Japonezii iau in calcul deversarea apei contaminate de la Fukushima in Pacific. Decontaminarea regiunii va dura 40 de ani
Tepco, operatorul centralei nucleare Fukushima, ar putea deversa apa contaminata in Pacific. Eliberarea controlata a apei in mare ar putea fi mai sigura decat metinerea sa.
Un consilier al companiei care administreaza centrala nucleara avariata Fukushima Daiichi a anuntat compania ca s-ar putea sa fie fortata sa elibereze sute de mii de tone de apa contaminata in oceanul Pacific, scrie The Guardian.
Dale Klein a declarat ca Tokyo Electric Power nu a dat asigurari suficient de convingatoare publicului ca scurgerile de apa radiactiva in ocean vor fi rezolvate.
"Problema care ma tine treaz noaptea este strategia pe termen lung de gestionare a apei contaminate", a declarat Klein, fost presedinte al comisiei americane de reglementare in domeniul nuclear si actual sef al comisiei de restructurare a companiei Tepco, care a adaugat: "Depozitarea apei in actuala locatie nu este sigura. O deversare controlata este mai sigura decat stocarea ei."
Tepco a recunoscut ca cel putin 300.000 de tone de apa contaminata se scurg zilnic in mare, din cauza unor rezervoare construite prost.
Guvernul a fost fortat sa inceapa constructia unui zid subteran inghetat, pentru a impiedica amestecul panzei freatice cu apa contaminata provenita de la racirea reactorului.
Zidul va fi activat, experimental, joi si, daca va nu vor fi intampinate probleme, compania Tepco va construi o structura similara, de 2 km lungime, in jurul reactoarelor avariate.
Klein nu sustine ideea zidului inghetat, dar guvernul Japonez insista sa stocheze apa si sa o trateze, din cauza protestelor pescarilor din zona si a tarilor vecine, China si Coreea de Sud.
Si directorul centralei, Akira Ono, a declarat decontaminarea apei este principala prioritate a companiei.
Eforturile de inchidere a centralei si de decontaminare a zonei sunt planificate sa dureze pana la 40 de ani.
Zilnic, aproximativ 400 de tone de apa din panza freatica se scurg in reactor in fiecare zi, de pe dealurile din zona.
300.000 de tone de apa contaminata sunt stocate in 1200 de rezervoare, care ocupa o buna parte din suprafata centralei.
Compania Tepco estimeaza ca poate stoca 800.000 de tone de apa, dar exista temerea ca spatiul disonibil pentru stocare va fi epuizat anul viitor.
Sursa: The Guardian
Etichete: centrala, fukushima, decontaminare, apa contaminata,
Dată publicare:
11-03-2014 10:59