Ancora unei nave scufundate de rebelii houthi a secţionat cabluri submarine de comunicaţii şi internet
SUA estimează că ancora unei nave scufundate în Marea Roşie în urma unui atac al rebelilor houthi din Yemen a secţionat cabluri submarine folosite pentru comunicaţii şi pentru reţeaua internaţională de internet.
„Estimăm în prezent că avariile în cazul cablurilor submarine (...) sunt rezultatul atacului cu rachete lansat de rebelii houthi pe 18 februarie asupra (navei) Rubymar, care între timp s-a scufundat”, a precizat responsabilul citat.
Acest atac a „constrâns echipajul să arunce ancora şi să abandoneze nava. Primele evaluări arată că cel mai probabil ancora, răzuind fundul mării, a secţionat cablurile submarine prin care sunt furnizate servicii de comunicaţii şi servicii de internet în lumea întreagă”, a explicat reprezentantul Pentagonului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nava Rubymar, ce naviga sub pavilion Belize, s-a scufundat sâmbătă. Încărcătura sa consta în peste 21.000 de tone de îngrăşăminte pe bază de sulf şi de fosfat de amoniu.
Rebelii houthi, susţinuţi de Iran şi care controlează partea de vest a Yemenului, lansează cu regularitate de la sfârşitul anului trecut atacuri cu drone şi rachete asupra navelor comerciale în Marea Roşie şi în Golful Aden. Ei motivează aceste atacuri ca acţiune de solidaritate faţă de palestinienii din Fâşia Gaza, care sunt supuşi unei ofensive israeliene ce a ucis acolo peste 30.000 de persoane, mai ales femei şi copii, după ce gruparea islamistă Hamas a ucis peste 1.160 de persoane într-o incursiune în sudul Israelului pe 7 octombrie.
Aceşti rebeli afirmă că urmăresc să lovească nave israeliene, americane şi britanice, precum şi nave care pleacă sau vin din porturi israeliene. Statele Unite şi Regatul Unit au efectuat mai multe raiduri aeriene asupra unor instalaţii militare ale rebelilor houthi în Yemen, urmărind diminuarea capacităţii acestora de a efectua astfel de atacuri. State occidentale au desfăşurat de asemenea în zonă nave militare pentru a proteja navigaţia comercială.