Ariel Sharon a murit. Povestea de dragoste a fostului premier cu romancele Lily si Margalit
Fostul premier israelian Ariel Sharon a decedat sambata, la varsta de 85 de ani, relateaza presa israeliana.
CITESTE PE LARG IN ARTICOL:
► Portretul lui Ariel Sharon, fostul prim ministru care a vrut sa stabileasca frontierele Israelului;
► Primele cuvinte ale familiei dupa ce medicii au anuntat decesul: "A plecat atunci cand a hotarat.";
► Reactii politice internationale controversate dupa moartea lui Ariel Sharon. Lideri palestinieni: "A fost un criminal";
► Hamas: "Am devenit mai increzatori in victorie dupa moartea acestui tiran.";
► Mesajele transmise de Victor Ponta si Traian Basescu, dupa moartea lui Ariel Sharon.
ARIEL SHARON A MURIT DUPA CE A STAT 8 ANI IN COMA
Fostul prim ministru al Israelului, Ariel Sharon, a murit duminica la varsta de 85 de ani. Ultimii 8 ani i-a petrecut intr-o coma profunda, declansata de un atac cerebral.
"Tata a plecat cand a vrut el", a declarat unul dintre fiii lui, duminica dupa-amiaza. Om de stat cu instincte puternice, avid de putere, combatant, viclean, strateg militar sclipitor, Arik - in romana "Leul" - s-a simtit destinat sa scrie istorie.
A avut o viata zbuciumata atat in plan public, cat si personal. A fost casatorit cu doua surori nascute in Romania. Le-a pierdut pe amandoua in conditii dramatice.
"Razboinicul" si-a intitulat Ariel Sharon autobiografia. Un titlu potrivit pentru a sintetiza viata unui fost militar care a luptat in toate razboaiele de la Infiintarea statului Israel. Nu doar fizicul impunator i-a atras porecla de Buldozerul. Era brutal, impetuos, impulsiv, combativ, de un umor muscator, atat pe campul de lupta, cat si in politica.
Nascut la Tel Aviv in 1928, intr-o familie de evrei emigrati din Belarus, Ariel Sharon se inroleaza la numai 17 ani in Hagana, organizatia militara clandestina a evreilor din Palestina. Participa la razboiul arabo-israelian din 1948-1949 si capata prima sa rana in celebra batalie de la Latrun, pentru controlul Ierusalimului.
Culmea gloriei razboinicul Sharon o atinge in 1973, in timpul razboiului de Iom Kipur, cind intoarce soarta frontului din peninsula Sinai, dupa ce incercuieste armata egipteana printr-o manevra indrazneata. Aceasta batalie de tancuri a intrat in manualele de strategie militara.
Viata personala ii este marcata de drame cumplite. In 1962, un accident auto il lasa fara prima lui sotie, Margalit, nascuta Zimmerman, in Brasovul anilor 30. Cei doi aveau un fiu - Gur, mort la numai 11 ani in bratele tatalui, dupa ce fusese impuscat la joaca de un prieten. Arik Sharon se recasatoreste cu ...sora primei sotii. Lily ii naste doi baieti. Moartea ei, in 2000, il zdruncina profund.
In 1979, Sharon renunta la cariera militara pentru a se lansa pe scena politica. In calitate de ministru al apararii, Sharon coordoneaza cu duritate invazia Libanului din 1982, menita sa-l alunge de acolo pe liderul OEP, Yasser Arafat. Sharon e silit sa demisioneze dupa ce e acuzat ca asistase, fara sa intervina, la masacrarea de catre militiile arabe crestine a sute de palestinieni.
In 2001, Ariel Sharon ajunge prim-ministru, dar abia al doilea mandat ii permite sa apara in postura politicianului care incearca sa aduca linistea in Israel, prin negocieri de pace. O metamorfoza uimitoare intervine in 2005, cand fostul campion al colonizarii ordona evacuarea implantarilor evreiesti din Fasia Gaza.
