Tineti-va bine daca aveti credit in franci elvetieni: cursul ar putea urca la 3,9 lei
Cine regreta acum ca a luat un credit in franci elvetieni, dupa ce cursul a urcat cu 75% fata de 2007-2008, pana aproape de 3,7 lei pentru un franc, ar trebui sa se pregateasca pentru noi surprize neplacute.
Ziarul Financiar: Analistii straini spun ca francul mai poate castiga teren in fata euro, ceea ce ar inseamna ca la Bucuresti cursul sau poate sa ajunga la 3,9 lei si chiar sa depaseasca acest nivel daca pe plan international situatia se complica. Romanii au de rambursat bancilor credite in franci - in general garantate cu ipoteci - in valoare de echivalentul a 3,2 miliarde de euro. Cei care au strans din dinti pana acum si au reusit sa isi plateasca ratele ar putea fi nevoiti sa faca insa eforturi si mai mari in lunile urmatoare. Pentru ca pe piata valutara locala rulajele cu franci elvetieni sunt marginale, BNR calculeaza cursul in functie de cotatiile euro/franc de pe pietele internationale, respectiv leu/euro de la Bucuresti. Spre exemplu, francul a atins ieri un nou maxim istoric la cursul BNR, la 3,6941 lei, cu 4,35 bani peste ziua precedenta. Desi la Bucuresti cursul euro a fost relativ stabil la 4,27 lei, cresterea francului a fost determinata de evolutia sa pe pietele internationale, unde a consemnat un nou maxim istoric in fata monedei unice, la 1,1575 franci pentru un euro.
Romania Libera: Colonelul Gadhafi vrea sa arunce in aer Tripoli Liderul libian i-a comunicat unui oficial de la Moscova ca, in caz ca rebelii vor lansa un atac impotriva capitalei, aceasta „va fi acoperita cu rachete si aruncata in aer". Intr-un interviu aparut in Izvestia ieri, emisarul Kremlinului pentru conflictul din Libia, Mihail Marghelov, arata ca in timpul ultimei sale vizite la Tripoli premierul libian i-a declarat ca „daca rebelii vor prelua capitala, o vom acoperi cu rachete si o vom arunca in aer". „Sunt convins ca regimul Gadhafi are un plan sinucigas de acest fel", subliniaza oficialul rus, care are indoieli in ce priveste ipotezele potrivit carora regimul libian ar duce lipsa de munitii. Gadhafi nu a utilizat nici o racheta sol-sol si are multe, explica Marghelov. Teoretic, Tripoli ar putea avea lipsa de munitie pentru tancuri si armele usoare, dar colonelul are mari cantitati de rachete si explozibili.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Adevarul: Mobilul, cartea de vizita a romanilor Romanii sunt atasati de mobilele pe care le folosesc si ar fi dispusi sa renunte la multe lucruri pentru telefonul lor, arata un studiu prezentat de Intel. Se pare ca motivul care ii face atat de atasati de dispozitiv este tocmai ceea ce spune celularul despre ei. Intrebati daca sunt de parere ca dispozitivele mobile sunt simboluri care fie le indica statutul social, fie au menirea de a atrage atentia, 67% din cei intervievati au raspuns afirmativ, procentaj care ne situeaza intre primele locuri in topul celor 16 tari participante la studiu. La acest capitol suntem intrecuti doar de turci, dupa cum arata cercetarea, 70% din ei pozitionand telefonul mobil printre obiectele care indica statutul social.