Tot mai multe drame povestite după tragedia din Beirut. Ce s-a întâmplat cu o femeie care năștea înainte de explozie

Ultima actualizare: 08-08-2020 20:07

România pune umărul, alături de alte state, care au sărit în sprijinul Libanului zilele acestea. Două avioane cu 8 tone de ajutoare medicale a trimis țara noastră în Orientul Mijlociu.

Catastrofa din portul Beirut a luat cel puţin 154 de vieţi. Duminică, liderii de pe glob vor fi în video-conferință și vor încerca să strângă bani din donații. Preşedintele american, Donald Trump Naţiunile Unite și Uniunea Europeană au confirmat participarea.

O gravidă din Beirut tocmai fusese mutată în sala de naşteri, când a a avut loc explozia.

Suflul deflagraţiei a azvârlit-o de pe masă. Și instrumentarul a zburat cât colo. Deznodământul avea să fie, totuși, fericit: după o oră, femeia a adus pe lume o fetiţă sănătoasă.

De altfel, apar tot mai multe astfel de povești impresionante. Acest cuplu locuia la mai puţin de 600 de metri de locul dezastrului.

Când a izbucnit incendiu din port, Lina şi Imad au început să transmită live pe internet din balconul lor.

Lina îşi mai aminteşte doar că a fost azvârlita prin cameră. A stat inconștientă o vreme, iar când s-a trezit și-a văzut soțul sângerând abundent.

Investigaţia privind împrejurările catastrofei a început cu adevărat abia la trei zile după.

Zona este scotocită centimetru cu centimetru, după indicii. Pe teren sunt și geniști cu experienţă în identificarea şi gestionarea explozibililor. Iar mai mulţi scafandri se scufundă după probe.

Nu a fost sistată nici misiunea de căutare a supravieţuitorilor, chiar dacă şansele sunt tot mai firave.

Salvatorii au reuşit să localizeze un punct prin care ar putea căpăta acces la un fel de buncăre, o rețea de camere sigure, amplasate sub siloz. Trebuie să înlăture mai întâi mormanele de moloz.

Pentru apropiații celor dați dispăruți, așteptarea este agonizantă. Oamenii se leagă de orice detaliu care le ține speranțele vii.

Hassan Hasruti era reponsabil cu operaţiunile, la silozul de cereale. Le-a spus mereu soţiei şi copiilor că nu trebuie să-i ducă grijă și că în port este în siguranţă.

Tatiana Hasryuti: "În timpul războiului civil oamenii se refugiau acolo când erau explozii, atacuri. Din acest motiv, mama spera ca tata e adăpostit acolo".

Libanezii n-au pic de încredere în promisiunile guvernanţilor. Şi parcă pentru a le confirma temerile, preşedintele libanez respinge apelurile pentru o anchetă internaţională şi chiar a lansat o diversiune.

Michel Aoun, președintele Libanului: "Da, desigur, noi vrem să grăbim ancheta, cum spune şi vechea noastră zicală, justiţia întârziată nu mai e justiție. Am cerut personal preşedintelui francez să ne predea, dacă au, fotografii din satelit, să vedem dacă au fost avioane ori rachete în zonă, dacă nu cumva a fost un atac extern".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO