Victorie importanta a armatei siriene impotriva Statului Islamic. Punctul strategic eliberat dupa un asediu de 2 ani

Dată publicare: 10-11-2015 21:05
Dată actualizare: 13-11-2015 07:08


siria

Armata siriana a inregistrat marti prima sa victorie semnificativa in fata gruparii jihadiste Statul Islamic, de la inceputul interventiei militare ruse in Siria, reusind sa sparga asediul asupra aeroportului militar din Kweires, langa Alep.

Asediul dura de peste doi ani. Cercetasi ai armatei siriene au intrat marti, la sfarsitul dupa-amiezii, in aeroport si soldatii trageau in aer pentru a-si manifesta bucuria, potrivit unui fotograf colaborator al AFP, scrie Agerpres.

Militarii sirieni au putut intra pe aeroport prin vest, insa combatantii SI continua sa se afle in alte zone din jurul aeroportului, a precizat acesta.

"Armata araba siriana face jonctiunea cu fortele care apara baza aeriana de pe aeroportul Kweires", a anuntat, la randul ei, televiziunea publica din Siria.

Acest aeroport, situat la est de Alep, este incercuit de jihadisti ai SI din primavara lui 2014, iar inainte de aceasta data de rebeli sirieni.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), lupte se desfasurau marti seara intre armata siriana si SI in est, in nord si la vest de aeroport.

Aceasta ofensiva in vederea recuceririi aeroportului, lansata la sfarsitul lui septembrie, a fost sustinuta de combatanti iranieni, de militiile siite libaneze Hezbollah si de loviturile aeriene ruse, potrivit directorului OSDO, Rami Abdel Rahman.

Aliata a regimului Bashar al-Assad, Rusia a intervenit la 30 septembrie in conflictul din Siria, lansand raiduri aeriene asupra jihadistilor si rebelilor, pentru a ajuta armata siriana sa recucereasca teritorii.

Potrivit directorului OSDO, aceasta victorie, daca ea se confirma, i-ar putea permite aviatiei ruse sa se desfasoare pe aeroport si sa-si sporeasca astfel forta atacurilor, in special in regiunea Alep.

Dupa ce a cucerit mai multe localitati in urma declansarii interventiei ruse, armata siriana s suferit si cateva infrangeri, pierzand recentele sale cuceriri din provincia Hama (centru) si stagnand in Lattakia (vest) si Idleb (nord-vest).

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO