerat 786 de tabere militare, 371 de puncte fortificate, 249 de posturi de comanda si 35 de ateliere pentru fabricarea de masini-capcana.
Cu toate acestea, generalul rus a subliniat ca “este prea devreme sa se vorbeasca despre o victorie asupra organizatiei Statul Islamic (SI)”. “In pofida pierderilor grele si dezertarilor considerabile, SI continua sa-si mentina pozitiile in numeroase locuri”, in conditiile in care, de-a lungul anilor, si-a organizat o “vasta retea de tuneluri si adaposturi subterane”.
Insa “toate tentativele sale de contraatac au fost respinse”, a mai afirmat Kartapolov. Aviatia rusa si-a amplificat in ultimele zile intensitatea bombardamentelor, acest lucru datorandu-se, dupa cum subliniaza ea, multitudinii de informatii obtinute “pe diverse canale” cu privire la coordonatele pozitiilor teroristilor.
Generalul rus a adaugat ca Frontul al-Nusra, ramura siriana a Al-Qaida, si SI si-au unit fortele in regiunea Hamas, pentru a face fata ofensivei in curs a fortelor siriene.
De la inceputul interventiei sale in Siria, Rusia afirma ca vizeaza exclusiv gruparea jihadista Statul Islamic si alte grupari teroriste, la solicitarea regimului de la Damasc. In acelasi timp, SUA si aliatii lor sustin ca raidurile ruse sunt menite in special sa salveze regimul lui Bashar al-Assad si vizeaza mai degraba grupari ale opozitiei moderate decat pe jihadistii SI.