Dezastru in orasul chinezesc Tianjin, unde au murit deja 50 de oameni: "Nivelul contaminarii depaseste normele admise"
Flacarile inca ardeau, vineri dupa-amiaza, la aproape 40 de ore de la exploziile produse in orasul Tian-jin. Guvernul chinez a trimis pe teren 200 de ofiteri, experti in arme nucleare si chimice, pentru a superviza operatiunile de decontaminare.
Circula informatii despre prezenta a 700 de tone de cianuri in depozitele care au sarit in aer.
Guvernul chinez incearca, totusi, din rasputeri sa controleze mesajele care ajung la populatie si in strainatate. De la exclamatii aproape entuziaste, starnite parca de un foc de artificii reusit, reactia unor occidentali stabiliti in China a virat rapid in groaza fara margini.
Exploziile apocaliptice au schimbat pentru totdeauna viata multora dintre cei 15 milioane de locuitori ai orasului-port Tianjin. Suflul deflagratiilor a avut efecte devastatoare chiar si la 2 kilometri distanta de focar.
Localnic: "Casa s-a prabusit peste noi. Nu stiam ce se intampla, asa ca ne-am imbratisat strans."
Vineri dimineata, la 32 de ore de la dezastru, salvatorii au reusit sa scoata in viata de sub daramaturi un pompier, unul dintre primii oameni care au ajuns la fata locului. Tanarul de 19 ani a suferit arsuri grave pe fata si corp. Cativa straini i-au scos din ruine si pe doi soti, care si-au putut recupera doar cateva haine. Ca si cum localnicii n-ar avea destule necazuri.
Will Ripley, corespondent CNN: "Fumul imprastie reziduurile toxice periculoase in aer si oficialii au admis ca nivelul contaminarii depaseste normele admise si ar putea fi periculos in cazul expunerii prelungite."
Din toate aceste motive, nervii supravietuitorilor sunt intinsi la maximum. Transmisiunea in direct a corespondentului CNN, din fata unui spital coplesit de raniti, a fost intrerupta de un grup de civili, printre care se numarau insa si ofiteri in uniforme.
Oamenii ar fi cerut sa vada fotografiile din telefonul jurnalistului, iar politistii n-au intervenit.
Will Ripley, corespondent CNN: "Postarile aparute pe retele de socializare despre tragedia din Tianjin au fost sterse. Beijingul nu vrea sa se arate lumii sub aceasta imagine. Motorul economiei chineze este chiar industria, dar existau de multi ani ingrijorari legate nu doar de conditiile de munca, ci si de siguranta muncitorilor din fabrici. Chiar in privinta acestui anume oras, Tianjin, s-au facut auzite temeri ca fabricile care folosesc substante toxice sunt prea apropiate de zonele locuite".
Seria de explozii gigantice care a avut loc miercuri seara intr-o zona industriala din orasul Tianjin, unul dintre principalele porturi chineze, situat la 140 de km de Beijing, s-a soldat cu cel putin 50 de morti si peste 700 de raniti, dintre care 71 se afla in stare critica, potrivit unui bilant oficial actualizat, difuzat joi seara de agentia de presa Xinhua.