Arheologii au dezlegat noi mistere legate de cultura mayaşă
Sufletele celor morţi erau călăuzite de un câine mitic spre lumea celalaltă, nu înainte de a trece de o serie de obstacole.
Asta au descoperit arheologii mexicani după luni bune de cercetări în peninsula Yucatan. Arheologii au dat peste 11 temple sacre, bine ascunse în junglă, într-un peisaj spectaculos, presărat cu peşteri şi lacuri.
"Locul reprezintă viaţa şi moartea în acelaşi timp. Viaţa pentru că, potrivit culturii maya, omul vine din aceste peşteri. Ei credeau că viaţa începe aici şi că după moarte vor ajunge tot pe aici, pentru a trece de cealaltă parte a Xibalba", explică Guillermo de Anda, arheolog la Universitatea Yucatan.
Drumul către aşa-zisa lume de dincolo, Xibalba, e plin de obstacole. Arheologilor nu le-a fost uşor. S-au scufundat în apă rece, s-au strecurat prin spărturile de stânci, au străbătut sute de metri prin labirintul subteran.
Peşterile şi lacurile de acumulare aveau un scop practic, pentru că asigurau alimentarea cu apă. Aveau însă şi o componentă spirituală importantă, pentru că erau considerate a fi intrarea în lumea de dincolo.
Arheologii au găsit şi obiecte care au aparţinut mayaşilor, dar şi oseminte umane. Cea mai veche descoperire e un vas din ceramică, de acum 1.900 de ani.