Aproape 7.000 de studenți străini, între care și români, au fost afectați de decizia administrației Trump privind Harvard
Universitatea Harvard nu mai are voie să înscrie studenți din alte țări.
Este decizia uluitoare luată de administrația Trump, motivată prin faptul că prestigioasa instituție de învățământ nu a acceptat să predea dovezi cu privire la implicarea studenților străini în protestele pro-palestiniene de anul trecut.
Dintr-o dată, diplomele și viitorul a 6.800 de tineri străluciți, între care și români, au fost aruncate într-o incertitudine profundă. Harvard a dat în judecată administrația Trump pentru această decizie.
Telefoanele au fost inundate de alerte de știri. Haosul izbucnea din nou, notează New York Times, care a descris reacțiile din campusul universitar după decizia de respingere a studenților din străinătate.
Români afectați de decizie
Printre aceștia a fost și Andrei Stupu, proaspăt absolvent de doctorat. Ultimul an a studiat, cu bursă, la Harvard, de unde s-a întors recent.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
Andrei Stupu, bursier Fulbright la Universitatea Harvard: „Am câțiva prieteni cu care am vorbit care refuză să vorbească public despre experiența lor, o temere justificată de altfel pentru că nu știu care vor fi consecințele individuale. Dacă mie mi s-ar fi întâmplat asta în octombrie anul trecut, să spunem, când eram la începutul parcursului meu în al treilea an de doctorat, m-aș fi simțit teribil. E deja un efort să fii într-o țară străină, să te integrezi într-o comunitate internațională și să vezi că administrația țării în care ai ales să fii îți poate pune în pericol efortul.”
Student: „Mulți studenți străini vin aici din țări cu regimuri autocrate, atrași de democrația americană și de libertățile pe care Statele Unite le oferă. Dacă aceste lucruri nu mai sunt valabile, o universitate nu are valoare fără libertate academică.”
Aproximativ 6.800 de studenți de la Harvard sunt din străinătate. Cei mai mulți sunt masteranzi sau doctoranzi și provin din peste 100 de țări.
Emily Maher, corespondent CNN: „Studenții veniți din afară reprezintă aproape o treime din totalul colectivului. Administrația Trump le transmite acum că fie trebuie să se transfere la altă universitate, fie trebuie să părăsească Statele Unite.”
Acuzații grave împotriva universității
Ryan Enos, profesor: „Am fost șocat când am aflat, la fel ca cei mai mulți colegi ai mei.”
Universitatea este acuzată că NU a transmis Departamentului pentru Securitate Internă informații despre conduita necorespunzătoare a anumitor studenți străini, în vederea deportării acestora. Și că a creat în campus „un mediu nesigur” prin tolerarea unor „agitatori anti-americani și pro-teroriști” care i-ar fi agresat pe evreii care învață la Harvard.
Anul trecut – mai susține guvernul – ar fi găzduit și instruit membri ai unei grupări paramilitare chineze.
Ryan Enos, profesor: „Nu cred că există un om rațional care să creadă că așa ceva se poate întâmpla la Harvard. Vorbim mai degrabă de încercările administrației Trump de a motiva un atac asupra unei instituții pe care o displace din motive politice.”
Harvard reacționează în instanță
Universitatea a calificat măsura drept ilegală și a anunțat că va oferi sprijin și îndrumare studenților afectați.
Reporter: „Va avea această decizie efecte pe termen lung?”
Membră a Camerei Reprezentanților din Massachusetts: „Desigur. Transmite mesajul că oamenii talentați veniți din afara Statelor Unite nu sunt bineveniți aici. Massachusetts este un motor economic, iar acest lucru se datorează în mare studenților străini și a muncitorilor străini.”
Potrivit Departamentului pentru Securitate Internă, Harvard își poate recăpăta dreptul de a primi studenți străini doar dacă transmite, în termen de 72 de ore, documente privind activitatea celor care au participat la proteste pro-palestiniene.
Administrația Trump încearcă să-și impună ideologia conservatoare în domeniul învățământului superior american. Și cere să aibă un cuvânt de spus cu privire la programele și politicile universităților, iar la angajare vrea să elimine practicile de incluziune, echitate și diversitate.