Anunțul făcut de liderul catalan înainte de expirarea ultimatumului dat de Guvernul spaniol
Liderul catalan Carles Puigdemont a făcut un apel la calm, duminică, la mai puţin de 24 de ore înainte de expirarea ultimatumului dat de Guvernul spaniol pentru a clarifica dacă a declarat sau nu independenţa Cataloniei, relatează Reuters.
“Eu şi Guvernul catalan vrem să ne reiterăm angajamentul pentru pace şi linişte, precum şi pentru democraţie, ceea ce ne inspiră în deciziile pe care trebuie să le luăm. În aceste ore dificile de speranţă în Catalonia, să avem o atitudine categorică împotriva violenţei, pentru speranţă, linişte şi respect”, a afirmat Puigdemont, duminică, la Barcelona, conform news.ro.
El nu a precizat ce răspuns va da Madridului, însă postul TV-3 susţine că nu va fi un răspuns simplu: “da” sau “nu”, ci unul mai elaborat.
Sâmbătă, ministrul spaniol de Interne, Juan Ignacio Zoido, spunea pentru postul de radio Cope că Puigdemont ar trebui să dea un răspuns clar, “da” sau “nu”, care să nu lase loc de interpretări.
La 1 octombrie a avut loc un referendum de autodeterminare, în pofida interzicerii lui de către justiţie. Potrivit datelor Guvernului catalan - care nu pot să fie verificate în lipsa unei comisii electorale independente -, tabăra ”da” a obţinut o victorie cu 90% din voturile exprimate în condiţiile unei participări la consultare de 43%.
Carles Puigdemont s-a angajat să proclame independenţa în cazul în care învinge tabăra ”da”, însă marţi, într-o declaraţie ambiguă în Parlamentul regional, el a cerut suspendarea efectelor acestei proclamări, în aşteptarea unei medieri internaţionale în conflictul cu Madridul.
Guvernul spaniol, condus de conservatorul Mariano Rajoy, a respins în mod sistematic această ipoteză şi i-a dat miercuri două ultimatumuri lui Carles Puigdemont să clarifice dacă a declarat sau nu independenţa Cataloniei.
Carles Puigdemont are ultimatum până luni să răspundă, altfel Guvernul central ar putea, începând din 19 octombrie, să aplice articolul 155 al Constituţiei care îi permite să preia în mod direct competenţele Guvernului regional sau chiar să-i suspende autonomia.
Catalonia, regiune din nord-estul Spaniei cu 7,5 milioane de locuitori, este profund împărţită între susţinătorii şi adversarii independenţei, însă majoritatea catalanilor ar vrea să tranşeze problema printr-un referendum autorizat de stat, ceea ce Madridul refuză.
Potrivit legislaţiei spaniole, numai autorităţile centrale pot organiza consultări pe tema suveranităţii, în care să se exprime toţi spaniolii, ci nu doar locuitorii unei regiuni.
Sursa: Pro TV
Etichete: independenta, catalonia, carles puigdemont,
Dată publicare:
15-10-2017 18:25