Cat cheltuie zilnic Rusia pentru ajutorul dat lui Bashar al-Assad in Siria. Analisti: "Isi sacrifica modernizarea armatei"
Ajutorul dat de Rusia si Iran au intors situatia in favoarea lui Bashar al-Assad, in razboiul din Siria.
Cum insa economia Rusiei nu sta grozav, din cauza sanctiunilor occidentale si a scaderii pretului petrolului, analistii se intreaba cat timp va putea continua Putin operatiunea militara.
Potrivit estimarilor occidentalilor, armata rusa cheltuieste intre 2,3 si 4 milioane de dolari pe zi.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
In ultimele zile, Rusia si-a intensificat campania din Siria. Doar in weekend, avioanele rusesti au lovit 285 de tinte. Moscova are un buget al apararii de peste 50 de miliarde de dolari, reprezentand peste 4% din PIB, iar lipsa de interes a publicului ii lasa lui Vladimir Putin mana libera.
Vasili Zatepin, analist economic: "Acum 100 de ani, bugetul era mai transparent decat acum".
La ritmul actual al bombardamentelor, analistii cred ca Rusia cheltuieste cel putin 2,3 milioane de dolari pe zi. Combustibilul nu costa mult, pentru ca avioanele pleaca de la baze din Siria, iar Rusia face economie si la armament.
Ben Moores, analist militar: "Credem ca folosesc munitie in valoare de 700.000 de dolari pe zi, ceea ce e putin, pentru ca nu au armament performant".
La aceste costuri se adauga inca 60-70.000 de dolari pe zi pentru folosirea elicopterelor de atac. Daca Rusia s-ar implica si la sol, costurile s-ar tripla. Insa pana acum, aceasta optiune a fost scoasa din calcul, cel putin oficial. Oricum, analistii cred ca Rusia isi sacrifica astfel modernizarea propriei armate.
Ben Moores, analist militar: "La ritmul actual, cheltuiesc banii cu care si-ar fi cumparat 16-30 de avioane de lupta pe an, ceea ce e destul de mult".
Nic Robertson, corespondent CNN: "Dincolo de bugete, exista inca un factor-cheie pentru continuarea operatiunii militare din Siria: popularitatea. Iar aici, presedintele Putin sta foarte bine. Ultimele sondaje arata ca sprijinul rusilor pentru operatiunea din Siria a crescut semnificativ".