In noiembrie 2005, Sharon tranteste usa Likudului, unde era aprig contestat, infiinteaza un nou partid de centru-dreapta Kadima - Inainte si se angajeaza in lupta electorala. Planuia inceputul retragerii din Cisiordania, dar atacul cerebral suferit pe 4 ianuarie 2006 pune capat abrupt proiectelor sale.
La umbra unui copac puternic nu cresc lastari, spune o veche zicala din Orientul Mjlociu, iar la umbra unei personalitati atat de puternice ca a lui Sharon nu a crescut niciun posibil succesor care sa duca mai departe marele sau vis de a fixa definitiv frontierele Israelului.
In pictures: The life and career of Ariel Sharon, who has died aged 85 http://t.co/IqMo2Wo8x6 (Photo: EPA) pic.twitter.com/DunRolu06V
— The Telegraph (@Telegraph) January 11, 2014
"The Bulldozer" to many Israelis, "The Butcher" to many Palestinians - Ariel Sharon obituary: http://t.co/bAXYo8nAUm pic.twitter.com/3u8pGjApc6
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) January 11, 2014
PRIMA REACTIE A FAMILIEI LUI ARIEL SHARON: "TATA A PLECAT ATUNCI CAND A HOTARAT"
Gilad Sharon, unul dintre fiii fostului premier israelian Ariel Sharon, a declarat, imediat dupa anuntul decesului, ca tatal sau "a plecat atunci cand a hotarat", relateaza Jerusalem Post.
"Tata a plecat atunci cand a hotarat", a reactionat Gilad Sharon, multumind Centrului Medical Sheba din Tel HaShomer, unde era spitalizat Ariel Sharon.
Fostul premier israelian Ariel Sharon a decedat sambata, la varsta de 85 de ani, relateaza presa israeliana.
Starea de sanatate a fostului premier israelian Ariel Sharon continuase sa se deterioreze in ultimele zile, fiind critica.
Ariel Sharon, in varsta de 85 de ani, aflat in coma dupa un atac cerebral suferit pe 4 ianuarie 2006, era in stare foarte grava din 1 ianuarie 2014.
Sharon a decedat in Clinica shaim Sheba din Tel Hashomer, in apropiere de Tel Aviv.
PORTRETUL LUI ARIEL SHARON, OMUL CARE A VRUT SA STABILEASCA FRONTIERELE ISRAELULUI
Ariel Sharon, care a fost in coma opt ani, este un barbat care avea un plan grandios, acela de a fixa frontierele Israelului si care ar fi putut influenta conflictul israeliano-palestinian daca si-ar fi putut duce mandatul la bun sfarsit, relateaza AFP.
Sharon a fost victima unui atac cerebral la 4 ianuarie 2006, starea de sanatate a fostului pilon al dreptei israeliene s-a agravat brusc in urma unei interventii chirurgicale.
Spitalul Tel Hashomer, situat in apropiere de Tel-Aviv, anunta pe 2 ianuarie 2014 ca mai multe organe vitale au incetat sa ii mai functioneze normal.
Nascut la 27 februarie 1928 in Palestina aflata sub mandat britanic, Ariel Sharon a fost bratul drept al fondatorului istoric al dreptei nationaliste, Menahem Begin, preluand puterea in 1977 si revolutionand peisajul politic israelian.
Sharon a ordonat evacuarea Fasiei Gaza in 2005, dupa 38 de ani de ocupatie, in timp ce nimeni inaintea lui nu a indraznit sa se atinga de colonii.
Anterior, el a fost campionul colonizarii. Dar, mai tarziu, a ajuns la concluzia ca Israelul trebuie sa renunte la pastrarea tuturor teritoriilor cucerite in timpul razboiului din iunie 1967 daca vrea sa ramana un stat "evreu democratic".
Unele dintre actiunile sale au generat ura palestinienilor, oprobiul comunitatii internationale si critici vehemente in Israel. Dar retragerea din Fasia Gaza i-a adus laude.
Inaintea acestei decizii, el a fost un lider militar implacabil.
La indemnul sau, in timp ce era ministru al Apararii, Israelul se implica in 1982 intr-o interminabila si dezastruoasa invazie a Libanului ce urmarea sa il alunge din aceasta tara pe Yasser Arafat, liderul istoric al palestinienilor.
O comisie de ancheta oficiala va conchide ca el este responsabil pentru ca nu a prevazut si nu a impiedicat masacrele din taberele de refugiati palestinieni din Sabra si Shatila din septembrie 1982, comise de o militie crestina aliata Israelului. El este constrans sa demisioneze.
Impulsiv, razboinic si cu un umor acid, el a inchis usa, in noiembrie 2005, Likud, unde era contestat pentru crearea partidului de centru Kadima si pentru ca planuia alte retrageri din Cisiordania.
Nascut din parinti originari din Belarus, Ariel Sharon a demonstrat de-a lungul carierei sale in armata, unde a intrat la varsta de 17 ani si a fost de doua ranit, un gust pronuntat pentru metodele expeditive.
Si nu numai datorita fizicului sau impozant a fost supranumit "buldozerul".
Aflat la conducerea unitatii 101 de comando, apoi a unei unitati de parasutisti, el a lansat operatiuni punitive, dintre care cea mai sangeroasa s-a soldat in 1953 cu moartea a circa 60 de civili in orasul palestinian Kibya.
In 1969, acest adept al fortei sparge pentru mai multi ani rezistenta palestiniana la Gaza prin operatiuni de comando.
In timpul razboiului din octombrie 1973, el isi demonstreaza din nou capacitatile militare trecand canalul Suez si incercuind armata egipteana printr-o manevra indrazneata.
La 28 septembrie 2000, vizita sa pe esplanada moscheilor din Ierusalimul de Est, al treilea loc sfant al islamului, pune gaz pe foc. A doua intifida izbucneste in ziua urmatoare.
Dar Sharon nu vede in aceasta decat una dintre intamplarile unui "razboi de 100 de ani" impotriva sionismului si Israelului. Promitand sa zdrobeasca revolta palestiniana, el este ales triumfal in functia de premier la 6 februarie 2001, apoi reales la 28 ianuarie 2003.
El voia o separare de palestinieni, potrivit conditiilor fixate de Israel. Aceasta era misiunea istorica pe care spera sa o indeplineasca el.
Dar de la atacul cerebral suferit, fostul om puternic al Israelului a cazut putin cate putin in uitare, vegheat de familie pe patul de spital. Numele sau nu mai apare decat rar in presa.
MESAJUL LUI TRAIAN BASESCU: "RAMANE UNA DINTRE FIGURILE MARCANTE DIN ISTORIA MODERNA A ISRAELULUI"
Presedintele Traian Basescu a transmis sambata, un mesaj de condoleante la incetarea din viata a fostului premier Ariel Sharon, un "om de stat ale carui viziune si eforturi au contribuit la consolidarea identitatii Statului Israel".
"Incetarea din viata a lui Ariel Sharon, om de stat ale carui viziune si eforturi au contribuit la consolidarea identitatii Statului Israel, reprezinta o pierdere insemnata pentru poporul sau si pentru intreaga lume. Prin actiunile sale politice si prin valorile pe care le-a sustinut in intreaga sa activitate, Ariel Sharon ramane una dintre figurile marcante din istoria moderna a Statului Israel", se spune in mesajul presedintelui Basescu, potrivit unui comunicat de presa al Admnistratiei Prezidentiale.
Seful statului transmite condoleante familiei si celor care l-au pretuit pe Ariel Sharon.
"In acest moment de adanca tristete pentru noi toti, doresc sa adresez sincere condoleante familiei indurerate si tuturor celor care l-au pretuit", spune presedintele Basescu.
VICTOR PONTA: "UN MARE OM POLITIC SI STRATEG MILITAR A TRECUT IN NEFIINTA"
"Am primit cu mare tristete vestea ca un mare om politic si strateg militar al Statului Israel a trecut in nefiinta. Ariel Sharon a fost un adevarat lider, luptand pentru tara sa atat pe front, ca militar, dar si ca lider politic si prim-ministru."
