Lideri palestinieni: Sharon a fost "un criminal" care s-a sustras justitiei internationale
Lideri palestinieni considera ca fostul premier israelian Ariel Sharon, decedat sambata la varsta de 85 de ani, a fost "un criminal" care s-a sustras justitiei internationale, relateaza AFP.
"Ariel Sharon era un criminal, fiind responsabil de asasinarea fostului presedinte al Autoritatii Palestiniene Yasser Arafat, iar noi speram sa fi fost deferit Curtii penale internationale ca fiind criminal de razboi", a reactionat un lider al miscarii Fatah, Jibril Raboub.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Miscarea fundamentalista Hamas, care detine controlul asupra teritoriului palestinian Fasia Gaza, a catalogat drept "moment istoric" moartea unui "criminal care avea pe maini sange palestinian".
"Ariel Sharon a promovat actiunile de ocupare a teritoriilor arabe pentru a le oferi evreilor. Sharon a coordonat sangeroasa invazie israeliana in Liban, soldata cu moartea a 20.000 de libanezi si palestinieni", a comentat agentia de stiri palestiniana Ma'an.
Ariel Sharon a decedat sambata, la varsta de 85 de ani.
Starea de sanatate a lui Ariel Sharon continuase sa se deterioreze in ultimele zile, fiind critica. Ariel Sharon, aflat in coma dupa un atac cerebral suferit pe 4 ianuarie 2006, era in stare foarte grava din 1 ianuarie 2014.
Sharon a decedat in Clinica Shaim Sheba din Tel Hashomer, in apropiere de Tel Aviv.
"Arik" (diminutivul lui Ariel) Sharon va ramane in istorie ca artizanul invaziei din Liban, in anul 1982, in calitatea de ministru al Apararii, dar si ca premierul care a decis retragerea trupelor si desfiintarea coloniilor din Fasia Gaza in 2005. O comisie oficiala de ancheta a constatat responsabilitatea sa in evitarea prevenirii masacrelor comise in taberele de refugiati palestinieni de la Sabra si Shatila (Beirut), in septembrie 1982, atribuite unor militii crestine aliate cu Israelul.