Aproape 13.000 de persoane au fost evacuate în urma erupţiei vulcanului Mayon. VIDEO
Aproape 13.000 de locuitori din apropierea vulcanului Mayon, cel mai active din Filipine, au fost nevoiţi să evacueze zona pentru a evita pericolele reprezentate de cenuşa, lava și gazelle toxice expulzate duminică din crater, relatează CNN.
Institutul de Vulcanologie și Seismologie din Filipine a sfătuit persoanele care se află pe o rază de 6 kilometri sau în „zona periculoasă” a vulcanului Muntele Mayon să fie evacuate din cauza pericolului reprezentat de cenuşa, rocile incandescente şi gazele toxice expulzate.
88% dintre locuitorii din zona periculoasă au fost evacuați, iar eforturile de relocare a celorlalți sunt în desfășurare, a declarat Biroul Provincial de Informații din Filipine.
WATCH: Mayon Volcano glows in the night sky as lava and bright orange rocks fall down its slopes this evening.
State volcanologists earlier placed Mayon under Alert Level 3, warning nearby residents of possible explosive activity.
???? Jolly Gozon, Lowie Quijada/CNN Philippines pic.twitter.com/GUsKLh3xuC
— CNN Philippines (@cnnphilippines) June 11, 2023
Imaginile publicate pe rețelele sociale arată familii cu copii, din provincia Albay, urcând în camioane și vehicule militare și adăpostindu-se în centrele de evacuare din școlile locale.
În ultimele 24 de ore, Rețeaua Vulcanilor Mayon a înregistrat 21 de cutremure vulcanice slabe și 260 de căderi de pietre, precum și activitatea fluxului de lavă din crater, potrivit Phivolcs Teresito Bacolcol, directorul Institutului de Vulcanologie și Seismologie din Filipine.
„În acest moment, există riscuri pentru sănătate în apropierea erupţiei din cauza inhalării de dioxid de sulf sau a căderilor de cenuşă", a declarat duminică în faţa reporterilor ministrul Sănătăţii, Teodoro Herbosa.
Preşedintele filipinez Ferdinand Marcos a solicitat, ziua anterioară, locuitorilor din provincia Albay, unde se află vulcanul, "să urmeze recomandările şi instrucţiunile de evacuare ale autorităţilor locale".
Mayon, situat la o distanţă de 330 de kilometri sud-est de capitala Manila, este considerat unul dintre cei mai instabili dintre cei 24 de vulcani activi ai ţării situate pe aşa-numitul "Cerc de foc al Pacificului". În urmă cu cinci ani, vulcanul a expulzat milioane de tone de cenuşă, roci şi lavă, forţând evacuarea a zeci de mii de persoane. Cea mai puternică erupţie vulcanică din ultimele decenii a fost cea a vulcanului Pinatubo, în 1991, care a provocat moartea a peste 800 de oameni şi a produs un nor de cenuşă ce s-a răspândit pe mii de kilometri.