Armata pakistaneza aproba executia a sase islamisti, dupa sangerosul atac, soldat cu 148 de morti, dintre care 132 de elevi

Ultima actualizare: 22-12-2014 07:04
Peshawar

Seful armatei pakistaneze a semnat ordinul de executie pentru sase rebeli islamisti, dupa ridicarea moratoriului asupra pedepsei cu moartea, decisa in urma atacului lansat de talibani impotriva scolii din Peshawar, cel mai sangeros din istoria tarii.

In acelasi timp, armata continua operatiunile impotriva rebelilor, in regiunile din nord-vestul Pakistanului situate in apropierea granitei cu Afganistanul, iar vineri a anuntat uciderea a 32 de islamisti in confruntarile din zona. Seful armatei, generalul Raheel Sharif, a aprobat ordinul de executie pentru "sase teroristi periculosi", deja condamnati la moarte de Curtea Martiala, a declarat joi seara purtatorul de cuvant al armatei, generalul Asim Bajwa, care nu a precizat data la care vor avea loc executiile, relateaza Mediafax, citand AFP.

Reprezentanti ai armatei, citati de presa locala, au mentionat vineri ca primele executii sunt asteptate in urmatoarele zile, in special pentru autorii atacurilor sangeroase din ultimii ani asupra bazelor armatei. Pakistanul si-a reafirmat miercuri intentia de a elimina toate gruparile teroriste prezente pe teritoriul tarii si a anuntat ridicarea moratoriului asupra pedepsei cu moartea in cazurile de terorism, in urma atacului comis de un comando taliban asupra unei scoli frecventata de copiii militarilor din Peshawar, care s-a soldat cu 148 de morti, dintre care 132 de elevi.

In Pakistan, nicio sentinta de condamnare la moarte nu a mai fost aplicata din 2008, in afara unui caz in care a decis Curtea Martiala. Anuntul reluarii executiilor provoaca autoritatilor temeri in legatura cu riscul evadarilor masive din inchisorile situate in nord-vestul tarii, unde sunt inchise numeroase persoane suspectate sau condamnate pentru legaturi cu gruparile islamiste, iar, din acest motiv, in jurul acestor centre de detentie au fost trimise forte suplimentare.

In iulie 2013, peste 240 de prizonieri, inclusiv numerosi combatanti islamisti, au evadat din inchisoarea Dera Ismail Khan, din nord-vest, in urma unui atac al talibanilor. In aprilie 2012, un alt atac a vizat inchisoarea din Bannu, situata in nord-vestul tarii, in apropiere de frontiera afgana, si a permis evadarea a aproximativ 400 de insurgenti.
De asemenea, armata pakistaneza a anuntat vineri ca 32 de combatanti rebeli au fost ucisi in confruntarile din Valea Tirah, un fief rebel din zona tribala Khyber, de la frontiera cu Afganistanul.

Atacul comis marti la Peshawar a fost revendicat de Miscarea talibanilor din Pakistan (TTP), principala grupare rebela islamista, care a afirmat ca a actionat in urma ofensivei de amploare lansata in iunie de armata in Waziristanul de Nord, cel mai important bastion tribal al rebelilor de-a lungul frontierei afgane.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO