Cea mai faimoasă catedrală ortodoxă din lume ar putea fi transformată în moschee


Ultimul update: Marti 26 Martie 2019 09:09
Data publicarii: Marti 26 Martie 2019 08:04
Categorie: Stiri externe

Unul dintre cele mai cunoscute monumente ale Istanbulului, Sfânta Sofia, catedrala din Era Bizantină şi, în prezent, muzeu, ar putea fi reconvertită în moschee.

Asta a sugerat preşedintele Erdogan într-un interviu, înaintea alegerilor care vor avea loc la sfârşitul lunii.

„Nu e ceva imposibil, se poate, fără complicații. De fapt, de ce să nu punem accent pe asta. Putem spune moscheea Hagia Sophia, fără să mai folosim termenul de muzeu. Turiştii nu au posibilitatea să intre în moscheea Sultan Ahmet (Moscheea albastră)? Plătesc ceva? De ce n-ar fi la fel şi la Hagia Sophia? Pot să viziteze”, a spus Erdogan.

După ce în 1453 au cucerit Constantinopolul, denumirea de atunci a oraşului, turcii au convertit catedrala bizantină Hagia Sophia, adica Sfanta Sofia, în moschee.

Au trecut secole, iar în 1935, Ataturk, fondatorul Turciei moderne, a transformat împunătoarea construcţie în muzeu, vizitat în fiecare an de milioane de turişti.

În ultima vreme, însă, tot mai multe voci cer ca monumentul simbol să redevină lăcaş de rugăciune pentru Allah. Mai ales după ce s-a aflat că teroristul care a masacrat credincioşi musulmani în Noua Zeelandă a lăsat în urmă un manifest în care declara că Hagia Sophia "va fi eliberată de minarete". Anul trecut, însuşi Erdogan a citit din Coran în interiorul fostei catedrale.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Țara în care se moare de prea multă muncă dă concediu forțat. Angajații îl refuză
Erdogan îi amenință pe cei care vor deprecierea lirei turceşti: Vor plăti „un preţ greu”
Erdogan a atacat opoziţia printre
VIDEO PROTVPLUS.RO