"Doresc sa transmit expresia profundei mele compasiuni fata de familia indurerata si poporul israelit si sa le adresez acestora sincere condoleante”, se arata in mesajul de condoleante transmis de prim-ministrul Victor Ponta.
"AM PIERDUT UN PRIETEN APROPIAT" LUMEA POLITICA REGRETA MOARTEA LUI ARIEL SHARON
Presedintele Israelului, Shimon Peres, a exprimat profundul regret pentru moartea fostului premier Ariel Sharon, pe care l-a catalogat drept "prieten apropiat", un soldat curajos si un mare om politic, relateaza Jerusalem Post.
"Am pierdut un prieten apropiat, un soldat curajos, un mare om politic, unul dintre cei mai mari aparatori ai Israelului", a declarat Shimon Peres.
Ariel Sharon, decedat sambata la varsta de 85 de ani, a fost in primul rand un mare si curajos luptator, a declarat premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, citat de site-ul ziarului Haaretz.
"Sharon a fost primul rand un mare si curajos luptator", a spus Netanyahu, exprimand profundul regret pentru moartea fostului premier.
Ariel Sharon a fost un prim-ministru care a devenit tatal natiunii israeliene, a declarat Tzipi Livni, ministrul israelian al Justitiei, relateaza site-ul Ynetnews.
"Arik Sharon a fost un fermier, un luptator si un prim-ministru care a devenit tatal natiunii; si, mai mult decat toate, a fost un om pe care l-am iubit", a spus Livni.
"Toata viata sa, acest om a stat in linia focului, in locul unde se stabileste destinul Israelului. In cei opt ani cat a stat in coma, natiunii israeliene i-a fost dor de Ariel Sharon; si mie mi-a fost dor de Sharon", a reactionat si fostul premier Ehud Olmert.
LIDERI PALESTINIENI: ARIEL SHARON A FOST UN "CRIMINAL"
Lideri palestinieni considera ca fostul premier israelian Ariel Sharon, decedat sambata la varsta de 85 de ani, a fost "un criminal" care s-a sustras justitiei internationale, relateaza AFP.
"Ariel Sharon era un criminal, fiind responsabil de asasinarea fostului presedinte al Autoritatii Palestiniene Yasser Arafat, iar noi speram sa fi fost deferit Curtii penale internationale ca fiind criminal de razboi", a reactionat un lider al miscarii Fatah, Jibril Raboub.
Miscarea fundamentalista Hamas, care detine controlul asupra teritoriului palestinian Fasia Gaza, a catalogat drept "moment istoric" moartea unui "criminal care avea pe maini sange palestinian".
Thomas Dinca / Foto Mediafax: Adrian Nastase, alaturi de Ariel Sharon, intr-o vizita oficiala din 2001 in Israel.
HAMAS: "SUNTEM MAI INCREZATORI IN VICTORIE DUPA MOARTEA ACESTUI TIRAN"
Miscarea islamista Hamas, care detine controlul asupra teritoriului palestinian Fasia Gaza, a exprimat "fericire" pentru decesul fostului premier israelian Ariel Sharon, declarandu-se increzatoare in "iminenta victoriei" impotriva Israelului.
"Am devenit mai increzatori in victorie dupa moartea acestui tiran", a reactionat Sami Abu Zurhi, un purtator de cuvant al miscarii Hamas, citat de site-ul Ynetnews.
"Oamenii nostri sunt extrem de fericiti pentru moartea si plecarea acestui criminal care are pe maini sange palestinian", a adaugat oficialul Hamas.
BILL SI HILLARY CLINTON: "SI-A OFERIT VIATA STATULUI ISRAEL"
Fostul presedinte american Bill Clinton si fostul secretar de Stat Hillary Clinton au transmis condoleante dupa moartea lui Ariel Sharon, subliniind ca fostul premier "si-a oferit viata statului Israel", relateaza AFP.
"Ariel Sharon si-a oferit viata statului Israel; a luptat pentru sustinerea si apararea Israelului si, la finalul indelungatei sale cariere, a creat un nou partid politic dedicat unei paci juste si durabile", au comunicat Hillary si Bill Clinton.