Armata americană anunță că a doborât 11 drone ale rebelilor Houthi. Reprezentau "o ameninţare iminentă"
Armata americană a anunţat, joi, că a doborât 11 drone aparţinând rebelilor yemeniţi Houthi, care au mai revendicat o serie de operaţiuni care au vizat nave în largul Golfului Aden.
Miercuri, rebelii houthi au afirmat că au atacat trei nave comerciale şi o navă militară în largul Golfului Aden, în extremitatea sudică a Yemenului, folosind drone şi rachete balistice în cursul dimineţii.
Joi, Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (Centcom) a afirmat într-un comunicat postat pe X că a distrus trei drone miercuri dimineaţa, una în apropierea Golfului Aden şi cealaltă în Marea Roşie adiacentă, iar apoi a interceptat seara alte opt drone houthi care reprezentau "o ameninţare iminentă pentru navele comerciale şi coaliţie".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Din noiembrie, houthiştii au efectuat zeci de atacuri în Marea Roşie şi în Golful Aden, prin care trece 12% din comerţul mondial. Pretinzând iniţial că vizează nave legate de Israel, ei şi-au extins apoi ţintele la nave asociate cu Statele Unite şi Regatul Unit, ca represalii la loviturile efectuate în ianuarie de Washington şi Londra împotriva poziţiilor lor din Yemen.
Rebelii pretind că acţionează în semn de solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza, devastată de şase luni de un război sângeros între Israel şi gruparea palestiniană Hamas.
Aceste atacuri au dus la creşterea costurilor de asigurare pentru navele care tranzitează Marea Roşie şi au determinat multe companii de transport maritim să prefere trecerea mult mai lungă prin jurul vârfului sudic al continentului african.
Washingtonul, principalul aliat al Israelului, a înfiinţat în decembrie o coaliţie multinaţională pentru a "proteja" traficul maritim, dar nu a reuşit să oprească atacurile.