Explozii devastatoare în portul Beirut. Cel puțin 50 de morți și 3.000 de răniți în urma deflagrației

Ultima actualizare: 04-08-2020 23:22

Explozie devastatoare, de origine necunoscută, în portul Beirut. În urma deflagrației, zeci de victime au fost îngropate sub moloz, a informat Crucea Roşie a Libanului marţi, conform DPA.

 

UPDATE Numărul persoanelor decedate în urma exploziilor crește la 50

 

Două explozii enorme au zguduit marți portul Beirut, ucigând cel puțin 50 de oameni și rănind alte mii, informează naharnet.com.

Ministrul Sănătății, Hamad Hassan, a raportat un număr inițial estimat de 50 de morți și peste 3.000 de răniți, numind incidental drept „un dezastru în adevăratul sens al cuvântului”.
 

UPDATE Cel puţin 30 de morţi şi 3.000 de răniţi în urma exploziilor

 

Cel puţin 30 de morţi şi 3.000 de răniţi s-au înregistrat în urma exploziilor de la Beirut, potrivit unui bilanţ provizoriu al Ministerului Sănătăţii din Liban.

Crucea Roşie libaneză a anunţat că spitalele din Beirut sunt excedate, numărul persoanelor rănite care solicită îngrijiri fiind extrem de mare.

De asemenea, Crucea Roşie a făcut apel la donarea de sânge.
Exploziile violente din Beirut ar putea să fi fost cauzate de "materiale explozibile" confiscate şi stocate în depozit "de ani", a estimat marţi un înalt responsabil al securităţii.
 

Explozia puternică s-a auzit în tot oraşul, provocând panică în capitala libaneză. Ferestre ale unor clădiri din oraş şi de la periferie au fost sparte de suflul exploziei, iar un fum negru s-a ridicat deasupra portului.

Potrivit unor surse militare citate de presa libaneză, deflagraţia este rezultatul unui accident, nu al unui atac.

"Potrivit informaţiilor preliminare, explozia din port nu este un atac terorist", anunţă grupul media Al-Mayadeen, afiliat organizaţiei şiite Hezbollah.

Conform ultimelor informații, mai mulți oameni sunt blocați sub dărâmături, iar ministrul Sănătății libanez a vorbit de un număr mare de răniți și de daune foarte mari.

Explozia uriașă din Beirut a ucis cel puțin 10 persoane, au declarat pentru Reuters surse din securitatea locală și medicală. Exploziile au spulberat clădirile și au transformat străzile orașului în ruine.

O femeie care locuieşte la câţiva kilometri depărtare de locul exploziei a declarat că geamurile i-au fost sparte. "Am crezut că este vorba despre un cutremur", a afirmat Rania Masri pentru CNN. "Apartamentul s-a mişcat pe orizontală şi dintr-odată am simţit o explozie şi toate uşile şi ferestrele au fost sparte.

Explozia s-a produs într-un moment sensibil, odată cu prăbușirea economică a țării.

Tensiunile sunt, de asemenea, mari înaintea verdictului dintr-un proces privind uciderea fostului premier Rafik Hariri în 2005. Un tribunal al ONU urma să emită verdictul său în procesul cu patru suspecți în uciderea cu mașina-bombă a lui Hariri, vineri.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO