Armata americana a lansat raiduri aeriene asupra teroristului Jihadi John. "Suntem 99% siguri ca l-am ucis"
Armata americana a desfasurat joi un raid aerian in Siria care l-a vizat in mod direct pe "Jihadi John", acest membru vazut in inregistrarile video ale gruparii Statul Islamic in care executa prizonieri, a anuntat Pentagonul, potrivit AFP.
Premierul britanic David Cameron a declarat vineri ca, daca uciderea lui "Jihadi John", britanicul militant al Statului Islamic, in cursul unui raid aerian in Siria, se va confirma, acesta va fi o lovitura in inima acestei organizatii jihadiste, transmite Agerpres.
Intr-o declaratie facuta presei in fata resedintei sale din Downing Street 10, Cameron a afirmat ca raidul care l-a vizat pe cetateanul britanic Mohammed Emwazi a fost un efort combinat al Marii Britanii si SUA si "un act de autoaparare". "A fost lucrul corect de facut", a subliniat el.
"Daca aceasta lovitura a avut succes - inca asteptam confirmarea acestui fapt -, va fi o lovitura in inima Statului Islamic", a sustinut Cameron.
"Ea le va demonstra celor care ar face rau Marii Britanii, poporului nostru si aliatilor nostri, ca avem un brat lung, avem o hotarare nestramutata si nu ii vom uita niciodata pe cetatenii nostri", a adaugat prim-ministrul britanic.
Un inalt oficial american a declarat pentru postul de televiziune Fox News ca autoritatile sunt sigure "in proportie de 99%" ca "Jihadi John" a fost ucis in timpul atacului.
Mohamed Emwazi, cunoscut si sub numele de Jihadi John, apare in filmele in care sunt decapitati jurnalistii americani Steven Sotloff si James Foley, lucratorii in domeniul umanitar Abdul-Rahman Kassig, David Haines si Alan Henning, jurnalistul japonez Kenji Goto si alti ostatici.
Potrivi AP, mai multi oficial americani au povestit ca o drona a fost trimisa sa atace masina care il transporta pe Jihadi John in Rakka, oras considerat capitala Statului Islamic din nordul Siriei. Martorii au declarat ca au vazut atacurile aeriene si ca la un moment dat s-a auzit o explozie.
Diane Foley, mama jurnalistului James Foley, a declarat pentru ABC News ca, daca Jihadi John ar fi mort, acest lucru ar fi ca "o mica alinare" pentru familie.
Cine este Jihadi John
Mohammed Emwazi s-a nascut in Kuwait, in 1988. Parintii sai, Jasem (51 de ani) si Ghaneya (47 de ani), s-au mutat in Londra in 1993. Mohammed avea doar sase ani atunci cand a ajuns in Marea Britanie cu parintii si sora sa mai mica Asma, care acum este un arhitect cu un viitor stralucit in fata. Ceilalti patru frati s-au nascut in Marea Britanie. In suburbia din vestul Londrei, tanarul si familia sa aveau o viata obisnuita. Tatal acestuia avea o firma de taxiuri, in timp ce mama sa avea grija de copii.
Dupa ce si-au schimbat de mai multe ori domiciliul, familia lui Emwazi s-a mutat intr-o casa moderna din Desborough Close, unde tanarul a locuit pana in 2002. Vecinii spun ca nu ii cunosteau, sau refuzau sa vorbeasca despre acest subiect. Unul insa, care nu a vrut sa-si dezvaluie identitatea, a spus ca era prieten cu sora lui Mohammed si ca familia ei era una amabila si linistita.
Mohammed Emwazi, elevul fotbalist
Copiii familiei Emwazi au urmat cursurile unei academii foarte populare si de succes, unde "John Jihadistul" se comporta ca un elev exemplar, avand multi prieteni si activand in echipa de fotbal a scolii. "Parea un tip de treaba. Parea increzator,, ii placea fotbalul si era prieten cu toata lumea, indieni, pakistanezi sau oameni de alta religie. Nu cred ca avea vreo atractie pentru vreo religie, la acel moment", a povestit un tanar care a fost coleg cu Mohammed Emwazi. La randul sau, unul dintre fostii profesori spune ca actualul extremist era un elev muncitor, responsabil si tacut.
Universitatea si calea spre radicalizare
In 2006, Mohammed Emwazi a fost admis la Universitatea din Westminster, iar serviciile secrete incearca sa afle daca tanarul a fost radicalizat pe perioada scolarizarii. Este a fost descris de un cunoscut al sau ca fiind un tanar politicos, care purta haine occidentale, dar care isi pastra totusi apartenenta la credinta islamica, cum ar fi barba mare.
Totul s-ar fi schimbat odata cu o excursie in Tanzania, planificata cu doi prieteni ai sai. Desi Emwazi a afirmat ulterior ca doar voiau sa mearga in safari, serviciile de informatii din Marea Britanie erau convinse ca planul lor era mult mai sinistru. Dupa ce au aterizat in Dar es Salaam, capitala Tanzaniei, acestia nu au mai apucat sa mearga spre safari, ci au fost preluati si dusi la cea mai apropiata sectie de politie, unde au fost aruncati intr-o celula, unde au fost tinuti timp de 24 de ore, cu o arma deasupra capului. A doua zi au fost dusi inapoi la aeroport si imbarcati intr-o cursa pentru Schipol, principalul aeroport din Olanda.
Calatoria spre Kuweit
Sfatuit de parintii sai, Emwazi s-a mutat in Kuweit, tara sa natala, pentru a locui cu familia logodnicei sale. S-a angajat in domeniul IT si a ramas acolo timp de opt luni, pana cand a decis sa-si viziteze familia, in Londra, in mai 2010. Tanarul a fost retinut pe Heathrow, apoi i s-a dat drumul si a petrecut opt zile in Marea Britanie, dupa care s-a intors in Kuweit.
In iulie 2010 a zburat din nou la Londra, dupa ce relatia sa amoroasa a luat sfarsit. A fost din nou retinut si chestionat mult mai intens. Autoritatile banuiau ca este un afiliat al islamistilor. De aceasta data, au fost luate masuri concrete: i s-a interzis iesirea din Marea Britanie si a fost pus pe lista teroristilor urmariti, care ii interzicea sa calatoreasca in Kuweit sau Siria.
Legaturile cu teroristii
Potrivit unor documente folosite in instanta intr-un alt caz de terorism, "John Jihadistul" facea parte, in 2012, dintr-un grup local de extremisti, numit "Baietii din Londra", cunoscut de serviciile secrete. Gruparea avea insa legaturi cu islamisti din Estul Africii, care procurau fonduri si echipament pentru actiuni teroriste in Somalia.
In 2013, Mohammed Emwazi a disparut pur si simplu, dupa ce incercase sa ajunga in Kuweit cu un alt nume, insa a fost retinut si trimis inapoi in tara. Parintii sai l-au raportat drept disparut, insa dupa patru luni, politistii i-au anuntat ca fiul lor se afla in Siria. Nu se stie cum a ajuns acesta, intr-un timp atat de scurt, un pion atat de important pentru Stat Islamic.
Ostatici eliberati de gruparea extremista Stat Islamic au afirmat ca acesta era unul dintre cei trei jihadisti britanici care ii pazeau pe occidentalii rapiti in Siria. Cei trei britanici au fost numiti "John", "Paul" si "Ringo" de ostatici si erau cunoscuti impreuna ca "the Beatles".
Sursa: Pro TV
Etichete: statul islamic, raid, Jihadi John, Mohammed Emwazi,
Dată publicare:
13-11-2015 08:20