Anunțul Arabiei Saudite privind moartea jurnalistului Jamal Khashoggi

×
Codul embed a fost copiat

Arabia Saudită a recunoscut sâmbătă că jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, a cărui dispariţie pe 2 octombrie a avut un ecou global, a fost ucis în consulatul său din Istanbul, transmite AFP.

 

Confirmarea morţii lui Khashoggi a fost transmisă la primele ore ale zilei de sâmbătă de către agenţia oficială de presă a Riadului, SPA, potrivit Agerpres.

"Discuţiile între Jamal Khashoggi şi cei cu care s-a întâlnit în consulatul regatului de la Istanbul (...) au degenerat într-o altercaţie, care a condus la decesul său", a arătat agenţia, citând Parchetul.

Regatul a anunţat în acelaşi timp destituirea unui înalt responsabil al serviciului de informaţii saudit, Ahmad al-Assiri, şi a unui important consilier de la curtea regală, Saud al-Qahtani.

Citește și
Maher Abdulaziz Mutreb
Accident ”suspect”. Un bărbat bănuit de implicare în dispariția jurnalistului saudit a murit
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Cei doi sunt colaboratori apropiaţi ai prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, asupra căruia presiunea a crescut în ultimele zile în legătură cu cazul Khashoggi, notează AFP.

"Ahamd al-Assiri, vicepreşedinte al serviciului general de informaţii, a fost demis din funcţie", a indicat SPA, menţionând un decret regal.

Riadul a anunţat de asemenea că 18 persoane au fost arestate în cadrul anchetei saudite.

Dispariţia misterioasă a lui Khashoggi, care a intrat pe 2 octombrie în consulatul din Istanbul pentru un demers administrativ şi nu a mai reapărut, a generat o criză internaţională.

Regele Salman al Arabiei Saudite a ordonat crearea unei comisii ministeriale prezidate de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman pentru restructurarea serviciului saudit de informaţii şi "definirea precisă a puterilor" acestuia, a anunţat sâmbătă presa oficială.

Anunţul SPA ce confirmă moartea jurnalistului în consulat a venit la puţin timp după o nouă convorbire telefonică asupra cazului Khashoggi între preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi regele Salman, prima discuţie având loc duminică.

Critic al prinţului moştenitor, Jamal Khashoggi trăia în exil în Statele Unite din 2017.

Oficiali turci au afirmat că acesta a fost asasinat de un comando trimis special de Riad. Până sâmbătă dimineaţa, conducerea saudită dezminţise permanent implicarea sa în dispariţia jurnalistului.

Recunoaşterea morţii sale de către Riad a venit după ce administraţia Trump a transmis vineri un nou avertisment Arabiei Saudite. evocând posibile sancţiuni dacă se dovedeşte că aceasta a fost în spatele dispariţiei jurnalistului Jamal Khashoggi.

Întrebat vineri, preşedintele american a atenţionat că "ar putea" exista sancţiuni faţă de aliatul său saudit, însă a precizat că e prea devreme pentru a trage concluzii.

După anunţul de sâmbătă dimineaţa al Riadului, Statele Unite au reacţionat rapid, dar cu prudenţă, observă AFP.

"Suntem întristaţi să aflăm că moartea domnului Khashoggi a fost confirmată", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders.

"Statele Unite iau notă de anunţul regatului Arabiei Saudite că ancheta în cazul Jamal Khashoggi avansează şi că (regatul) a întreprins acţiuni faţă de suspecţii care au fost pentru moment identificaţi", a adăugat Sanders.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a declarat într-un comunicat "profund tulburat de confirmarea morţii" lui Khashoggi.

Menajând într-o primă fază regatul sunnit în numele intereselor strategice comune, Donald Trump a admis joi în premieră că acest jurnalist este foarte probabil mort, ameninţând Arabia Saudită cu "foarte grave" consecinţe.

"Vom lua în considerare cu siguranţă o gamă largă de răspunsuri potenţiale" dacă Riadul este vinovat, a susţinut vineri într-un interviu pentru Voice of America, Mike Pompeo. Dar secretarul de Stat american a precizat că important este să se facă lumină în acest caz.

El nu a detaliat eventualele sancţiuni ce ar putea fi decise. Dar liderii americani şi-au manifestat intenţia de a lucra împreună cu Congresul, acolo unde mai mulţi parlamentari republicani s-au arătat indignaţi de circumstanţele dispariţiei jurnalistului.

Într-o reacţie citată de Reuters, preşedintele Donald Trump a considerat credibilă explicaţia oferită de Riad sâmbătă.

El le-a spus reporterilor că anunţul Arabiei Saudite asupra circumstanţelor morţii lui Khashoggi reprezintă un "prim pas bun".

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Greşeala făcută de asasinii jurnalistului saudit. Pe cine ar putea da vina Riadul
Greşeala făcută de asasinii jurnalistului saudit. Pe cine ar putea da vina Riadul

Ancheta privind dispariţia jurnalistului saudit disident se complică. Poliţia turcă verifică o pădure de la periferia orașului Istanbul și o zonă de pe țărmul Mării Marmara pentru a găsi rămășițele bărbatului.

Accident ”suspect”. Un bărbat bănuit de implicare în dispariția jurnalistului saudit a murit
Accident ”suspect”. Un bărbat bănuit de implicare în dispariția jurnalistului saudit a murit

Un bărbat bănuit că ar fi implicat în dispariţia jurnalistului saudit Jamal Khashoggi a murit într-un accident rutier "suspect", la Riad, scrie, joi, cotidianul turc Yeni Şafak, informează hurriyetdailynews.com.

Recomandări
Bilanț dezastruos pentru Rusia. Oficialii britanici estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina
Bilanț dezastruos pentru Rusia. Oficialii britanici estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina

Marea Britanie estimează că 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți și peste 10.000 de vehicule blindate rusești au fost distruse în războiul din Ucraina, până acum.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu:
Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu: "S-a terminat cu poveştile"

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Ea a fost însoțită la sediul Biroului Electoral Municipal (BEM) de mai mulți lideri PSD, în frunte cu președintele partidului, Marcel Ciolacu.