Anunțul lui Bill Gates despre pandemie. Când ar putea fi disponibile vaccinurile împotriva noului coronavirus
Miliardarul Bill Gates a afirmat că trei dintre cele șase vaccinuri care ar fi cele mai eficiente și care se află în curs de dezvoltare ar trebui să fie disponibil până la începutul anului viitor.
Fondatorul Microsoft consideră că cea mai mare parte a lumii își va dori un vaccin dintr-o țară occidentală, unde există reguli bine puse la punct, transmite Times of India.
Tot el a mai adăugat că țările „mai sărace” pot apela la vaccinuri mai puțin eficiente, cum ar fi cele din China sau Rusia, dacă nu pot avea unul din SUA, Marea Britanie sau din Europa.
Gates a cerut țărilor să lucreze împreună la un „vaccin global”, care să fie creat de o singură companie și fabricat de alte firme din întreaga lume.
Un om de știință a avertizat că un vaccin nu va fi gata la timp pentru un potențial al doilea val al pandemiei.
John Bell de la Universitatea Oxford, a declarat că majoritatea vaccinurilor necesită aproximativ opt ani pentru a fi create, în timp ce cercetările privind Covid-19 au loc doar de opt luni.
„Probabil că suntem chiar la începutul celui de-al doilea val, dar un vaccin ar putea fi disponibil la sfârșitul acestuia”, a mai adăugat Bell.
„Este o tragedie că nu ne-am putut pregăti de această pandemie”
Fondatorul Microsoft Bill Gates, foarte implicat în lupta împotriva pandemiei Covid-19 prin intermediul Fundaţiei Bill şi Melinda Gates, are încredere în apariţia „la începutul anului viitor” a unui vaccin împotriva noului coronavirus, însă se teme că ţările în curs de dzvoltare nu vor putea beneficia foarte rapid de el.
El a avertizat marţi, la postul francez RTL, cu privire la riscuri colaterale ale pandemiei Covid-19 în ţările cele mai sărace, având în vedere o „cădere liberă” a ratei vaccinării împotriva altor maladii, precum rujeola sau diareea, transmite News.ro.
„Este o tragedie, este cu adevărat regretabil că nu ne-am putut pregăti de această pandemie”, apreciază Bill Gates, adăugând că „toată lumea se grăbeşte acum să pună în circulaţie vaccinuri, dar am fi putut să fim mai bine pregătiţi”.
Fondatorul Microsoft speră însă ca „tratamente să apară foarte rapid”, mai ales un vaccin „la începutul anului viitor”.
„În 2021 vom putea depăşi boala cel puţin în ţările bogate”, apreciază el.
„Există un anumit număr de vaccinuri în curs de realizare, iar unele dintre ele se vor dovedi eficiente. Arareori cinci laboratoare farmaceutice lucrează în același timp la același vaccin”, afirmă el.
Însă Bill Gates doreşte ca „vaccinul să fie al tuturor, nu doar al ţărilor bogate”.
„Emmanuel Macron a spus că Franţa va da dovadă de generozitate în faţa crizei mondiale. Trebuie ca acest lucru să se întâmple la scara planetei”, îndeamnă el.
Bill Gates a prezentat, în linii mari, „goalkeeper”-ii Fundaţiei sale, bilanţul în date alactivităţii acesteia în domeniul sănătăţii în ţările aflate în curs de dezvoltare.
„De ani de zile, rata mortalităţii infantile şi malnutriţia scad în ţările sărace”, a explicat el.
Însă, anul acesta, ”perturbarea economiei, a sistemului sănătăţii şi educaţiei” din aceste ţări a provocat ”pagube cu mult mai rele decât epidemia însăşi”, a adăugat el, dând ca exemplu continentul african.
”În Africa sunt mai puţini oameni care se vaccinează împotriva pneumoniei, diareei sau rujeolei, iar aceste boli câştigă teren anul acesta”, a subliniat el.
Potrivit datelor ale, nivelul vaccinării în Africa a scăzut de la 81 la 74% anul acesta, iar ”toate progresele din ultimii 25 de ani au fost şterse”.
FAKE NEWS
Întrebat despre numeroasele „fake news” care înfloresc pe reţele de socializare şi care-l desemnează drept creatorul Covid-19, Bill Gates a explicat că „provoacă frică ca un asemenea zvon să ajungă până pe reţele de socializare şi să deformeze adevărul”.
„Noi muncim să salvăm vieţi”, a subliniat el, adăugând că ”n-ar trebui ca un asemenea zvon să împiedice oamenii să poarte mască sau să se vaccineze”.
Bill Gates a evocat de asemenea profitul-record al giganţilor tehnologiei în timpul pandemiei Covid-19 şi a apreciat că politicile fiscale ale Statelor Unite sunt prea slabe şi că Washingtonul ar putea „corecta anumite inegalităţi” care se consolidează.
„Inegalităţi imense au fost exacerbate de Covid-19. Copii nu mai vor să se ducă la şcoală, iar angajaţi la muncă, arunci când alţii muncesc de la distanţă”, a conchis el.