Apelul lansat de OMS, în contextul cursei globale pentru descoperirea unui vaccin anti-COVID
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat un apel la o mai mare cooperare globală în cadrul eforturilor de dezvoltare a unui vaccin împotriva COVID-19
"Economia mondială nu se va putea restabili într-un mod sustenabil decât dacă noul coronavirus este învins peste tot în lume, deci este în interesul naţional al ţărilor să coopereze", a subliniat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o declaraţie făcută joi seara la sediul organizaţiei din Geneva, potrivit Agerpres.
În opinia sa, ar trebui efectuate cercetări asupra a cât mai multor vaccinuri posibil în loc să se mizeze pe ''candidaţi'' individuali.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Cererea excesivă şi competiţia pentru dotarea cu acest preparat generează deja un naţionalism al vaccinurilor şi un risc de umflare a preţurilor", a avertizat directorul OMS.
"Este un tip de disfuncţionalitate a pieţei pe care numai solidaritatea globală, investiţiile şi angajamentul în sectorul public îl pot rezolva", a spus Tedros Ghebreyesus.
Fondul pentru vaccinul anti-COVID
Nouă dintre vaccinurile testate clinic în lume vor fi disponibile pentru ţări printr-un fond creat în cadrul a ceea ce OMS a numit 'ACT (Access to COVID-19 Tools) Accelerator'.
Dar acest fond ar mai avea nevoie de încă 31,3 miliarde de dolari, potrivit OMS.
În iunie, fondul a avertizat deja guvernele, fundaţiile şi sectorul privat că comunitatea internaţională s-a angajat doar cu o mică parte din banii necesari.
Pe lângă vaccinuri, fondul respectiv a fost constituit de asemenea pentru a ajuta în cercetarea şi producerea de teste şi medicamente împotriva COVID-19.
Rusia a anunţat marţi că este prima ţară care a înregistrat un vaccin împotriva COVID-19, pe care l-a denumit Sputnik V, dar anunţul său a fost primit cu rezerve de către OMS şi de comunitatea ştiinţifică internaţională, având în vedere că studiile clinice asupra acestuia nu au fost încă finalizate.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!