Dezastru: China recunoaste ca in depozitele care au explodat se aflau tone de CIANURA. Pericol de contaminare in metropola
Armata chineza a anuntat ca sute de tone de cianura puternic toxica erau pastrate in depozitele unde au avut loc uriasele explozii soldate cu zeci de morti si sute de raniti, in metropola portuara Tianjin, in estul Chinei.
Generalul Shi Luze, seful statului major al regiunii militare Beijing, a declarat duminica, in timpul unei conferinte de presa, ca a fost identificata cianura in doua locuri din situl unde au avut loc exploziile. "Potrivit estimarilor preliminare, volumul (de cianura) se ridica la mai multe sute de tone", a spus Luze.
Asadar, este mare pericol de contaminare in orasul portuar cu 15 milioane de locuitori. Oamenii se tem si cer sa li se spuna adevarul, in timp ce autoritatile se straduiesc sa dea asigurari ca aerul din Tianjin este "respirabil". Admit totusi ca anumiti poluanti sunt prezenti in cantitati peste nivelul normal. Zeci de site-uri de internet si sute de conturi de pe retelele de socializare au fost inchise, sub acuzatia ca raspandesc informatii neverificate despre explozii.
Aceasta este prima confirmare oficiala a faptului ca respectivul compus chimic, extrem de toxic, se gasea in depozitele unde au avut loc uriasele explozii, ceea ce provoaca temeri cu privire la posibilitatea unei contaminari a populatiei. Generalul Shi nu a precizat despre ce fel de cianura este vorba, insa mass-media chineze vorbeau anterior despre existenta a 700 de tone de cianura de sodiu, un compus chimic foarte toxic in cazul in care este inhalat, ingerat sau intra in contact cu pielea.
Autoritatile chineze au trimis la fata locului specialisti ce lucreaza pentru companii unde se fabrica acest compus chimic periculos, acestia utilizand apa oxigenata in incercarea de a-l neutraliza. O echipa formata din 217 militari specializati in arme nucleare, bacteriologice si chimice a fost de asemenea desfasurata la locul catastrofei.
Totodata, autoritatile nu au incetat sa-i asigure pe locuitori ca, in pofida prezentei unor niveluri anormale ale anumitor substante poluante, aerul din Tianjin este respirabil. Acest lucru nu a impiedicat, insa, agentia de presa Xinhua sa anunte ca densitatea cianurii in apele uzate era joi de 10,9 ori mai mare decat cea normala.
Locuitori, apropiati ai victimelor si internauti au criticat, in numar mare, lipsa de transparenta a Beijingului. Sambata, familii au incercat sa intre cu forta in sala in care reprezentati ai autoritatilor sustineau o conferinta de presa, iar duminica apropiati ai victimelor erau de asemenea prezenti in fata hotelului unde lideri politici locali se adresau jurnalistilor.
Potrivit celui mai recent bilant comunicat duminica de autoritatile chineze, in catastrofa care a avut loc la Tianjin au murit 112 oameni. Totodata, mai mult de 700 de persoane au fost spitalizate, printre care peste 50 se afla in stare grava sau critica, conform Agerpres.
Tianjin, situat la 140 de kilometri sud-est de Beijing, este unul dintre cele mai mari orase din China, cu aproape 15 milioane de locuitori, potrivit cifrelor din 2013. Oras industrial si unul dintre principalele porturi din China, Tianjin este, de asemenea, unul dintre cele patru orase ale tarii care au obtinut statutul de provincie, alaturi de Beijing, Shanghai si Chongqing.
Potrivit mass-media oficiala, 21 de pompieri se numara printre persoanele decedate. Autoritatile chineze au evacuat, sambata, patru cartiere situate pe o raza de trei kilometri din jurul zonei de explozii, existand temeri privind o posibila contaminare cu substante toxice.
Sursa: Agerpres
Etichete: China, explozie, poluare, Tianjin, cianura,
Dată publicare:
16-08-2015 10:41