Arestări brutale în timpul protestelor din Belarus. Poliția a intervenit cu grenade și gaze lacrimogene
Pentru a noua duminică la rând, opoziţia din Belarus a ieşit în stradă şi a cerut demisia controversatului preşedinte al ţării, Alexandr Lukashenko.
Forţele de ordine au făcut uz de tunuri cu apă, grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanţi. Pare să fi fost cea mai violentă reprimare a protestelor din ultima vreme.
Atenţie, urmează imagini care vă pot afecta emoţional!
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit Opoziției, duminică au fost arestate cel puțin o sută de persoane, printre care numeroși jurnalişti.
Mai multe staţii de metrou din Minsk au fost închise pentru a-i împiedica pe oameni să ajungă în centrul orașului - locul de intâlnire a protestatarilor.
Însă această măsura nu i-a descurajat pe cei sătui de domnia de 26 de ani a lui Lukashenko. Nu le-a stat în cale nici vremea ploioasă.
Canale media independente au difuzat imagini cu arestări brutale. În înregistrări apar forţele de securitate care îi lovesc cu bastoanele pe manifestanți şi îi târăsc spre dube negre ori spre microbuze.
Persoane rănite, cu capetele bandajate, pot fi văzute stând pe jos. Pentru a dispersa mulțimea au fost folosite şi grenade lacrimogene şi tunuri cu apă.
Dacă până acum pensionarii erau consideraţi susţinători de neclintit ai lui Lukashenko, în ultimele două luni, mulţi dintre ei au trecut de partea Opoziţiei. Iar femei de toate vârstele sunt în fruntea manifestațiilor.
Fosta republică sovietică se confruntă cu proteste fără precedent de la alegerile prezidențiale din 9 august, despre care Opoziția spune că au fost fraudate masiv de Alexandr Lukașenko.
Zeci de mii de oameni se adună în fiecare duminică pe străzile din Minsk, dar şi în alte oraşe din Belarus, pentru a cere demisia preşedintelui.
Uniunea Europeană nu recunoaşte rezultatul scrutinului şi a impus noi sancţiuni împotriva mai multor oficiali de acolo. Nu însă şi împotriva lui Lukashenko. Sâmbătă, acesta a făcut o mutare neașteptată, considerată de mulţi un semn de slăbiciune. S-a întâlnit cu liderii Opoziției închiși într-un penitenciar din Minsk pentru a discuta despre o reformă constituţională, potrivit presei oficiale.